Bramborové placičky

Malá jídla Přílohy Rychlé Vegetariánské

 // 

Dají se použít jako příloha nebo jako malé jídlo, ale po doplnění – například vajíčkem – i jako jídlo hlavní. Trochu připomínají bramboráky, jsou totiž také lákavě křupavé a hodně jedlé, nicméně kromě nahrubo nastrouhaných brambor (a trochy soli, pepře a kmínu) v jejich základní verzi nic dalšího není. Žádné vejce, žádná mouka, žádný česnek, žádná majoránka. Tedy… Jedna věc navíc je v nich přece jen skryta: totiž lžíce bramborového škrobu. Právě díky přidanému škrobu tyhle placičky drží pohromadě a jsou opečené do tak svůdně zlatavého odstínu 🙂

Jednoduché bramborové placičky

  • doba přípravy: celkem asi 25 minut
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet kusů: 8 malých placiček (z lívanečníku)

suroviny:

  • 8 menších brambor
  • 3 lžíce bramborového škrobu
  • 1 lžíce kmínu
  • mletý černý pepř
  • sůl

na smažení:

  • rostlinný olej

postup:

Brambory oloupu, omyju a nastrouhám nahrubo na okurkovém struhadle. Dobře je promíchám s bramborovým škrobem, kmínem, mletým pepřem a solí.

Na rozpáleném lívanečníku na rostlinném oleji zvolna smažím po obou stranách dozlatova placičky.

Ještě něco k tomu:

  • Brambory strouhám až těsně před pečením placiček, aby pustily jen minimum vody. Placičky smažím do sytě zlatavé barvy, ale vždy zvolna, aby se dobře propekly.
  • Nepočítaně verzí se dá přichystat s přidáním různých druhů koření a bylinek, ať už sušených nebo zelených.
  • Pro sytější variantu připravuju velkou placku na pánvi. Po opečení jedné strany a jejím otočení rozklepnu na placku vejce, které nechám během opečení spodní strany placky zatuhnout. Další variantou může být posypání placky trochou strouhaného polotvrdého sýra nebo přidání do těsta drobněji nakrájené uzeniny.
Jednoduchá bramborová placka s vejcem

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *