Fazolová polévka s rajčaty

Polévky

 // 

Že jsem „polévkový“, a to opravdu hodně, to už jsem určitě zmiňoval. Bez polévky, aspoň její miniporce, pro mě prostě není oběd tím správným obědem. A na druhou stranu samotnou vydatnější polévku, ideálně doplněnou křupavým domácím rohlíčkem, si často rád dám k večeři. Tím spíš to platí s nástupem chladnějších, nevlídných dnů, zrovna takových, jako je třeba zrovna dnešek 🙂

Ta dnešní polévka se dá připravit hned na několik způsobů: jak z fazolí konzervovaných, tak i z těch z mrazáku (ano, fazole většinou vařívám ve velkém a část jich ukládám do mrazáku, ohromně to šetří čas), jak z čerstvých rajčat, tak i ze sterilovaných ze špajzu, ať už těch domácích zavařených nebo konzervovaných ve vlastní šťávě.

Velmi mírně tuhle polévku zahušťuju tmavší jíškou, ale není to nezbytně nutné, řídím se hlavně tím, jak velký je hlad a jak hodně spěchám 🙂 To hlavní, co mě na její chuti baví, je báječné spojení fazolí, rajčat a předem opečených koleček pikantnější klobásky 🙂

Fazolová polévka s rajčaty a klobásou

  • doba přípravy: asi 20 minut + asi 15 minut varu
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

suroviny:

  • 2 střední nebo 1 velká polotvrdá pikantnější klobása
  • 1 lžíce sádla
  • 1 větší cibule
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 litr drůbežího vývaru
  • čtvrtka malého celeru
  • 4 stroužky česneku
  • 1 konzerva rajčat ve vlastní šťávě (400 gramů)
  • 1 lžíce provensálského koření
  • mletý černý pepř
  • sůl
  • 1 konzerva fazolí (400 gramů, nejlépe ve slaném nálevu)

k podávání:

  • pažitka

postup:

Ve větším hrnci nasucho trochu opeču na kolečka nebo půlkolečka nakrájenou klobásu. Během opékání klobásy oloupu a nahrubo nasekám cibuli. Jakmile klobása v začne pouštět víc tuku, z hrnce ji vyndám a odložím stranou.

K výpeku do hrnce přidám sádlo a nasekanou cibuli, kterou nechám zesklovatět. Pak přisypu mouku a za častějšího míchání zvolna restuju, dokud cibulová jíška nezačne zlátnout. Mezitím oloupu a na kostičky nakrájím celer a také nahrubo nasekám oloupané stroužky česneku.

Hotovou zlatavou jíšku zaleju studeným drůbežím vývarem a ruční metlou dobře rozšlehám. Přihodím nakrájený celer, česnek, rajčata i se šťávou, provensálské koření, mletý černý pepř a sůl a přivedu k mírnému varu. Zvolna za občasného zamíchání vařím asi 15 minut. Zhruba 5 minut před koncem do polévky přidám scezené fazole a polévku dovařím, v případě potřeby dochutím. Nakonec do polévky vrátím opečenou klobásu, kterou prohřeju.

V talířích polévku sypu posekanou pažitkou.

Ještě něco k tomu:

  • Pokud jsou fazole konzervované v omáčce, přidám do polévky i tu.
  • Při použití čerstvých rajčat namísto konzervovaných napřed jejich slupku naříznu, na chvíli je ponořím do horké vody a pak je sloupnu a nakrájím.
  • Když chci mít polévku trochu pikantnější, na začátku varu do ní přidám špetku chilli. Pokud nemám po ruce již namíchanou směs provensálského koření, přidám místo něj do polévky po zhruba dvou špetkách rozmarýnu, tymiánu, saturejky, bazalky, šalvěje, majoránky a oregana.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *