Klasické karbanátky se dělávají ze směsi masa vepřového a hovězího, a to většinou půl na půl. Já mám ale slabost i pro všechny další možné varianty mletých masových, ale i čistě nemasových placiček, kterých je nepočítaně. Ostatně v archivu blogu jich mám uloženu už docela hezkou řádku.
Dnes bych se rád zastavil u receptu na karbanátky, které jsou výhradně z hovězího masa, ovšem s přidáním sýra s modrou plísní, tedy nejčastěji nivy, a také s posekanou čerstvou šalvějí. Karbanátky tím získají nejen na šťavnatosti, ale jejich chuť je výrazně zemitá, pikantnější a také svěžejší, s lehkým šmrcem umami 🙂
Hovězí karbanátky s nivou a šalvějí
- doba přípravy: celkem asi 60 minut + asi 12 hodin odležení syrové masové směsi + asi 20 minut dopékání v troubě
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: asi 4 (asi 8 kusů)
suroviny:
- 400 g mletého hovězího masa
- 1 rohlík
- 100 ml mléka
- 1 velká cibule
- 1 lžíce sádla
- 100 g nivy
- 1 lžíce bramborového škrobu
- 1 vejce
- 1 až 2 větvičky čerstvé šalvěje
- mletý černý pepř
- sůl
na obalení karbanátků:
- strouhanka
na smažení:
- rostlinný olej nebo sádlo
postup:
Maso v případě potřeby zbavím částí, které v něm mít nechci, omyju, osuším a nakrájím na větší kostky. Rohlík rozkrájím na několik částí a namočím do mléka, které nechám vsáknout. Cibuli oloupu, nakrájím nadrobno a na sádle osmažím do sklovata, pak ji nechám zchladnout.
Maso a potom i namočený rohlík umelu nahrubo. Přidám nivu, nastrouhanou nahrubo na okurkovém struhadle, přidám i škrob a dobře promíchám. Přidám vejce, ze stonků odrhnuté a na středně hrubo posekané lístky šalvěje, vychladlou orestovanou cibuli, mletý černý pepř a sůl, vše znovu dobře promíchám.
Pokud je to možné, těsto na karbanátky nechám v chladnu do druhého dne odležet.
Troubu nechám rozpálit na 190 stupňů. Z masové hmoty vytvaruji osm stejně velkých, dobře utažených karbanátků, které obalím ve strouhance a pak je postupně zprudka opeču z obou stran v rozpáleném oleji nebo sádle do lehce zlatavé barvy.
Opečené karbanátky vyskládám na plech, vyložený pečícím papírem a v rozpálené troubě je dopékám asi 20 minut, v polovině času je obrátím.
Nejčastěji podávám s bramborovou kaší a kyselou okurkou.
Ještě něco k tomu:
- Na hovězí karbanátky používám nečastěji přední hovězí maso, například z krku nebo z plece.
- Maso melu na středně hrubo, karbanátky pak mají výraznější masovou chuť. Příliš najemno namleté maso navíc může být v karbanátcích sušší.
- Mimo sezónu používám šalvěj sušenou, dávám ji asi půl až celou polévkovou lžíci.
- Přesná doba dopékání karbanátků v troubě závisí mimo jiné na jejich velikosti a tloušťce a také na tom, jak hodně byly opečené na pánvi.