Brokolicový salát s klobásou a brusinkami

Malá jídla Rychlé

 // 

Docela mě to překvapilo, když se o brokolicovém salátu s opečenými kolečky klobásy a hrstí sušených brusinek, doplněným ztraceným vejcem a hořčičným dresinkem, mluvilo u nás doma ještě několik dní poté, co jsme tenhle salát měli k večeři. Že by díky brusinkám v nečekané kombinaci chutí?

Jinak ale na téhle docela rychlé záležitosti nevidím nic až tak neobvyklého. Přesto, jak vidno, sbírá body docela spolehlivě, ať už například jako lehčí večeře nebo i letní oběd. Jistě, záleží na množství surovin, najmě pak klobásy 🙂

Brokolicový salát s klobásou, brusinkami a pošírovaným vejcem

  • doba přípravy: celkem asi 25 minut + zchladnutí brokolice asi 30 minut
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

suroviny:

  • 1 velká brokolice
  • 2 větší pikantnější polotvrdé klobásy
  • 1 velký svazek ředkviček
  • 1 velká červená cibule
  • velká hrst sušených brusinek

na zálivku:

  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 2 lžíce balzamika
  • 1 lžička mletého sušeného česneku
  • 1 lžíce jemně nasekané hladkolisté petrželky
  • mletý černý pepř
  • asi 1 lžička krupicového cukru
  • sůl

na pošírovaná vejce:

  • 4 vejce
  • voda
  • 2 lžíce octa
  • sůl

k podávání:

  • topinky (nasucho dělané)

postup:

Nejdřív v dostatečném předstihu připravím brokolici. Zbavím ji případných dřevnatých částí, opláchnu, nechám okapat a rozeberu na malé růžičky, odkrojené košťály použiju jinde v kuchyni. Růžičky brokolice uvařím do poloměkka v mikrovlnné troubě nebo na páře a nechám je zcela vychladnout.

Klobásy nakrájím na tenčí kolečka a ty na pánvi nasucho trochu opeču, pak je nechám zchladnout.

Přichystám i pošírovaná vejce. V hlubší pánvi přivedu skoro až k mírnému varu vodu, do které jsem přidal ocet a dost ji osolil. Těsně před tím, než se voda začne velmi mírně vařit, do ní opatrně, ale svižně vyhlepnu jedno vejce po druhém. Asi půlminutu počkám a pak pomocí děrované kuchyňské obracečky nebo vidličky každé vejce opatrně ve vodě otočím, aby se bílek kolem vejce lépe rovnoměrně zatáhnul. Plotýnku pod pánví vypnu, pánev přiklopím poklicí a vejce nechám podle velikosti 2 až 3 minuty pošírovat. Hotová vejce pomocí děrované naběračky z pánve vyndám do misky a přikryju poklicí nebo talířkem, aby zůstala aspoň trochu vlažná.

Ředkvičky zbavím zbytků natě a kořínků, důkladně omyju, osuším a nakrájím na tenké plátky, nejlépe to jde na mandolíně. Na velmi tenká čtvrtkolečka nakrájím i oloupanou červenou cibuli.

Ve větší míse prošlehám olivový olej s dijonskou hořčicí, balzamikem, mletým sušeným česnekem, omytou, osušenou a nadrobno nasekanou natí hladkolisté petrželky, mletým pepřem, cukrem a solí.

Do mísy se zálivkou přidám uvařené a zchladlé růžičky brokolice, opečená kolečka klobásy, plátky ředkviček a cibule a také sušené brusinky. Salát opatrně, ale dobře promíchám, rozdělím do talířů a přidám pošírovaná vejce. Ta trochu osolím a ochutím čerstvě mletým pepřem.

Nejčastěji podávám s nasucho pečenými topinkami.

Ještě něco k tomu:

  • Vejce k pošírování by měla být čerstvá. U starších se bílek i v horké vodě ještě před ztuhnutím snadno rozteče.
  • Pokud je klobása málo tučná, opeču ji na několika kapkách rostlinného oleje.
  • Neupotřebené košťály z brokolice využiju například při přípravě zeleninových polévek.
  • Místo sušených brusinek lze do tohoto salátu použít i rozinky, ty ale předem namočené. Dobrý je v salátě i na menší kostičky pokrájený kousek čerstvého nebo kompotovaného ananasu.
  • Oblíbený je u nás doma také brokolicový salát s balkánským sýrem.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *