Báječně se myslím hodí zvlášť ke gulášům a zvěřině. Chlebové knedlíky mám moc rád a dělávám je docela často. Často nejen proto, že chleba už léta peču domácí kváskový, a tak nezřídka ten zbylý starší raději nasuším a upeču bochník čerstvý. Docela často chlebové knedlíky dělávám ale i proto, že u nás na vsi máme pravidelný přísun masa ze zvěřiny, k níž jsou jako příloha často ideální, a že ani nejrůznějšími guláši nepohrdneme. Ostatně guláš a chleba patří odjaktěživa k sobě 🙂
Dnešní recept je jen jeden z možných, jak do knedlíků využít starší chleba, na kostky nakrájený a nasušený. Následující chlebové knedlíky jsou ale u nás nejoblíbenější. Zrovna nedávno jsem je dělal k zajíci na černo (recept se tu brzy objeví), se kterým si rozuměly opravdu skvěle 🙂
Chlebové knedlíky
- doba přípravy: celkem asi 20 minut + asi 20 až 30 minut varu
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- 1 větší cibule
- 3 lžíce másla
- 180 g usušených kostiček chleba
- 2 lžíce polohrubé mouky
- 3 vejce
- 180 g mléka
- 1 lžíce sušené petrželové natě
- 1 lžička sušené natě libečku
- špetka strouhaného muškátového oříšku
- mletý černý pepř
- sůl
postup:
Cibuli oloupu, nadrobno nakrájím a ve větším kastrolu na másle nechám za občasného zamíchání zesklovatět. Přisypu usušené kostičky chleba, promíchám, odstavím z plotny, přisypu polohrubou mouku, znovu promíchám a nechám trochu zchladnout.
Oddělím od žloutků bílky a z nich ušlehám pevný sníh. Žloutky dám do rendlíku s mlékem, přisypu sušenou petrželovou i libečkovou nať, nastrouhaný muškátový oříšek, mletý černý pepř a trochu soli, dobře ruční metlou prošlehám. Mléčnou směsí pak zaleju chlebový základ v kastrole, dobře promíchám a nechám trochu vsáknout. Mezitím na plotně ve větším hrnci přivedu k varu vodu.
Do těsta na knedlíky nakonec zlehka vmíchám sníh. Těsto urovnám do tvaru válečku na rozloženou potravinářskou fólii, zaroluju, po stranách utáhnu a ještě zabalím do alobalu. Ve vroucí vodě zvolna vařím asi 20 až 30 minut, podle velikosti knedlíků. V polovině doby varu knedlíky otočím.
Uvařené knedlíky opatrně vyjmu z alobalu a fólie, nakrájím ostrým nožem na plátky a hned podávám.
Ještě něco k tomu:
- Pokud jsou vejce malá, použiju místo tří čtyři.
- Těsto na knedlíky solím opatrně, chléb je slaný.
- Místo másla nebo jeho části někdy použiju na drobné kostičky vyškvařený špek.
- V sezóně používám bylinky čerstvé, nadrobno nasekané, přidat do těsta se dají i jiné, než jen petržel s libečkem.
- Chlebové knedlíky jsou dobré nejen jako příloha k řadě úprav zvěřiny, ale i bez masa, třeba jen se špenátem nebo dušenou zeleninou.