Hovězí karbanátky s nivou

Hlavní jídla

 // 

Klasické karbanátky se dělávají ze směsi masa vepřového a hovězího, a to většinou půl na půl. Já mám ale slabost i pro všechny další možné varianty mletých masových, ale i čistě nemasových placiček, kterých je nepočítaně. Ostatně v archivu blogu jich mám uloženu už docela hezkou řádku.

Dnes bych se rád zastavil u receptu na karbanátky, které jsou výhradně z hovězího masa, ovšem s přidáním sýra s modrou plísní, tedy nejčastěji nivy, a také s posekanou čerstvou šalvějí. Karbanátky tím získají nejen na šťavnatosti, ale jejich chuť je výrazně zemitá, pikantnější a také svěžejší, s lehkým šmrcem umami 🙂

Hovězí karbanátky s nivou a šalvějí

  • doba přípravy: celkem asi 60 minut + asi 12 hodin odležení syrové masové směsi + asi 20 minut dopékání v troubě
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: asi 4 (asi 8 kusů)

suroviny:

  • 400 g mletého hovězího masa
  • 1 rohlík
  • 100 ml mléka
  • 1 velká cibule
  • 1 lžíce sádla
  • 100 g nivy
  • 1 lžíce bramborového škrobu
  • 1 vejce
  • 1 až 2 větvičky čerstvé šalvěje
  • mletý černý pepř
  • sůl

na obalení karbanátků:

  • strouhanka

na smažení:

  • rostlinný olej nebo sádlo

postup:

Maso v případě potřeby zbavím částí, které v něm mít nechci, omyju, osuším a nakrájím na větší kostky. Rohlík rozkrájím na několik částí a namočím do mléka, které nechám vsáknout. Cibuli oloupu, nakrájím nadrobno a na sádle osmažím do sklovata, pak ji nechám zchladnout.

Maso a potom i namočený rohlík umelu nahrubo. Přidám nivu, nastrouhanou nahrubo na okurkovém struhadle, přidám i škrob a dobře promíchám. Přidám vejce, ze stonků odrhnuté a na středně hrubo posekané lístky šalvěje, vychladlou orestovanou cibuli, mletý černý pepř a sůl, vše znovu dobře promíchám.

Pokud je to možné, těsto na karbanátky nechám v chladnu do druhého dne odležet.

Troubu nechám rozpálit na 190 stupňů. Z masové hmoty vytvaruji osm stejně velkých, dobře utažených karbanátků, které obalím ve strouhance a pak je postupně zprudka opeču z obou stran v rozpáleném oleji nebo sádle do lehce zlatavé barvy.

Opečené karbanátky vyskládám na plech, vyložený pečícím papírem a v rozpálené troubě je dopékám asi 20 minut, v polovině času je obrátím.

Nejčastěji podávám s bramborovou kaší a kyselou okurkou.

Ještě něco k tomu:

  • Na hovězí karbanátky používám nečastěji přední hovězí maso, například z krku nebo z plece.
  • Maso melu na středně hrubo, karbanátky pak mají výraznější masovou chuť. Příliš najemno namleté maso navíc může být v karbanátcích sušší.
  • Mimo sezónu používám šalvěj sušenou, dávám ji asi půl až celou polévkovou lžíci.
  • Přesná doba dopékání karbanátků v troubě závisí mimo jiné na jejich velikosti a tloušťce a také na tom, jak hodně byly opečené na pánvi.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *