Kefír máme v lednici v zásobě prakticky neustále, připravuju si ho totiž domácí, prokysáním pomocí kefírových zrn (někdy se jim říká tibetská houba), z čerstvě nadojeného mléka z kravína v sousední vsi.
Pochopitelně, domácí kefír nám tak občas přebývá, a proto mám po ruce už docela dost receptů na jeho zužitkování. Řadu z nich jsem si na blog už dřív ukládal, v archivu jsou recepty s kefírem k dohledání. Dnes přidávám další, na velmi rychlou, jednoduchou, ale moc dobrou kefírovou buchtu s ořechy a se sušenou pomerančovou kůrou. Ořechy používám vlašské, na povrchu koláče jsou ochucené trochou skořicového cukru a zkaramelizované, a proto jsou neodolatelně křupavé 🙂

Kefírová buchta s ořechy a pomerančovou kůrou
- doba přípravy: asi 20 minut + asi 35 až 40 minut pečení
- obtížnost: velmi snadné
suroviny:
- 400 g polohrubé mouky
- 1 kypřící prášek do pečiva
- půl lžičky mleté skořice
- 3 špetky mletého sušeného zázvoru
- půl lžičky soli
- 300 g vyloupaných vlašských ořechů
- 1 lžička + 100 g rostlinného oleje
- 1 skořicový cukr
- 500 g kefíru
- 2 vejce
- 2 lžíce sušené pomerančové kůry (nahrubo pokrájené)
na vymazání a vysypání pekáčku:
- máslo
- hrubá mouka
postup:
Velký hluboký plech vytřu máslem a vysypu hrubou moukou. Troubu nechám předehřát na 170 stupňů.
Do mísy proseju polohrubou mouku s kypřícím práškem do pečiva, přidám mletou skořici, mletý sušený zázvor a sůl, sypkou směs dobře promíchám.
Vlašské ořechy rukou trochu podrtím, asi polovinu jich vmíchám do moučné směsi, druhou polovinu v misce dobře promíchám se lžičkou rostlinného oleje a pak obalím ve skořicovém cukru.
V jiné, hlubší míse prošlehám ručním elektrickým mixérem kefír s vejci a rostlinným olejem. Pak vsypu moučnou směs a mixérem prošlehám v kompaktní těsto. Těsto vleju a urovnám do připraveného plechu, rovnoměrně posypu pomerančovou kůrou a druhou polovinou ořechů, obalených ve skořicovém cukru.
Buchtu dám péct do rozehřáté trouby na 35 až 40 minut. Správné upečení vyzkouším pomocí špejle.
Ještě něco k tomu:
- Uvedené množství surovin vystačí na standardně velký hluboký plech do trouby, tedy o velikosti asi 25 krát 30 centimetrů.
- Všechny suroviny na buchtu si připravím předem, aby měly pokojovou teplotu.
- Do poloviny ořechů, kterou obaluju v rostlinném oleji a skořicovém cukru a kterou sypu na povrch buchty, vybírám spíše hrubší nadrcené kosky, drobnější drť ořechů přidávám do těsta.