Už několikrát jsem chtěl tenhle recept na blog uložit, ale pokaždé jsem si nakonec řekl, že je moc obyčejný, prostý, „chudý“… Ale když ono to je ve své jednoduchosti tak moc dobré 🙂 A tak, když jsem bramborovou pizzu znovu nedávno pekl a když nás u stolu i přes svoji obyčejnost zase dostala, definitivně jsem se rozhodl, že ji prostě na blog dát musím 🙂
Ona to vlastně není klasická pizza, tak jak si ji člověk představuje (byť ji moje velká oblíbenkyně paní Trhoňová, od které recept pochází, pizzou nazvala), stejně jako to není ani žádná z běžných verzí slaných koláčů. I v tom je vlastně její originalita 🙂
Já tuhle pizzu (nebo chcete-li „pizzu“) nejčastěji připravuju k večeři nebo jako lehký letní oběd. A většinou k ní přidávám ještě nějaký zeleninový salát. Brzy bude určitě zas 🙂
Pizza s bramborami, slaninou, smetanou a rozmarýnem
- doba přípravy: celkem asi 30 minut + celkem asi 75 minut příprava kvásku a kynutí + asi 30 minut pečení
- náročnost: snadné
- počet porcí: 2 až 4
suroviny:
na těsto:
- 300 g hladké mouky
- 12 g čerstvého droždí
- 1 lžička krupicového cukru
- 170 g vody
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 rovná lžička soli
na obložení:
- 3 lžíce zakysané smetany
- 2 stroužky česneku
- 2 středně velké syrové brambory
- 4 větvičky čestvého rozmarýnu
- mletý černý pepř
- sůl
- 3 lžíce olivového oleje
- 50 g anglické slaniny (krájené na plátky)
postup:
Mouku proseju do mísy od robotu a do důlku v ní nasypu cukr a rozdrobím droždí. To zaleju částí jen mírně vlahé vody, vidličkou trochu promíchám s okolní moukou, zakryju utěrkou a nechám při pokojové teplotě vzejít kvásek. Trvá to asi 15 až 20 minut.
Do mísy s moukou a vzešlým kváskem přileju zbytek vlažné vody a v robotu s hákem začnu těsto hníst. Po chvíli přileju olivový olej, přisypu sůl a uhnětu hladké a nelepivé těsto, trvat to bude asi 10 minut. Zakryju utěrkou a na lince nechám kynout asi 45 až 60 minut. Během této doby těsto jednou pomocí kuchyňské stěrky několikrát natáhnu a přeložím.
Ke konci kynutí připravím v misce smetanovou omáčku na potření těsta smícháním zakysané smetany a oloupaných a prolisovaných stroužků česneku. Oloupu a očistím také brambory a nakrájím je na co možná nejtenčí, asi milimetr silné plátky, nejlíp to jde na mandolíně.
Vykynuté těsto válečkem postupně vyválím na velikost plechu do trouby, nejlíp to jde na nepřilnavé sklokeramické desce a přes pečící papír. Pak těsto přenesu na plech, vyložený pečícím papírem, rovnoměrně potřu smetanovo česnekovou směsí a pokladu plátky brambor tak, aby se částečně překrývaly. Posypu lístky odrhnutého rozmarýnu, čerstvě mletým černým pepřem a solí a nechám zakryté utěrkou při pokojové teplotě asi 20 minut nakynout. Během té doby nechám předehřát troubu na 200 stupňů.
Před pečením pizzu pokapu olivovým olejem a dám péct do předehřáté trouby asi na 25 minut. Potom pizzu pokladu trochu pokrájenými plátky anglické slaniny a vrátím do trouby dopéct asi na 7 minut.
Ještě něco k tomu:
- Uvedené množství surovin vystačí na standardně velký plech.
- Brambory musejí být nastrouhané opravdu natenko, jinak se dobře nepropečou. Pokud plátky brambor nejsou opravdu tenké, je možné je asi na 2 minuty předvařit a pak dobře osušit.
- Pizzu potírám smetanovo česnekovou směsí a obkládám plátky brambor skoro až po okraje. Ty se totiž při pečení rády rychle tmavnou.
- Anglické slaniny nedávám víc, pizza by jí měla být pokladena jen řídce. Někdy přidávám na pizźu před závěrečným dopečením společně se slaninou i trochu natrhané mozarelly, případně jiného vhodného sýra.
- Mimo sezónu, když nemám po ruce čerstvý rozmarýn, použiju sušený. Asi zarovnanou lžíci sušeného rozmarýnu přidám do těsta, půl lžíce přimíchám do smetanovo česnekové potírky pizzy.