Brokolicová polévka s rajčaty

Polévky Recepty Rychlé Vegetariánské

 // 

Pozdní podzim i u nás patří, co se zeleniny týče, taky mimo jiné posledním domácím rajčatům. Ta, co ze zahrádky přineseme na úplný závěr sklizně, jsou pochopitelně ještě nedozrálá. A nejinak tomu bylo i letos. Co s nimi?

Základní věcí je sklidit poslední rajčata dřív, než přijdou první ranní mrazíky, a doma je nechat dozrát. Jak na dozrání zelených rajčat? Já je neumyté, pokud možno i se stonky nebo se stopkami rozložím v jedné vrstvě do ploché misky nebo do malého pekáčku vystlaného papírovou utěrkou. Přidám k nim celé jablko (to prý díky uvolňovaným látkám dozrávání rajčat urychlí, podobně působí i banán) a rajčata přikryju opět kuchyňskou papírovou utěrkou, tak, aby plody nebyly na světle. Misku nebo pekáček zavřu mezi okna (máme dvojitá) nebo uložím tam, kde je teplota lehce pod 20 stupňů. Průběžně pak rajčata denně kontroluju, ta dozrálá a hlavně ta, která se začínají kazit, hned spotřebuju.

Takto doma dozrálá rajčata samozřejmě nejsou, co se barvy a hlavně chuti týče, zdaleka tím, co ta z léta. Využívám je proto hlavně na vaření, ať už je to tradiční lečo, nebo třeba rajčatová omáčka k těstovinám či buřty na pivu. V případě ne úplně dozrálých rajčat se chuť dá podpořit přidáním trochy rajčatového protlaku. Ne nepodstatná věc: Během tepelné úpravy nazelenalých rajčat klesá množství v nich obsaženého jedovatého solaninu na minimum. Podobné je to i při fermentaci, na kterou jsou ne úplně dozrálá rajčata také vhodná, zvlášť namíchaná s jinou zeleninou (pár receptů na kvašenou zeleninu je v archivu). Dobrá jsou také nakládaná rajčata v kořeněném octovém nálevu.

Další možností využití doma dozrálých rajčat je nějaká ta polévka, třeba právě dnešní – brokolicová polévka s rajčaty a smaženým tofu. Ostatně brokolice má teď, na podzim svoji hlavní sezónu 🙂

Brokolicová polévka s rajčaty a tofu

  • doba přípravy: asi 30 minut
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

suroviny:

  • 1 cibule
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 3 stroužky česneku
  • čtvrtka velké nebo půlka malé brokolice
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 2 středně velká rajčata
  • 1200 ml zeleninového vývaru
  • 1 lžička oregana
  • mletý černý pepř
  • sůl
  • 100 g tofu
  • asi 1 lžíce bramborového škrobu

postup:

Oloupu a drobněji nakrájím cibuli, tu pak ve větším hrnci na jedné lžíci olivového oleje orestuji do sklovata. Během toho oloupu a nahrubo nasekám stroužky česneku, opláchnutou a okapanou brokolici rozeberu na menší růžičky, košťál nasekám nadrobno. Řapíky celeru omyju a nakrájím na středně silné plátky.

K zesklovatělé cibuli přihodím česnek, brokolici i řapíkatý celer a chvíli za občasného míchání restuju. Zatím opláchnu a na menší kostičky nakrájím rajčata.

Orestovaný základ polévky zaleju zeleninovým vývarem, přidám nakrájená rajčata a oregano, opepřím a osolím. Přivedu k velmi mírnému varu a vařím asi 15 minut, dokud není zelenina měkká.

Mezitím nakrájím tofu na menší kostky, které obalím ve škrobu a na pánvi opeču dokřupava ve zbytku rozpáleného olivového oleje.

Uvařenou polévku v případě potřeby dokořením nebo dosolím a v talířích doplním opečeným tofu.

Ještě něco k tomu:

  • Polévku je možné posypat strouhaným parmazánem nebo hrstí slunečnicových semínek, opražených společně s tofu. Dobrá je ale i lehčí verze bez tofu 🙂
  • Místo řapíkatého celeru je v polévce dobrý kousek mrkve nebo trocha kukuřice.
  • Pokud nejsou rajčata úplně dozrálá nebo jejich chuť není mimo sezónu plná, přidám do polévky i lžičku, dvě rajčatového protlaku. Ten trochu orestuju společně s brokolicí a další zeleninou.
  • Rajčata do této polévky neloupu, jejich slupka mně nevadí. Použít se dají i drcená rajčata z konzervy.
  • Na blogu je i brokolicová krémová polévka a taky brokolicová polévka s těstovinami.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *