Už v dobách mého předlistopadového mládí bylo deset deka bramborového salátu z papíru a k tomu dva rohlíky ne úplně všednodenní záležitostí, tím spíš, když bylo hluboko do kapsy 🙂 Když o tom tak přemýšlím, uvědomuju si, že vlastně neznám nikoho, kdo by bramborový salát neměl rád…
To doma za mého dětství býval – aspoň tedy u nás – bramborový salát výhradně jen o Štědrém dnu, čili byl vzácností. Dnes už to je ale pochopitelně zcela jinak a troufnu si tvrdit, že bramborový salát v nejrůznějších podobách zůstává velkou a také docela častou hvězdou české kuchyně 🙂
Je to už docela dlouho, co jsem si sem několik receptů na bramborový salát ukládal (první byl tuším můj vánoční bramborový salát, chybět tady nemůže ani u nás doma oblíbený vídeňský bramborový salát, rád mám i štouchané brambory jako teplý salát), nicméně zdaleka to nejsou všechny bramborové saláty, které mám rád.
Dnes tak budu ve svém „bramboro-salátovém“ vzpomínání pokračovat hned třemi recepty. Vycházejí z antikvariátní, docela vzácné knížky receptur studené kuchyně, vydané v polovině sedmdesátých let minulého století, kterou se mně před nedávnem poštěstilo za rozumné peníze sehnat.
Recepty, či lépe řečeno přesně předepsané normy byly za minulého režimu závazné pro všechny provozovny veřejného stravování, tedy hospody, bufety, hotely či výrobny lahůdek, takže dnes není vůbec žádný problém ony nostalgické vzpomínky na někdejší retro dobroty, právě i nejrůznější saláty nevyjímaje, oživit v naprosto věrné původní podobě 🙂
Ovšem pozor: I moje zkušenost potvrzuje, že striktně je třeba dodržet jednotlivé ingredience a jejich váhový poměr. Jedině tak bude výsledná chuť skutečně originální, tedy věrnou kopií té někdejší. Proto i váhu brambor, cibule i další zeleniny uvádím v neoloupaném stavu, tak jak je v původních receptech předepsána.
Moje první vzpomínka patří bramborovému salátu, který byl k mání jako příloha hlavně v hospodách – proto se mu také říká hospodský. Je sice úplně obyčejný, s minimem přísad a bez majonézy, ale určitě nejen pro mě má ve své jednoduchosti velké kouzlo a hlavně překvapivě skvělou chuť. Brambory jsou v tomto případě podle příslušné normy nakrájené na plátky.

Bramborový salát „hospodský“
- doba přípravy: asi 30 minut + asi 12 hodin zchladnutí a odpočinutí brambor + asi 2 hodiny odležení hotového salátu
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4 až 6
suroviny:
- 800 g brambor (váha neoloupaných brambor)
- 60 g cibule (váha neoloupané cibule)
- 80 g sterilovaných sladkokyselých okurek
- 20 g octa
- 20 g rostlinného oleje
- 12 g krupicového cukru
- 40 g vody
- mletý černý pepř
- sůl
postup:
Omyté brambory uvařím ve slupce doměkka, trvá to asi 15 až 20 minut. Ještě horké je oloupu a nechám dobře vychladnout, ideálně den předem.
Vychladlé brambory rozpůlím, půlky nakrájím na tenké plátky a dám do mísy. Cibuli oloupu, nakrájím nadrobno a přidám k bramborám, stejně jako i kyselé okurky, podélně rozpůlené a nakrájené na tenké plátky.
Z octa, rostlinného oleje, krupicového cukru, vody, mletého černého pepře a soli připravím zálivku a tou přeleju bramborovou směs v míse, zlehka promíchám. V chladu nechám alespoň jednu až dvě hodiny proležet.
Před podáváním v případě potřeby ještě dochutím. Podávám jako přílohu.
Ještě něco k tomu:
- Na bramborové saláty používám pokud možno brambory typu A, tedy s obsahem méně škrobu. Nerozvaří se tak snadno a jsou pevnější. Přesná doba varu záleží nejen na velikosti, ale také vyzrálosti brambor.
- Původní receptury neuvádějí druh octa, ale odhaduji, že šlo o běžný ocet lihový. Já při přípravě bramborových salátů raději ale užívám jablečný ocet.
V pořadí druhý dnešní bramborový salát má už v samotném názvu podle někdejších závazných státních norem uvedeno, že jde o salát na chlebíčky. A skutečně, je to přesně ona nezaměnitelná chuť, jakou na salátu obložené chlebíčky za socialismu měly. I dnes tenhle salát chutná hlavně na chlebíčcích báječně 🙂

Bramborový salát na chlebíčky
- doba přípravy: asi 30 minut + asi 12 hodin zchladnutí a odpočinutí brambor + asi 2 hodiny odležení hotového salátu
- obtížnost: velmi snadné
suroviny:
- 730 g brambor (váha neoloupaných brambor)
- 120 g sterilovaných sladkokyselných okurek
- 100 g cibule (váha neoloupané cibule)
- 150 g majonézy
- 60 g plnotučné hořčice
- 20 g octa
- 40 g nálevu z okurek
- 10 g krupicového cukru
- mletý černý pepř
- sůl
postup:
Omyté brambory uvařím ve slupce doměkka, trvat to bude asi 15 až 20 minut. Ještě horké brambory oloupu a nechám dobře vychladnout, nejlépe do druhého dne.
Studené brambory nakrájím na drobné kostičky a dám do mísy, stejně tak okurky. Přidám i oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli.
Majonézu, plnotučnou hořčici, ocet, nálev z okurek, krupicový cukr, mletý černý pepř a sůl dobře promíchám a přidám k bramborové směsi, opět dobře, ale zlehka promíchám. V chladu nechám alespoň jednu až dvě hodiny proležet.
Před podáváním ještě v případě potřeby dochutím. Používám jako základ na obložené chlebíčky.
Ještě něco k tomu:
- Vzhledem k tomu, že tento salát je určený na obložené chlebíčky, brambory i okurky je třeba krájet na drobné kostičky. Salát ale rozhodně nemá být kašovitý.
A teď třetí dnešní slíbený bramborový salát. I když… On vlastně není typicky bramborový, a ani v původních předlistopadových recepturách jako bramborový označený není. Jmenuje se francouzský salát a brambory v něm sice jsou, ale prim hraje mrkev a výrazně je zastoupený i celer a taky hrášek, naopak chybí cibule.
Tenhle salát je proto díky zelenině hodně svěží, lehký a velmi jedlý 🙂 Já ho mám nejraději hlavně v létě jako odlehčenou alternativu ke klasickým bramborovým salátům, báječný je třeba k všelijakým karbanátkům.

Francouzský salát
- doba přípravy: asi 30 minut + asi 12 hodin zchladnutí a odpočinutí brambor a zeleniny + asi 2 hodiny odležení hotového salátu
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 2 až 4
suroviny:
- 70 g brambor (váha neoloupaných brambor)
- 105 g mrkve (váha neokrájené zeleniny)
- 75 g celeru (váha neokrájené zeleniny)
- 50 g sterilované okurky
- 75 g sterilovaného hrášku (bez nálevu)
- 105 g majonézy
- 10 g octa
- 1 lžička worcesteru
- 5 g krupicového cukru
- mletý černý pepř
- sůl
postup:
Omyté brambory uvařím ve slupce doměkka, trvá to asi 15 až 20 minut. Ještě horké je oloupu a nechám dobře vychladnout, nejlépe odležet do druhého dne.
Mrkev a celer očistím, zbavím slupky, omyju a dám uvařit skoro doměkka a nechám vychladnout. Nakrájím na menší kostičky a dám do větší mísy. Stejně tak nakrájím a přidám uvařené brambory a kyselé okurky. Přidám i scezený sterilovaný hrášek, majonézu, ocet, worcester, cukr, mletý černý pepř a sůl.
Salát dobře, ale zlehka promíchám a nechám v chladu asi hodinu nebo dvě uležet, pak v případě potřeby ještě dochutím.
Podávám jako přílohu.
Ještě něco k tomu:
- Zeleninu nejčastěji vařím v mikrovlnné troubě, v programu steam – pára, ve speciální nádobě pro to určené. Zelenina si tak uchová maximum chuti.
- Původní jednotné socialistické receptury uvádějí i další verze francouzského salátu, a to speciál, ve kterém jsou i nakrájená jablka a citrónová šťáva, a také francouzský salát se šunkou. Podrobněji se k nim vrátím příště 🙂