Kdo by neměl rád výrazně kyselou chuť citronů 🙂 I já s citrony pracuju moc rád, a to zdaleka nejen při sladkém pečení nebo když dělám domácí zmrzlinu, ale taky při přípravě slaných jídel, studenou kuchyni nevyjímaje, kde citronová šťáva a pochopitelně i kůra fungují jako dochucovadlo naprosto skvěle.
Dnes mám další z oblíbených „citronových“ receptů cukrařiny. Na blogu už sice je třeba oblíbená předlistopadová klasika, citronová babeta s polevou (zrovna jsem ji pekl minulý týden), už pár let tady mám recept i na křehký citronový koláč (vida, zase ho brzy musím udělat!). Citron a hlavně citronová kůra jsou hodně frekventované v receptech na všelijaké bábovky – tady si zmínku určitě zasluhuje sváteční citronová bábovka se zakysanou smetanou. Ovšem když „opravdová“ citronová bábovka, tak ve výčtu nesmí chybět ani ta, kde prim úspěšně hraje společně s citronem i mák, totiž citronová bábovka s mákem. A právě recept na ni si sem dnes chci uložit, neboť i k němu se vracím opakovaně, pokaždé s velkou pochvalou 🙂

Citronová bábovka s mákem
- doba přípravy: celkem asi 20 minut + asi 55 minut pečení
- obtížnost: velmi snadné
suroviny:
- 330 g hladké mouky
- půlka kypřícího prášku do pečiva (6 gramů)
- půl lžičky sody
- 60 g máku (nemletého)
- 3 menší bio citrony
- 3 vejce
- 150 g moučkového cukru
- 140 g rostlinného oleje
- 170 g mléka
- špetka soli
na vymazání a vysypání formy:
- máslo
- hrubá mouka
k podávání:
- moučkový cukr
postup:
Menší bábovkou formu vymažu máslem a vysypu hrubou moukou. Troubu nechám předehřát na 170 stupňů.
Do mísy proseju hladkou mouku společně s kypřícím prášem a sodou, přidám nemletý mák a kůru, ostrouhanou z dobře omytých a osušených citronů. Směs velmi dobře promíchám.
Vejce s cukrem prošlehám ve větší míse ručním mixérem do světlé, hladké pěny. Pak postupně za průběžného prošlehávání přidávám olej, mléko a nakonec i citronovou šťávu a sůl.
Do tekuté směsi zašlehám sypkou směs. Těsto naleju a urovnám do připravené formy a dám péct do předehřáté trouby na 50 až 55 minut.
Upečenou bábovku nechám asi 15 minut ve formě odpočinut, pak ji vyklopím na kuchyňskou mřížku a nechám vychladnout úplně.
Bábovku podávám posypanou moučkovým cukrem.
Ještě něco k tomu:
- Uvedené množství surovin je určeno pro menší bábovkovou formu.
- Všechny ingredience by měly mít pokojovou teplotu, připravím si je proto s předstihem.
- Vymačkané citronové šťávy ze tří menších bio citronů by mělo být zhruba 100 gramů.