Kefír se u nás doma pije domácí, připravený pomocí kefírových zrn, z mléka, které máme přímo z kravína. A tak o tenhle lahodný a hlavně zdravý mléčný nápoj rozhodně nemáme nouzi, ba naopak, občas přebývá. Náš doma vyrobený kefír pak nejčastěji končívá v domácím kváskovém chlebu nebo houskách, ale taky při sladkém pečení. Osvědčených receptů na kefírovou buchtu mám přitom víc, je totiž fajn je obměňovat, i ten nejlepší moučník se jinak časem přejí 🙂
K několika buchtám, ale také ke kefírovému koláči a bublanině, které už na blogu mám (jsou k dohledání v archivu, odkazy ale připojím i pod recept) přidávám tentokrát moc dobrý kefírový perník s vlašskými ořechy, pomerančovou kůrou a citronovou polevou. Je rychlý a opravdu moc dobrý, voňavý a stále vláčný, u nás s domácí pikantní zavařeninou, proto tím spíš hodně oblíbený 🙂

Kefírový perník s citronovou polevou
- doba přípravy: celkem asi 30 minut + asi 45 minut pečení + asi hodina zchladnutí upečeného perníku + asi 2 hodiny zatuhnutí polevy
- obtížnost: velmi snadné
suroviny:
- 400 g polohrubé mouky
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 15 g kakaa
- 2 lžičky perníkového koření
- 1 hrst nahrubo rozlámaných jader vlašských ořechů
- 1 lžíce sušené nahrubo nasekané pomerančové kůry
- 2 vejce
- 90 g krupicového cukru
- špetka soli
- 50 g rostlinného oleje
- 50 g pikantní zavařeniny
- 400 g kefíru
na promazání perníku:
- asi 300 g pikantní zavařeniny
na polevu:
- 30 g citronové šťávy
- 150 g moučkového cukru
- špetka kyseliny citronové
- 1 lžíce rostlinného oleje
postup:
Pekáček vyložím pečícím papírem, troubu nechám předehřát na 180 stupňů.
Do mísy proseju polohrubou mouku s kypřícím práškem do pečiva a kakaem, přidám perníkové koření a dobře promíchám. Pak přimíchám ještě nahrubo rozlámaná jádra vlašských ořechů a nahrubo nasekanou, sušenou pomerančovou kůru.
V jiné větší míse prošlehám vejce s cukrem a solí ručním mixérem do hladké světlé pěny. Do ní postupně zašlehám rostlinný olej, zavařeninu, kefír a nakonec také postupně i moučnou směs.
Těsto urovnám do připraveného pekáčku a dám do vyhřáté trouby péct na 40 až 45 minut. Špejlí vyzkouším, zda je perník dobře upečený.
Upečený, trochu zchladlý perník opatrně vyndám z pekáčku, zbavím pečícího papíru a na kuchyňské mřížce nechám zchladnout zcela.
Vychladlý perník podélně proříznu, potřu zavařeninou, pláty slepím k sobě.
Pak připravím citronovou polevu. Ručním mixérem ušlehám do hladka citronovou šťávu, moučkový cukr, kyselinu citronovou a rostlinný olej. Vyšlehanou hmotu nahřeju ve vodní lázni asi na 35 stupňů a pak citronovou polevou přeleju perník. Před podáváním nechám polevu dobře zatuhnout.
Ještě něco k tomu:
- Uvedené množství surovin vystačí na tradiční pekáč o velikosti asi 28 krát 18 centimetrů.
- Do perníku je možné přidat i hrst sušených brusinek, sušenou pomerančovou kůru zaměnit za kandovanou nebo citronovou. Zase trochu jinou chuť dodá perníku trocha nastrouhaného, do těsta dobře promíchaného čerstvého zázvoru.
- Pokud nemám po ruce již hotovou směs, připravuju si perníkové koření v osvědčeném složení podle receptu, který mám na blogu.
A tady jsou slíbené další recepty na „kefírové pečení“, tak jak jsem si je dodneška na blogu uložil: