První letošní chřest jsem spolu s medvědím česnekem měl v kuchyni o uplynulém víkendu, a to při přípravě chřestové polévky, doplněné volskými oky z křepelčích vajíček. Byť je tahle polévka také krémová, je zase trochu jiná, než asi nejrozšířenější chřestová krémová polévka s krutóny, o které jsem tady psal už před několika lety.
Vedle medvědího česneku, který si s chřestem báječně rozumí, je v tom dnešním receptu i menší kousek pórku a také malá brambora, která vedle trochy zemité chuti přispěje i k větší krémovosti polévky po jejím rozmixování. Hlavičky chřestu ovšem nechávám celé, lákavě v polévce vypadají i malá volská oka z křepelčích vajíček 🙂
Krémová chřestová polévka s medvědím česnekem a křepelčími vejci
- doba přípravy: asi 20 minut + asi 15 minut varu
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- 1 svazek zeleného chřestu
- kousek světlejší části pórku (asi 10 cm)
- 1 menší brambora
- 1 větší cibule
- 1 lžíce přepuštěného másla
- 1100 ml zeleninového vývaru
- mletý černý pepř
- sůl
- 1 velká hrst nahrubo posekaného medvědího česneku
- 100 ml sladké smetany
- špetka muškátového květu
k dokončení:
- 8 křepelčích vajec
- půl lžíce rostlinného oleje
postup:
Chřest očistím, zbavím případných dřevnatých konců a omyju jej. Odkrojím špičky, které odložím stranou, zbytek stonků chřestu rozkrájím na kratší špalíky. Očistím, omyju a nahrubo nasekám pórek, bramboru oloupu a nakrájím na kostičky. Cibuli oloupu a nasekám nahrubo.
Ve větším hrnci na přepuštěném másle orestuji cibuli. Chvíli před tím, než začne růžovět, přihodím špalíky chřestu, pórek i bramboru a pokračuju ještě asi 2 minuty v restování. Pak vše zaleju zeleninovým vývarem, opepřím, osolím, přivedu k varu a vařím asi 15 minut. Na posledních zhruba 7 minut do polévky přihodím odložené špičky chřestu.
Během varu polévky připravím na pánvi na troše rostlinného oleje volská oka z křepelčích vajec, která jemně osolím a opepřím.
Z uvařené polévky vyjmu špičky chřestu, přihodím omytý a trochu posekaný medvědí česnek a polévku tyčovým mixérem rozmixuju. Přileju smetanu, okořením muškátovým květem a dobře promíchám, v případě potřeby ještě dopepřím nebo dosolím a polévku prohřeju, ale už nevařím.
Jednotlivé porce polévky v talířích doplním sázenými křepelčími vejci a hlavičkami chřestu.
Ještě něco k tomu:
- Pokud nemám po ruce medvědí česnek, přidám do polévky minutu, dvě před ukončením varu pár listů čerstvého špenátu.
- Místo sázených křepelčích vajec je možné do polévky použít i vejce slepičí, buď také sázená nebo třeba i jako ztracená.