To takhle mám doma od rána práce až nad hlavu: Vaření oběda, příprava řeckého domácího jogurtu, pečení kváskového chleba, zavařování další várky cuket, trhání rybízu a z něj vaření a sterilování džemu. A do toho všeho si ještě uvědomuju, že včera zmizel poslední zbytek ovocného koláče s drobenkou a že bych tedy měl zase něco sladkého upéct… Ale co, když je času tak málo?
Při pohledu do lednice utkvěl můj pohled na nedopitou lahev s domácím kefírem, v paměti se ozval i špajz se zásobou domácích zavařenin z předchozích let. A tak s ohledem na časovou tíseň tentokrát padla moje volba na rychlou kefírovo kakaovou buchtu ze směsi hrubé mouky a celozrnné špaldy, která se po upečení a zchladnutí prořízne a namaže džemem. Ohromně vděčná a dobrá rychlovka 🙂
Kefírová buchta s kakaem a rybízovým džemem
- doba přípravy: celkem asi 20 minut + asi 35 minut pečení
- obtížnost: velmi snadné
suroviny:
- 135 g hrubé mouky
- 130 g hladké špaldové celozrnné mouky
- 2 lžíce kakaa
- 1 lžička jedné sody
- špetka nastrouhaného bobu tonky
- špetka soli
- 3 vejce
- 120 g třtinového cukru
- 100 g rostlinného oleje
- 380 g kefíru
na vymazání a vysypání formy:
- máslo
- hrubá mouka
na potření rozkrojené buchty:
- 200 g rybízového džemu
k podávání:
- moučkový cukr
postup:
Troubu nechám rozehřát na 180 stupňů. Kulatou dortovou formu vytřu máslem a vysypu hrubou moukou.
Hrubou i špaldovou mouku, kakao a jedlou sodu proseju do mísy. Přidám špetku nastrouhaného tonkového bobu a soli, sypkou směs dobře promíchám.
V druhé, větší míse ručním elektrickým šlehačem prošlehám vejce se třtinovým cukrem do hladké, husté a světlé pěny. Do ní zašlehám olej a pak i kefír. Nakonec postupně přisypu sypkou směs a jen krátce, ale dobře prošlehám.
Těsto naliju a urovnám do připravené formy a dám péct do rozehřáté trouby asi na 35 minut. Vyzkouším špejlí, zda je těsto upečené.
Z upečené buchty po chvíli sundám boční díl formy a nechám ji zcela vychladnout. Pak buchtu přenesu ze dna formy na kuchyňskou linku, kde ji podélně rozkrojím. Řeznou plochu rovnoměrně pomažu rybízovým džemem a obě poloviny buchty slepím.
Jednotlivé porce buchty podávám posypané moučkovým cukrem.
Ještě něco k tomu:
- Uvedené množství surovin vystačí na kulatou dortovou formu o průměru asi 28 centimetrů.
- Ideální je i pro toto těsto řepkový olej.
- Všechny suroviny by před začátkem přípravy těsta měly mít pokojovou teplotu.
- Džem byl měl být vždy pikantní, kyselejší. Vedle červeného rybízu je dobrý třeba višňový nebo rebarborový, kyselost se dá zvýšit i přidáním trochy citronové šťávy nebo kyseliny citronové. Pokud je džem příliš tuhý a nešel by dobře na těsto namazat, rozředím ho trochou citronové šťávy nebo rumu.
- Buchtu někdy podávám i doplněnou kopečkem šlehačky, zakysané smetany nebo zmrzliny.