Chřestová polévka s medvědím česnekem

Polévky Vegetariánské

 // 

První letošní chřest jsem spolu s medvědím česnekem měl v kuchyni o uplynulém víkendu, a to při přípravě chřestové polévky, doplněné volskými oky z křepelčích vajíček. Byť je tahle polévka také krémová, je zase trochu jiná, než asi nejrozšířenější chřestová krémová polévka s krutóny, o které jsem tady psal už před několika lety.

Vedle medvědího česneku, který si s chřestem báječně rozumí, je v tom dnešním receptu i menší kousek pórku a také malá brambora, která vedle trochy zemité chuti přispěje i k větší krémovosti polévky po jejím rozmixování. Hlavičky chřestu ovšem nechávám celé, lákavě v polévce vypadají i malá volská oka z křepelčích vajíček 🙂

Krémová chřestová polévka s medvědím česnekem a křepelčími vejci

  • doba přípravy: asi 20 minut + asi 15 minut varu
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

suroviny:

  • 1 svazek zeleného chřestu
  • kousek světlejší části pórku (asi 10 cm)
  • 1 menší brambora
  • 1 větší cibule
  • 1 lžíce přepuštěného másla
  • 1100 ml zeleninového vývaru
  • mletý černý pepř
  • sůl
  • 1 velká hrst nahrubo posekaného medvědího česneku
  • 100 ml sladké smetany
  • špetka muškátového květu

k dokončení:

  • 8 křepelčích vajec
  • půl lžíce rostlinného oleje

postup:

Chřest očistím, zbavím případných dřevnatých konců a omyju jej. Odkrojím špičky, které odložím stranou, zbytek stonků chřestu rozkrájím na kratší špalíky. Očistím, omyju a nahrubo nasekám pórek, bramboru oloupu a nakrájím na kostičky. Cibuli oloupu a nasekám nahrubo.

Ve větším hrnci na přepuštěném másle orestuji cibuli. Chvíli před tím, než začne růžovět, přihodím špalíky chřestu, pórek i bramboru a pokračuju ještě asi 2 minuty v restování. Pak vše zaleju zeleninovým vývarem, opepřím, osolím, přivedu k varu a vařím asi 15 minut. Na posledních zhruba 7 minut do polévky přihodím odložené špičky chřestu.

Během varu polévky připravím na pánvi na troše rostlinného oleje volská oka z křepelčích vajec, která jemně osolím a opepřím.

Z uvařené polévky vyjmu špičky chřestu, přihodím omytý a trochu posekaný medvědí česnek a polévku tyčovým mixérem rozmixuju. Přileju smetanu, okořením muškátovým květem a dobře promíchám, v případě potřeby ještě dopepřím nebo dosolím a polévku prohřeju, ale už nevařím.

Jednotlivé porce polévky v talířích doplním sázenými křepelčími vejci a hlavičkami chřestu.

Ještě něco k tomu:

  • Pokud nemám po ruce medvědí česnek, přidám do polévky minutu, dvě před ukončením varu pár listů čerstvého špenátu.
  • Místo sázených křepelčích vajec je možné do polévky použít i vejce slepičí, buď také sázená nebo třeba i jako ztracená.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *