Citronová bábovka s mákem

Moučníky a dezerty Vegetariánské

 // 

Kdo by neměl rád výrazně kyselou chuť citronů 🙂 I já s citrony pracuju moc rád, a to zdaleka nejen při sladkém pečení nebo když dělám domácí zmrzlinu, ale taky při přípravě slaných jídel, studenou kuchyni nevyjímaje, kde citronová šťáva a pochopitelně i kůra fungují jako dochucovadlo naprosto skvěle.

Dnes mám další z oblíbených „citronových“ receptů cukrařiny. Na blogu už sice je třeba oblíbená předlistopadová klasika, citronová babeta s polevou (zrovna jsem ji pekl minulý týden), už pár let tady mám recept i na křehký citronový koláč (vida, zase ho brzy musím udělat!). Citron a hlavně citronová kůra jsou hodně frekventované v receptech na všelijaké bábovky – tady si zmínku určitě zasluhuje sváteční citronová bábovka se zakysanou smetanou. Ovšem když „opravdová“ citronová bábovka, tak ve výčtu nesmí chybět ani ta, kde prim úspěšně hraje společně s citronem i mák, totiž citronová bábovka s mákem. A právě recept na ni si sem dnes chci uložit, neboť i k němu se vracím opakovaně, pokaždé s velkou pochvalou 🙂

Citronová bábovka s mákem

Citronová bábovka s mákem

  • doba přípravy: celkem asi 20 minut + asi 55 minut pečení
  • obtížnost: velmi snadné

suroviny:

  • 330 g hladké mouky
  • půlka kypřícího prášku do pečiva (6 gramů)
  • půl lžičky sody
  • 60 g máku (nemletého)
  • 3 menší bio citrony
  • 3 vejce
  • 150 g moučkového cukru
  • 140 g rostlinného oleje
  • 170 g mléka
  • špetka soli

na vymazání a vysypání formy:

  • máslo
  • hrubá mouka

k podávání:

  • moučkový cukr

postup:

Menší bábovkou formu vymažu máslem a vysypu hrubou moukou. Troubu nechám předehřát na 170 stupňů.

Do mísy proseju hladkou mouku společně s kypřícím prášem a sodou, přidám nemletý mák a kůru, ostrouhanou z dobře omytých a osušených citronů. Směs velmi dobře promíchám.

Vejce s cukrem prošlehám ve větší míse ručním mixérem do světlé, hladké pěny. Pak postupně za průběžného prošlehávání přidávám olej, mléko a nakonec i citronovou šťávu a sůl.

Do tekuté směsi zašlehám sypkou směs. Těsto naleju a urovnám do připravené formy a dám péct do předehřáté trouby na 50 až 55 minut.

Upečenou bábovku nechám asi 15 minut ve formě odpočinut, pak ji vyklopím na kuchyňskou mřížku a nechám vychladnout úplně.

Bábovku podávám posypanou moučkovým cukrem.

Ještě něco k tomu:

  • Uvedené množství surovin je určeno pro menší bábovkovou formu.
  • Všechny ingredience by měly mít pokojovou teplotu, připravím si je proto s předstihem.
  • Vymačkané citronové šťávy ze tří menších bio citronů by mělo být zhruba 100 gramů.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *