Jablečná buchta s drobenkou

Moučníky a dezerty Rychlé Vegetariánské

 // 

Poslední loňská jablka u nás padla včera právě do tohoto koláče, či spíše buchty. Je opravdu hodně jednoduchá a taky hodně rychlá, těsto jen z mouky, cukru, mléka, oleje a dvou vajec, k tomu ještě trocha kypřícího prášku a skořice, dvě, tři jablka, navrch drobenka a je to. Vážně moc dobrá a vděčná záležitost 🙂

Rychlá šťavnatá jablková buchta s drobenkou

Rychlá šťavnatá jablková buchta s drobenkou

  • doba přípravy: asi 15 minut + asi 60 až 70 minut pečení
  • obtížnost: velmi snadné

suroviny:

  • 200 g hladké mouky
  • půl kypřícího prášku do pečiva (7 g)
  • 1 lžička mleté skořice
  • 2 vejce
  • 100 g krupicového cukru
  • špetka soli
  • 100 g rostlinného oleje
  • 100 g mléka

na koláč:

  • 2 velká nebo 3 střední jablka
  • šťáva z půlky citronu
  • 50 g cukru
  • 1 lžička mleté skořice

na drobenku:

  • 80 g másla
  • 150 g hrubé mouky
  • 130 g krupicového cukru
  • 1 vanilinový cukr

na vymazání a vysypání pekáčku:

  • máslo
  • hrubá mouka

postup:

Pekáček vymažu máslem a vysypu hrubou moukou. Troubu nechám předehřát na 180 stupňů. Předem si přípravím i drobenku, na kterou v misce zpracuju konečky prstů do drobivé konzistence máslo, hrubou mouku, cukr a vanilinový cukr.

Jablka omyju, osuším, zbavím stopek a jádřinců a i se slupkou nakrájím na malé kostičky. Pak je promíchám s citronovou šťávou, cukrem a mletou skořicí.

Do mísy proseju hladkou mouku s kypřícím práškem, přidám mletou skořici a dobře promíchám. V jiné, hlubší míse prošlehám ručním mixérem vejce s cukrem a solí do světlé, hladké pěny. Do ní pak postupně zašlehám olej, mléko a nakonec i moučnou směs.

Těsto vleju a urovnám do pekáčku, na těsto rozložím pokrájená a ochucená jablka, nakonec rovnoměrně posypu drobenkou.

Peču v předehřáté troubě asi 60 až 70 minut. Špejlí vyzkouším, zda je buchta dobře upečená.

Ještě něco k tomu:

  • Uvedené množství surovin vystačí do hlubšího pekáčku o velikosti asi 20 krát 30 centimetrů.
  • Přesná doba pečení záleží mimo jiné na výšce těsta, v keramice se buchta peče většinou o pár minut déle.
  • Olej, mléko i vejce vyndám z lednice s předstihem, měly by mít pokojovou teplotu.
  • Jablka nekrájím příliš dopředu, pustila by šťávu.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *