Jablkový crumble

Moučníky a dezerty Rychlé Vegetariánské

 // 

K času jara patří nejen s nedočkavostí vyhlížené Velikonoce i nejrůznější lidové tradice a zvyky, ale mimo jiné – zvlášť u nás na venkově – zcela pragmaticky taky dopotřebování všech „zimních“ zásob ze špajzu, tedy hlavně těch, které už dlouho nevydrží.

Týká se to samozřejmě i zbytku loňských jablek, která touto dobou i v chladnější místnosti už měknou, slupka začíná být vrásčitá, čili takzvaně babkovatí. Prostě zakousnout se do nich už nikoho neláká. Takže? Spotřebovat ce nejdříve 🙂

Nejrůznější oblíbené recepty z jablek jsem si na blog ukládal průběžně, nastřádáno je jich tady už docela dost. Ale ten nejrychlejší jablečný dezert, tedy crumble, mezi nimi do dneška chyběl 🙂 No, ona to není až tak úplně pravda, hned dvě variace na crumble, údajně pocházející z Britských ostrovů a skládající se pouze z ovoce a drobenky, v archivu blogu k nalezení jsou (konkrétně švestkový crumbl a u nás doma zvlášť oblíbený borůvkový crumble). Nicméně moje zkušenost říká, že prakticky každý druh ovoce vyžaduje při zpracování do crumble přece jen trochu něco jiného, ať už s přihlédnutím ke svojí chuti, šťavnatosti i velikosti plodů, tak i vzhledem k délce svého optimálního tepelného zpracování.

Přiznávám, na crumble z jablek jsem vyzkoušel asi nejvíc všech možných postupů a zdaleka ne všechny dopadly dobře. Zkrátka vychytání receptu na ten nejlepší, zlatavě křupavý a lákavě voňavý jablečný crumble (tedy nejlepší co se představ u nás doma týče) mně chvíli trvalo. Nicméně tady je 🙂 Přesně takový crumble jsem z posledních loňských jablek udělal i předevčírem 🙂

Jablkový crumble

  • doba přípravy: asi 15 minut + asi 40 minut pečení
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4 až 6

suroviny:

  • 5 středně velkých jablek
  • 1 menší bio citron
  • 50 g krupicového cukru
  • hrst nahrubo rozlámaných jader vlašských ořechů
  • 1 lžička vanilkové pasty
  • půl lžičky mleté skořice
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 lžíce másla

na drobenku:

  • 100 g másla
  • 60 g krupicového cukru
  • 120 g špaldové mouky
  • 40 g ovesných vloček
  • půl lžičky mleté skořice
  • 1 lžíce rumu
  • 2 špetky soli

na vymazání formy:

  • máslo

k podávání:

  • vanilková zmrzlina, šlehačka, zakysaná smetana nebo hustý řecký jogurt

postup:

Troubu nechám předehřát na 180 stupňů, menší pekáček nebo formu štědře vymažu máslem.

Z másla, krupicového cukru, špaldové mouky, ovesných vloček, mleté skořice, rumu a soli zpracuju konečky prstů drobenku.

Jablka omyju, osuším, rozčtvrtím, zbavím jádřinců a neoloupaná nakrájím na menší kostičky. Ty v míse dobře promíchám s kůrou, ostrouhanou z dobře omytého bio citronu a taky s citronovou šťávou, s krupicovým cukrem, nahrubo rozlámanými jádry vlašských ořechů, vanilkovou pastou, mletou skořicí, kukuřičným škrobem a na malé kostičky nakrájeným máslem.

Jablečnou směs rozložím a trochu upěchuju do vymazané formy, rovnoměrně zasypu drobenkou a dám péct do předehřáté trouby asi na 40 minut, dokud drobenka nezezlátne a na okrajích crumble nezačne lehce probublávat. Na posledních asi 5 minut pečení přepnu troubu na funkci gril.

Crumble chutná nejlépe ještě teplý nebo aspoň vlažný. Podávám ho se šlehačkou, zakysanou smetanou nebo s hustým řeckým jogurtem, dobrý je i s vanilkovou zmrzlinou.

Ještě něco k tomu:

  • Na uvedené množství surovin obvykle požívám kulatou keramickou formu o průměru zhruba 23 centimetrů.
  • K jablkům lze přidat i v rumu naložené, scezené rozinky, ale také brusinky. Místo ořechů někdy přidávám oloupané a na plátky nakrájené mandle.
  • Špaldovou mouku je možné použít i celozrnnou, pokud ji nemám, stačí i mouka pšeničná polohrubá. Přednost dávám ovesným vločkám jemným a celozrnným.
  • Vanilkovou pastu nahradí vyškrábnutý vnitřek vanilkového lusku, v případě nouze lze část cukru nahradit vanilinovým.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *