Asi jako všude, kde občas zbývá už ne úplně čerstvé mléko (my mléko tak dvakrát do týdne bereme přímo od krav ze sousední vsi), je i u nás doma po ruce docela často tvaroh, tedy domácí tvaroh. Tvaroh je totiž tou nejjednodušší a taky nejrychlejší cestou, jak nakyslé mléko zužitkovat 🙂
Jasně, tenhle tradiční výrobek z mléka, vzniklý jeho vysrážením, se dá využít na mnoho způsobů: na nejrůznější pomazánky, do buchet a bábovek, do sladkých i slaných koláčů… – stačí si jen vzpomenout na naše babičky, ostatně i dnes tolik módní fermentovaný tvaroh pro ně nebyl ničím neznámým. A protože mám rád všechny možné karbanátky, tak na onom pomyslném „babičkovsko tvarohovém“ seznamu nemohou chybět ani karbanátky z tvarohu.
Tvarohové karbanátky se dají připravit s desítkami možných obměn, já nejčastěji používám verzi tvaroh a uvařené brambory. Půl na půl, spojeno vajíčkem, trochou hrubé mouky a bramborového škrobu a ochuceno podle momentální chuti a nálady: osmaženou cibulí, česnekem, nejrůznějšími bylinkami či kořením (skvělý je v nich třeba čerstvý koriandr), ale i třeba nadrobno nakrájenou anglickou slaninou… Jednoduché, docela rychlé a moc dobré.
Bramborové karbanátky s tvarohem mohou být s chlebem nebo bramborovou kaší třeba k večeři, stejně tak se ale dají využít i jako příloha.
Bramborové karbanátky s tvarohem a koriandrem
- doba přípravy:
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- 150 g uvařených brambor
- 1 velká cibule
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 150 g plnotučného tvarohu
- 1 lžíce hrubé mouky
- 1 lžíce bramborového škrobu
- 2 lžíce jemně nasekané natě koriandru
- 1 lžička kmínu
- 2 špetky chilli
- mletý černý pepř
- sůl
- 1 vejce
- 2 až 3 lžíce strouhanky
na obalení:
- strouhanka
na smažení:
- rostlinný olej
postup:
Ideálně půlden, den předem oloupu a doměkka uvařím brambory, nechám je vystydnout a uložím do chladu.
Cibuli oloupu, nadrobno nakrájím a v rendlíku na troše rostlinného oleje orestuji do sklovata. Pak ji nechám zchladnout.
Uvařené brambory nastrouhám do větší mísy najemno. Přidám tvaroh, hrubou mouku, smíchanou s bramborovým škrobem, opláchnutý, osušený a nadrobno nasekaný koriandr, kmín, chilli, mletý černý pepř a sůl. Vidličkou vše dobře promíchám. Pak přidám vejce a strouhanku, znovu vidličkou promíchám v kompaktnější těsto, v případě potřeby ještě trochu zahustím strouhankou.
Namočenýma rukama tvořím placičky, které obaluju ve strouhance a zvolna smažím po obou stranách v rozehřátém rostlinném oleji.
Podávám teplé s tatarskou omáčkou nebo jiným studeným dipem a s vařenými bramborami nebo pečivem, s teplou zeleninou, případně jako přílohu.
Ještě něco k tomu:
- Množství variant bramborovo tvarohových karbanátků je už jen díky použitému koření nevypočítatelné. Použít se dá například zázvor, kurkuma, majoránka, petrželka, tymián nebo třeba kerblík, k ochucení je pochopitelně velmi dobrý i prolisovaný česnek, osmažená cibule nebo hořčice.
- Bramborovo tvarohové karbanátky se dají polepšit kouskem uzeniny, například nadrobno nakrájenou anglickou slaninou, dobrý v nich je i nahrubo nastrouhaný olomoucký syreček.
- V těchto karbanátcích je pro svoji výraznější chuť zvlášť dobrý fermentovaný tvaroh. Protože už ale obsahuje sůl, karbanátky není potřeba víc solit.
- Trochu jinou obměnou, s vynecháním brambor, jsou tvarohové karbanátky se slaninou.