K času jara patří nejen s nedočkavostí vyhlížené Velikonoce i nejrůznější lidové tradice a zvyky, ale mimo jiné – zvlášť u nás na venkově – zcela pragmaticky taky dopotřebování všech „zimních“ zásob ze špajzu, tedy hlavně těch, které už dlouho nevydrží.
Týká se to samozřejmě i zbytku loňských jablek, která touto dobou i v chladnější místnosti už měknou, slupka začíná být vrásčitá, čili takzvaně babkovatí. Prostě zakousnout se do nich už nikoho neláká. Takže? Spotřebovat ce nejdříve 🙂
Nejrůznější oblíbené recepty z jablek jsem si na blog ukládal průběžně, nastřádáno je jich tady už docela dost. Ale ten nejrychlejší jablečný dezert, tedy crumble, mezi nimi do dneška chyběl 🙂 No, ona to není až tak úplně pravda, hned dvě variace na crumble, údajně pocházející z Britských ostrovů a skládající se pouze z ovoce a drobenky, v archivu blogu k nalezení jsou (konkrétně švestkový crumbl a u nás doma zvlášť oblíbený borůvkový crumble). Nicméně moje zkušenost říká, že prakticky každý druh ovoce vyžaduje při zpracování do crumble přece jen trochu něco jiného, ať už s přihlédnutím ke svojí chuti, šťavnatosti i velikosti plodů, tak i vzhledem k délce svého optimálního tepelného zpracování.
Přiznávám, na crumble z jablek jsem vyzkoušel asi nejvíc všech možných postupů a zdaleka ne všechny dopadly dobře. Zkrátka vychytání receptu na ten nejlepší, zlatavě křupavý a lákavě voňavý jablečný crumble (tedy nejlepší co se představ u nás doma týče) mně chvíli trvalo. Nicméně tady je 🙂 Přesně takový crumble jsem z posledních loňských jablek udělal i předevčírem 🙂
Jablkový crumble
- doba přípravy: asi 15 minut + asi 40 minut pečení
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4 až 6
suroviny:
- 5 středně velkých jablek
- 1 menší bio citron
- 50 g krupicového cukru
- hrst nahrubo rozlámaných jader vlašských ořechů
- 1 lžička vanilkové pasty
- půl lžičky mleté skořice
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 lžíce másla
na drobenku:
- 100 g másla
- 60 g krupicového cukru
- 120 g špaldové mouky
- 40 g ovesných vloček
- půl lžičky mleté skořice
- 1 lžíce rumu
- 2 špetky soli
na vymazání formy:
- máslo
k podávání:
- vanilková zmrzlina, šlehačka, zakysaná smetana nebo hustý řecký jogurt
postup:
Troubu nechám předehřát na 180 stupňů, menší pekáček nebo formu štědře vymažu máslem.
Z másla, krupicového cukru, špaldové mouky, ovesných vloček, mleté skořice, rumu a soli zpracuju konečky prstů drobenku.
Jablka omyju, osuším, rozčtvrtím, zbavím jádřinců a neoloupaná nakrájím na menší kostičky. Ty v míse dobře promíchám s kůrou, ostrouhanou z dobře omytého bio citronu a taky s citronovou šťávou, s krupicovým cukrem, nahrubo rozlámanými jádry vlašských ořechů, vanilkovou pastou, mletou skořicí, kukuřičným škrobem a na malé kostičky nakrájeným máslem.
Jablečnou směs rozložím a trochu upěchuju do vymazané formy, rovnoměrně zasypu drobenkou a dám péct do předehřáté trouby asi na 40 minut, dokud drobenka nezezlátne a na okrajích crumble nezačne lehce probublávat. Na posledních asi 5 minut pečení přepnu troubu na funkci gril.
Crumble chutná nejlépe ještě teplý nebo aspoň vlažný. Podávám ho se šlehačkou, zakysanou smetanou nebo s hustým řeckým jogurtem, dobrý je i s vanilkovou zmrzlinou.
Ještě něco k tomu:
- Na uvedené množství surovin obvykle požívám kulatou keramickou formu o průměru zhruba 23 centimetrů.
- K jablkům lze přidat i v rumu naložené, scezené rozinky, ale také brusinky. Místo ořechů někdy přidávám oloupané a na plátky nakrájené mandle.
- Špaldovou mouku je možné použít i celozrnnou, pokud ji nemám, stačí i mouka pšeničná polohrubá. Přednost dávám ovesným vločkám jemným a celozrnným.
- Vanilkovou pastu nahradí vyškrábnutý vnitřek vanilkového lusku, v případě nouze lze část cukru nahradit vanilinovým.