Dlouhá léta byly pro mne domácí těstoviny velkou, neustále odkládanou výzvou. A to přitom mám v paměti vzpomínky na moji babičku, která nejrůznější nudle dělávala často a bravurně. Ty byly!
Nezastírám, že moje první pokusy o domácí těstoviny rozhodně nedopadaly na jedničku, ba většinou ani na horší známku 🙂 Ale všechno chce svůj čas, a tak i já jsem domácí pastu postupem času začal zvládat obstojně, záhy se v naší kuchyni usídlil i strojek na těstoviny. Jenže pokrok nezastavíš 🙂 Letitý klasický strojek na nudle jsme před nedávnem prodali, to když jsem se nadchnul pro elektrický, plně automatický robot na těstoviny. Dnes už dělám nejrůznější druhy pasty prakticky jen na něm. Hotovo je do deseti minut. Vážně báječná věc, ten robot u nás doma užijeme 🙂
Ať už ale poctivé domácí těstoviny „přijdou na svět“ tím či oním způsobem, jistá je jedna věc: Jídlo je to z nich úplně, vážně úúúplně jiné, než z těch sebelepších těstovin kupovaných, kupované čerstvé nevyjímaje. Prostě rozdíl je to propastný, chuť domácího nudlového těsta má zcela nový rozměr 🙂
Vše ostatní, co se s poctivými, čerstvě uvařenými domácími těstovinami v kuchyni děje dál, už vlastně z hlediska výsledné chuti jídla stojí až na druhém místě. Skvělých receptů na nejrůznější úpravy pasty je nepřeberně, ale základ úspěchu pokaždé tkví v samotných nudlích 🙂
Ten dnešní recept s těstovinami je u nás doma hodně frekventovaný. Spojení těstovin, brokolice, slaniny, česneku a sýra s modrou plísní je totiž alespoň za mě top 🙂
Domácí těstoviny s brokolicí, slaninou, česnekem a modrým sýrem
- doba přípravy: asi 30 minut příprava těstovin (+asi 30 minut odpočinutí těsta) + asi 30 minut dokončení
- obtížnost: středně obtížné (těstoviny), velmi snadné (dokončení)
- počet porcí: 4
suroviny:
na domácí těstoviny:
- 200 g hladké mouky (ideálně semolina)
- 2 vejce
- 1 lžíce olivového oleje
- sůl
na rozválení těsta:
- hladká mouka
na dokončení jídla:
- 1 větší brokolice
- 6 stroužků česneku
- 100 g anglické slaniny (nakrájené na plátky)
- 2 lžíce olivového oleje
- 150 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce provensálského koření
- mletý černý pepř
- sůl
- 100 g sýra s modrou plísní
postup:
Domácí těstoviny
Na vál nebo ještě lépe na nepřilnavou sklokeramickou desku vysypu odváženou mouku a do důlku uprostřed ní rozklepnu vejce, přidám olej a sůl. Dlaněmi postupně zpracuju do pevného, kompaktního a hladkého těsta. Pokud je těsto příliš suché a nepodajné, přidám pár kapek vody. Hotové těsto zabalím do mikrotenové fólie a uložím na půl hodiny do lednice.
Odpočinuté těsto na lehce pomoučeném válu nebo nepřilnavé sklokeramické desce rozválím na asi centimetr silnou placku, tu pak zpracovávám ve strojku na těstoviny. Po prvním protažení strojkem placku přeložím na třetiny, znovu rozválím a pokračuju opakovaným protahováním těsta ve strojku, kde postupně snižuju tloušťku těsta až na asi jeden milimetr. Z takto připraveného plátu těsta pak po výměně nástavců storjku připravuju jednotlivé požadované tvary těstovin. V případě dnešního receptu jsou to široké nudle – tagliatelle.
Připravené těstoviny nechám rozložené asi půl hodiny osychat a potom je v hodně osolené vodě vařím 2 až 3 minuty.
Dokončení jídla
Během odpočinutí těsta na těstoviny začnu připravovat vše ostatní.
Brokolici opláchnu, nechám okapat a rozdělím na malé růžičky, košťály využiju jinde. Rozebrané růžičky brokolice uvařím buď v mikrovlnné troubě nebo v hrnci v páře, a to tak, aby byly ještě mírně na skus.
Stroužky česneku oloupu a nahrubo nasekám. Plátky anglické slaniny nakrájím na nudličky a v hlubší pánvi je nasucho krátce opeču. Pak přidám olivový olej a posekaný česnek, který nechám zpěnit. Přihodím růžičky uvařené brokolice a ze všech stran je orestuji.
Mezitím ve smetaně rozmíchám provensálské koření, čerstvě mletý černý pepř a sůl. K brokolici v pánvi přidám uvařené nudle, smetanu s kořením a drobněji rozdrobený sýr s modrou plísní, několikrát promíchám, dokud se vše dobře neprohřeje.
Na talíře rozdělím na jednotlivé porce.
Ještě něco k tomu:
- Na výrobu domácích těstovin už dlouho používám prakticky jen semolinovou mouku, umletou z tvrdozrnné pšenice, případně aspoň semolinu, smíchanou s hladkou moukou v poměru půl na půl. Semolina obsahuje víc lepku, velmi dobře se s ní pracuje a těstoviny z ní se nerozvaří, nelepí se, lépe drží tvar, chuťově jsou výraznější a sytější.
- Brokolici vařím nejčastěji v mikrovlnné troubě v programu steam – pára, ve speciální nádobě pro vaření zeleniny, čas si trouba podle váhy brokolice určí sama. Pokud brokolici vařím na pařáčku v hrnci na plotně, trvá to asi 7 až 10 minut. Košťál od brokolice, zbavený dřevnatých částí, využívám většinou do polévek, dobrá je třeba brokolicová krémová polévka.
- Ideální pro přípravu tohoto jídla je wok pánev.
- Do smetany je společně s kořením možné přidat i lžíci rajčatového protlaku.
- O domácích těstovinách jsem tady před nedávnem už jednou psal, tady je recept na domácí těstoviny s pikantní strouhankou.