Brynzová polévka se zeleninou

Polévky Rychlé Vegetariánské

 // 

Brynzu, tedy měkký zrající sýr charakteristicky pikantní chuti, zná hodně Čechů prakticky jen ve spojení s brynzovými haluškami, slovenským národním jídlem. Narozdíl od nás je u našich východních sousedů brynza hodně rozšířená, ovšem její název má prý původ v Rumunsku. Brynza nemusí být nutně z ovčího mléka, vyrábí se i z mléka kozího nebo kravského.

I u nás doma bývá brynza využita často „tradičně“, tedy v haluškách, brynzové halušky totiž milujeme (na blogu mám ale i recept na neméně dobré brynzové halušky z cukety). Brynza je ovšem skvělá i v mnoha jiných jídlech, třeba v nejrůznějších pomazánkách nebo polévkách, kdy asi nejznámější je polévka, nazývaná demikát (někdy též terchovská polévka).

Dnes si sem přidám recept na další brynzovou polévku, která mně připadá, že se právě do předjaří (ano, opravdové jaro je letos pořád ještě za dveřmi) velmi hodí: Je to rychlá brynzová polévka se zeleninou, která je v tomto čase po ruce, tedy s kořenovou zeleninou, a taky se zbytky té loňské z mrazáku, s hráškem, s růžičkami kapustiček a s trochou pórku.

Brynzová polévka se zeleninou

  • doba přípravy: asi 15 minut + asi 5 minut varu
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

suroviny:

  • 1 lžíce přepuštěného másla
  • 1 větší cibule
  • 1 středně velká mrkev
  • čtvrtka menšího celeru
  • asi 6 růžičkových kapustiček
  • asi třetina bílé části menšího pórku
  • 1 stroužek česneku
  • 1200 ml zeleninového vývaru
  • 2 lžíce zmrazeného hrášku
  • 1 lžička sušeného oregana
  • špetka drceného kmínu
  • mletý černý pepř
  • sůl
  • 200 g brynzy

postup:

V hrnci na přepuštěném másle restuju oloupanou a nahrubo nasekanou cibuli, dokud nezačne lehce zlátnout. Mezitím oloupu, omyju a na drobnější kostičky nakrájím mrkev a celer, očistím a omyju také růžičkovou kapustu i pórek, který nakrájím na tenká půlkolečka. Česnek oloupu a nahrubo nasekám.

Orestovanou cibuli zaleju zeleninovým vývarem, přihodím nakrájenou mrkev, celer, kapustičky, pórek, česnek i zmrazený hrášek, okořením oreganem, drceným kmínem a mletým černým pepřem, lehce osolím a přivedu k mírnému varu.

Po asi 5 minutách varu, kdy by zelenina měla být už měkká, polévku odstavím z plotny, rozdrobím do ní brynzu a za občasného míchání ji nechám rozpustit. V případě potřeby polévku dokořením nebo dosolím a nechám přihřát.

Ještě něco k tomu:

  • Zelený hrášek používám zmrazený. I v polévkách je chuťově výrazně lepší, než ten z konzervy.
  • Pokud jsou kapustičky velké, dám je do polévky vařit rozpůlené.
  • Polévku solím opatrně, brynza bývá dost slaná. V polévce už na závěr přidanou brynzu nevařím, zničily by se v ní některé zdraví prospěšné látky.
  • V sezóně brynzovou polévku sypu čerstvou nasekanou pažitkou, přidat je možné i osmažené chlebové krutóny.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *