Poslední loňská jablka u nás padla včera právě do tohoto koláče, či spíše buchty. Je opravdu hodně jednoduchá a taky hodně rychlá, těsto jen z mouky, cukru, mléka, oleje a dvou vajec, k tomu ještě trocha kypřícího prášku a skořice, dvě, tři jablka, navrch drobenka a je to. Vážně moc dobrá a vděčná záležitost 🙂

Rychlá šťavnatá jablková buchta s drobenkou
- doba přípravy: asi 15 minut + asi 60 až 70 minut pečení
- obtížnost: velmi snadné
suroviny:
- 200 g hladké mouky
- půl kypřícího prášku do pečiva (7 g)
- 1 lžička mleté skořice
- 2 vejce
- 100 g krupicového cukru
- špetka soli
- 100 g rostlinného oleje
- 100 g mléka
na koláč:
- 2 velká nebo 3 střední jablka
- šťáva z půlky citronu
- 50 g cukru
- 1 lžička mleté skořice
na drobenku:
- 80 g másla
- 150 g hrubé mouky
- 130 g krupicového cukru
- 1 vanilinový cukr
na vymazání a vysypání pekáčku:
- máslo
- hrubá mouka
postup:
Pekáček vymažu máslem a vysypu hrubou moukou. Troubu nechám předehřát na 180 stupňů. Předem si přípravím i drobenku, na kterou v misce zpracuju konečky prstů do drobivé konzistence máslo, hrubou mouku, cukr a vanilinový cukr.
Jablka omyju, osuším, zbavím stopek a jádřinců a i se slupkou nakrájím na malé kostičky. Pak je promíchám s citronovou šťávou, cukrem a mletou skořicí.
Do mísy proseju hladkou mouku s kypřícím práškem, přidám mletou skořici a dobře promíchám. V jiné, hlubší míse prošlehám ručním mixérem vejce s cukrem a solí do světlé, hladké pěny. Do ní pak postupně zašlehám olej, mléko a nakonec i moučnou směs.
Těsto vleju a urovnám do pekáčku, na těsto rozložím pokrájená a ochucená jablka, nakonec rovnoměrně posypu drobenkou.
Peču v předehřáté troubě asi 60 až 70 minut. Špejlí vyzkouším, zda je buchta dobře upečená.
Ještě něco k tomu:
- Uvedené množství surovin vystačí do hlubšího pekáčku o velikosti asi 20 krát 30 centimetrů.
- Přesná doba pečení záleží mimo jiné na výšce těsta, v keramice se buchta peče většinou o pár minut déle.
- Olej, mléko i vejce vyndám z lednice s předstihem, měly by mít pokojovou teplotu.
- Jablka nekrájím příliš dopředu, pustila by šťávu.