Bramborové karbanátky s tvarohem

Hlavní jídla Vegetariánské

 // 

Asi jako všude, kde občas zbývá už ne úplně čerstvé mléko (my mléko tak dvakrát do týdne bereme přímo od krav ze sousední vsi), je i u nás doma po ruce docela často tvaroh, tedy domácí tvaroh. Tvaroh je totiž tou nejjednodušší a taky nejrychlejší cestou, jak nakyslé mléko zužitkovat 🙂

Jasně, tenhle tradiční výrobek z mléka, vzniklý jeho vysrážením, se dá využít na mnoho způsobů: na nejrůznější pomazánky, do buchet a bábovek, do sladkých i slaných koláčů… – stačí si jen vzpomenout na naše babičky, ostatně i dnes tolik módní fermentovaný tvaroh pro ně nebyl ničím neznámým. A protože mám rád všechny možné karbanátky, tak na onom pomyslném „babičkovsko tvarohovém“ seznamu nemohou chybět ani karbanátky z tvarohu.

Tvarohové karbanátky se dají připravit s desítkami možných obměn, já nejčastěji používám verzi tvaroh a uvařené brambory. Půl na půl, spojeno vajíčkem, trochou hrubé mouky a bramborového škrobu a ochuceno podle momentální chuti a nálady: osmaženou cibulí, česnekem, nejrůznějšími bylinkami či kořením (skvělý je v nich třeba čerstvý koriandr), ale i třeba nadrobno nakrájenou anglickou slaninou… Jednoduché, docela rychlé a moc dobré.

Bramborové karbanátky s tvarohem mohou být s chlebem nebo bramborovou kaší třeba k večeři, stejně tak se ale dají využít i jako příloha.

Bramborové karbanátky s tvarohem a koriandrem

Bramborové karbanátky s tvarohem a koriandrem

  • doba přípravy:
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

suroviny:

  • 150 g uvařených brambor
  • 1 velká cibule
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 150 g plnotučného tvarohu
  • 1 lžíce hrubé mouky
  • 1 lžíce bramborového škrobu
  • 2 lžíce jemně nasekané natě koriandru
  • 1 lžička kmínu
  • 2 špetky chilli
  • mletý černý pepř
  • sůl
  • 1 vejce
  • 2 až 3 lžíce strouhanky

na obalení:

  • strouhanka

na smažení:

  • rostlinný olej

postup:

Ideálně půlden, den předem oloupu a doměkka uvařím brambory, nechám je vystydnout a uložím do chladu.

Cibuli oloupu, nadrobno nakrájím a v rendlíku na troše rostlinného oleje orestuji do sklovata. Pak ji nechám zchladnout.

Uvařené brambory nastrouhám do větší mísy najemno. Přidám tvaroh, hrubou mouku, smíchanou s bramborovým škrobem, opláchnutý, osušený a nadrobno nasekaný koriandr, kmín, chilli, mletý černý pepř a sůl. Vidličkou vše dobře promíchám. Pak přidám vejce a strouhanku, znovu vidličkou promíchám v kompaktnější těsto, v případě potřeby ještě trochu zahustím strouhankou.

Namočenýma rukama tvořím placičky, které obaluju ve strouhance a zvolna smažím po obou stranách v rozehřátém rostlinném oleji.

Podávám teplé s tatarskou omáčkou nebo jiným studeným dipem a s vařenými bramborami nebo pečivem, s teplou zeleninou, případně jako přílohu.

Ještě něco k tomu:

  • Množství variant bramborovo tvarohových karbanátků je už jen díky použitému koření nevypočítatelné. Použít se dá například zázvor, kurkuma, majoránka, petrželka, tymián nebo třeba kerblík, k ochucení je pochopitelně velmi dobrý i prolisovaný česnek, osmažená cibule nebo hořčice.
  • Bramborovo tvarohové karbanátky se dají polepšit kouskem uzeniny, například nadrobno nakrájenou anglickou slaninou, dobrý v nich je i nahrubo nastrouhaný olomoucký syreček.
  • V těchto karbanátcích je pro svoji výraznější chuť zvlášť dobrý fermentovaný tvaroh. Protože už ale obsahuje sůl, karbanátky není potřeba víc solit.
  • Trochu jinou obměnou, s vynecháním brambor, jsou tvarohové karbanátky se slaninou.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *