To už skoro týden čekala u nás v lednici vanička baby špenátu (koupená jaksi „navíc“, v akci, bez konkrétního určení), v lednici ležel i malý kousek šunky, hned vedle taky už docela dlouho odpočíval zbytek sýra s modrou plísní. A čas oběda se rychle blížil…
Co jen s tím špenátem, který se už musí spotřebovat, můžu vymyslet? Tak, abych se moc neopakoval? 🙂 A protože už dlouho u nás nebyly noky, najmě ty domácí, tak po chvíli přemýšlení nakonec padla volba na ně, pochopitelně ve spojení se špenátem a taky se zbytkem šunky a sýra 🙂
Hotovo bylo docela rachle. U báječného oběda jsme si pak uvědomili, že v dobách předlistopadových noky v Česku moc „nefrčely“, snad jen ty „babičkovské“ krupicové. Teprve otevření hranic a dílem asi i globalizace to změnily a (zdaleka nejen) nokům daly i u nás zelenou 🙂
Příprava domácích noků není nic složitého ani časově náročného, vymyslet se s nimi navíc dá nekonečně mnoho jídel, včetně těch, v nichž se zužitkují všechny možné zbytky…
I na samotné noky je recepů přehršel, na blogu mám už z dřívějška moc dobré dýňové noky, z bramborového těsta pak celerové noky, jejichž základ (vařené brambory, polohrubá mouka, krupice a vajíčko) je vlastně totožný s těstem na bramborové knedlíky, aspoň tak jak je dělám já.
Ten dnešní recept na bramborové noky je ale oproti tomu předchozímu přece jen trochu jiný. Nejenže je v nich trochu větší podíl brambor (čím méně je mouky oproti bramborám, tím jsou noky chutnější), jiná je ale taky mouka, místo polohrubé a krupice používám u těchto noků mouku hladkou, která přináší větší jemnost struktury i chuti.
Bramborové noky (základní recept)
- doba přípravy: celkem asi 30 minut + asi 15 minut částečné zchladnutí brambor
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- 500 g brambor
- 200 g hladké mouky
- 1 vejce
- půl lžičky soli
postup:
Omyté a oloupané brambory dám uvařit do hodně osolené vody. Uvařené brambory scedím a nechám trochu zchladnout. Pak je najemno nastrouhám do větší mísy, přidám vejce a trochu promíchám. Přisypu hladkou mouku a sůl a rukama svižně propracuju do hladkého soudržného těsta.
Na plotně si připravím velký hrnec, v němž přivedu k varu vodu. Mezitím z bramborového těsta na nepřilnavé sklokeramické desce postupně vyválím asi půldruhého centimetru tlusté, dlouhé válečky, které pak nožem rozkrájím asi na centimetr silné nočky.
Vařící vodu hodně osolím a hned do ní přesunu noky. Zvolna je vařím asi 3 minuty.
Ještě něco k tomu:
- S bramborovým těstem je třeba pracovat rychle, těsto rychle řídne.
- Noky se snažím dělat menší, vařením dost nabydou. Pokud udělám noky větší, vařím je samozřejmě déle.
- Noky je před zavařením možné jeden po druhém velmi mírně zmáčknout vidličkou, v rýhování noků pak lépe bude ulpívat omáčka.
A teď tedy jeden z nekonečné řady receptů s noky, v tomto případě bramborovými, ve slíbené úpravě s čerstvým baby špenátem, šunkou a omáčkou z modrého sýra.
Bramborové noky se špenátem a šunkou
- doba přípravy: celkem asi 15 minut
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- 4 porce bramborových noků
- 100 g šunky
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíce olivového oleje
- 150 ml smetany ke šlehání
- 150 g sýra s modrou plísní
- 1 lžíce provensálského koření
- mletý černý pepř
- 200 g baby špenátu
- sůl
postup:
Šunku nakrájím na širší nudličky, stroužky česneku oloupu a jemněji nasekám. Šunku s česnekem trochu orestuju v hluboké pánvi na troše olivového oleje. Přileju smetanu ke šlehání, do které rozdrobím sýr s modrou plísní a přidám provensálské koření a mletý černý pepř. Na mírné plotýnce za častějšího míchání nechám sýr rozpustit.
Na závěr do pánve přidám nejprve hotové bramborové noky, uvařené podle předchozího receptu, které za občasného míchání nechám prohřát, v případě potřeby dosolím. Pak přisypu opraný a okapaný baby špenát a už jen zlehka promíchám.
Jednotlivé porce rozdělím do talířů a hned podávám.
Ještě něco k tomu:
- Na bramborové noky se nejlépe hodí brambory varného typu C, tedy s vyšším obsahem škrobu. Pokud mám po ruce jen brambory salátové (typ A), přidám do těsta na noky lžíci bramborového škrobu.
- Během přípravy jídlo nesolím, sýry s modrou plísní bývají dost slané. V případě potřeby dosolím až těsně před dokončením.
- Pro přípravu jídel s noky (ale i s všemi možnými těstovinami) používám wok pánev, která je pro tyto účely z mého pohledu ideální.