Gratinované brambory máme u nás doma moc rádi, ať už jako přílohu, nebo jako hlavní jídlo (to třeba i s vydatnější dávkou sýra nebo s přidáním trochy slaniny). Smetanou zalité a upečené brambory mají ale i celou řadu obměn, už jsem si sem ostatně ukládal recept na gratinované brambory s kedlubny a taky na gratinované brambory se sušenými houbami. A ty další „gratinovo bramborové“ varianty? Jak jinak, než teď, v sezóně tykví, také ta s cuketami. Brambory jsou díky přidaným cuketám chuťově svěžejší, „vylehčenější“ a šťavnatější.
Brambory, gratinované společně s cuketou jsem zkoušel na několik způsobů. Nejvíc mně ale vyhovuje ten, kde cuketa je nakrájená na opravdu tenké plátky (ideálně na mandolíně), a kde cukety je nejvýše stejné množství jako brambor, ne víc. Smetana se totiž do šťavnaté cukety pochopitelně nevsákne tak snadno, jako do brambor, a proto by plátky i po upečení plavaly v řídké omáčce, namísto kýžené trochy hustého smetanového krému na dně zapékací mísy.
Oproti „klasickým“ gratinovaným bramborám ty s cuketou také výrazněji dochucuju a poněkud mdlou chuť syrových cuket „vylepšuju“, a to jak čerstvými bylinkami, tak i štědřejší dávkou česneku a v neposlední radě také na tenké plátky nakrájenou anglickou slaninou 🙂
Gratinovaná cuketa s bramborami a slaninou
- doba přípravy: asi 20 minut + asi 60 minut pečení
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- 5 středně velkých brambor
- sůl
- 1 červená cibule
- 150 g anglické slaniny (nakrájené na tenké plátky)
- 1 menší cuketa
- 4 stroužky česneku
- 2 lžíce odrhnutých lístků tymiánu
- 1 lžíce nasekané nati libečku
- mletý černý pepř
- 200 ml smetany ke šlehání
na vymazání formy:
- 1 lžíce másla
k podávání:
- kyselé okurky
postup:
Zapékací formu dobře vymažu máslem. Troubu nechám předehřát na 180 stupňů v programu horkovzduch.
Brambory oloupu, omyju a nakrájím na velmi tenké plátky, v míse je osolím a dobře promíchám. Červenou cibuli oloupu a také nakrájím na velmi tenké plátky. Plátky anglické slaniny rozkrájím na čtverce zhruba o velikosti plátků brambor.
Na co možná nejtenčí plátky nakrájím i omytou a tuhých konců zbavenou, neoloupanou cuketu. Tu v míse důkladně promíchám s oloupanými a prolisovanými stroužky česneku, odrhnutými lístky tymiánu, nadrobno posekanými listy libečku a mletým černým pepřem.
Do vymazané zapékací formy postupně urovnám na výšku a střídavě poskládané plátky okořeněných brambor, cukety, anglické slaniny a cibule. Zaleju mírně osolenou smetanou a dám péct do vyhřáté trouby asi na jednu hodinu.
Podávám s kyselou okurkou jako samostatné jídlo nebo jako přílohu.
Ještě něco k tomu:
- Uvedené množství surovin vystačí na kulatou, nejlépe keramickou formu o průměru asi 20 centimetrů.
- Nové, zdravé brambory stačí dobře omýt a odrhnout, není třeba je před plátkováním loupat.
- Ideální na krájení tenkých plátků brambor i cukety je mandolína.
- Na uvedené množství brambor a cukety rozhodně nedávám víc smetany, než dvě deci, protože by se do zeleniny všechna navsákla (zbytek z obvykle čtvrtlitrového balení smetany proto uložím do lednice nebo do mrazáku na jiné použití).
- Pokud gratinované brambory s cuketou podávám jako hlavní jídlo, asi 15 minut před dopečením je někdy posypu nahrubo nastrouhaným tvrdším sýrem, případně smíchaným s trochou strouhanky nebo čerstvých bylinek.
- Vedle tymiánu lze k dochucení použít i jiné čerstvé bylinky, třeba oregano, majoránku nebo rozmarýn. Pikantnější verzi zajistí špetka chilli.