Bábovka z Café Savoy

Moučníky a dezerty Vegetariánské

 // 

I já mám slabost pro bezezbytku vychytané, dokonale vymazlené recepty, prověřené časem a hlavně superlativy těch, co výsledný produkt při jeho konzumaci znovu a znovu vynášejí do nebes. A právě do téhle kategorie patří i bábovka z pražské kavárny s podmanivou provorepublikovou atmosférou, Café Savoy z tuze dobré „rodiny“ Ambiente.

Tajemství této bábovky, plné ořechů, ale i čokolády a smetany před časem prozradila tamní cukrářka, Bára Marešová. A od té doby recept často beru do ruky i já. Nejen kvůli oné úžasné bábovce, ale i jako vzpomínku na moji oblíbenou kavárnu Savoy, kam jsem dlouhá léta v době, kdy jsme ještě žili v Praze, chodil opravdu moc rád 🙂

Ořechová bábovka z Café Savoy

  • doba přípravy: asi 25 minut + asi 60 minut pečení
  • obtížnost: snadné

suroviny:

  • 240 g hladké mouky
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 2 špetky soli
  • 50 g hořké čokolády
  • 100 g vlašských ořechů
  • 200 g másla
  • 240 g moučkového cukru
  • 4 vejce
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 3 lžíce rumu

na vymazání a vysypání formy:

  • máslo
  • hrubá mouka

k podávání:

  • moučkový cukr

postup:

Formu na bábovku vymažu máslem a vysypu hrubou moukou. Troubu nechám předehřát na 180 stupňů.

Do mísy proseju moukou společně s kypřícím práškem do pečiva a solí. Do moučné směsi nahrubo nastrouhám čokoládu a najemno namelu ořechy. Sypkou směs dobře promíchám.

V druhé větší míse utřu ručním mixérem změklé máslo s moučkovým cukrem do hladké, světlé pěny. Pak postupně zašlehám jedno po druhém vejce, pokračuju vmícháním sypké, moučno ořechovo čokoládové směsi a na závěr zlehka, ale dobře vmíchám smetanu a rum.

Těsto naleju a urovnám do připravené formy a dám péct do předehřáté trouby asi na 60 minut. Špejlí vyzkouším, zda je bábovka dobře propečená.

Upečenou bábovku nechám asi 15 minut ve formě odpočinut, pak ji vyklopím na kuchyňskou mřížku a nechám vychladnout úplně.

Bábovku podávám posypanou moučkovým cukrem.

Ještě něco k tomu:

  • Uvedené množství surovin vystačí na středně velkou bábovkovou formu. Pokud použiju formu keramickou, doba pečení je asi o 5 až 10 minut delší.
  • Všechny surovinymusejí mít před zpracováním těsta pokojovou teplotu.
  • Při tření másla s cukrem do světlé a hladké pěny je třeba dát pozor na přešlehání, máslo by zhrudkovatělo.
  • Vejce je do máslové pěny třeba zapracovávat skutečně jedno po druhém, nikoli najednou.
  • Místo vlašských ořechů je možné použít i ořechy lískové, místo nastrouhané tabulkové hořké čokolády je možné do těsta přidat čokoládové pecičky.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *