Chlupaté cuketové knedlíky

Hlavní jídla Sezónní

 // 

Receptů na využití cukety není nikdy dost, aspoň já jsem v tomto směru za nejednu inspiraci vděčný. Přísun zeleného nadělení (určitě nejen) mně totiž v cuketové sezóně často připomíná pohádku Hrnečku, vař! 🙂

Dnešní cuketový recept je zase trochu jiný, než ty předchozí (recepty s cuketou, které jsem si sem uložil, najdete v archivu blogu). Chlupaté knedlíky z cukety, doplněné štědrou dávkou slaniny – to zní určitě nejen pro mé ucho i chuť velmi lákavě. Výsledek pak rozhodně nezklame 🙂 Je to báječné jídlo, které aspoň u nás doma hodně chutná a které se objevuje na stole docela pravidelně. Připravit se navíc dá na různé způsoby – nejen se slaninou nebo s uzeným, ale i s různými druhy sýrů nebo třeba s pestem.

Chlupaté cuketové knedlíky se slaninou

  • doba přípravy: celkem asi 45 minut
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

suroviny:

na chlupaté cuketové knedlíky:

  • asi 500 g cuket
  • 2 lžičky soli
  • 2 vejce
  • 250 g hrubé mouky
  • 50 g pšeničné krupice
  • 2 lžíce bramborového škrobu
  • půl lžičky mletého kmínu
  • mletý černý pepř

k podávání:

  • 250 g anglické slaniny
  • 2 větší cibule
  • 1 lžíce sádla
  • 2 lžíce sekané natě hladkolisté petrželky

postup:

Cukety omyju, zbavím tuhých konců a i se slupkou nastrouhám na okurkovém struhadle. Smíchám ji asi se lžičkou soli, promíchám a nechám asi 10 minut stát. Pak nastrouhanou cuketu přesunu do cedníku, nechám dalších asi 10 minut odkapávat a nakonec ji ještě dobře vyždímu.

Mezitím v rendlíku nasucho trochu opeču na kostičky nakrájenou anglickou slaninu. Cibule oloupu a nakrájím na drobno. Opečenou slaninu z rendlíku vyjmu a odložím stranou, do rendlíku dám sádlo a cibuli, kterou zvolna restuju, dokud nezačne lehce zlátnout. Nakonec vrátím do rendlíku anglickou slaninu a udržuju v teple.

Do velkého hrnce dám vařit osolenou vodu. Odkapanou a vyždímanou cuketu dobře promíchám nejdřív s vejci, pak s předem promíchanou směsí hrubé mouky, krupice, bramborového škrobu a mletého kmínu i černého pepře, v případě potřeby dosolím.

Z těsta pomocí dvou lžic vytvaruju jeden zkušební knedlík, který dám vařit asi na 4 až 5 minut. Pokud se rozváří, do těsta přimíchám ještě trochu hrubé mouky. Pak dám vařit všechny knedlíky.

Scezené knedlíky promíchám s cibulkou, anglickou slaninou a sekanou petrželkou, jednotlivé porce rozdělím na talíře.

Ještě něco k tomu:

  • Do těsta někdy přimíchám i bylinky, čerstvé nebo sušené. Dobrý je třeba tymián, libeček nebo pažitka.
  • Místo anglické slaniny někdy použiju trochu obyčejného špeku a knedlíky posypu nahrubo nastrouhaným polotvrdým sýrem. Dobré jsou i promíchané s brynzou nebo tvarohem, polité rozškvařenou slaninou a posypané vídeňskou cibulkou, jindy je zase dělávám s restovanými houbami nebo s uzeným tofu.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *