Krájíme ji prakticky okamžitě, jen co trochu vystydne

Moučníky a dezerty Sezónní Vegetariánské

 // 

Vánoční štola

K vánočním svátkům u nás doma neodmyslitelně patří vánoční štola. Pamatuji ji už jako malé dítě, kdy štolu mým rodičům vozili jejich známí z někdejšího NDR, tedy východního Německa. Tehdy to byla pořád ještě tak trochu „exotika“, v Čechách se na Vánoce pekly hlavně vánočky a štola byla pro řadu lidí neznámá.

Ty doby jsou ale pryč a už dlouho vždy před Vánoci štolu doma peču. Řada lidí štolu chystá už několik týdnů před svátky a pak ji zabalenou do potravinářské fólie nechává v chladu uležet. Prý je tak nejlepší. Nevím, můžete to tak vyzkoušet. Ale pokud ani teď, těsně před svátky štolu ještě nemáte, bez jakýchkoli obav si ji udělejte. My tu naši rozkrajujeme prakticky okamžitě, jen co trochu vychladne. A je vážně skvělá! 🙂

Vánoční štola

  • doba přípravy: asi 60 minut + celkem asi 105 minut kynutí + asi 60 minut pečení
  • obtížnost: snadné

suroviny:

  • 600 g hladké mouky
  • 80 g cukru krupice
  • 180 ml vlažného mléka
  • 250 g másla
  • 3 žloutky
  • kůra z 1 bio citrónu
  • 1 vanilinový cukr
  • 60 g droždí
  • 100 g mandlí
  • 150 g kandovaného ovoce
  • 200 g rozinek
  • rum na namočení rozinek
  • špetka soli

na potření a posypání upečené štoly:

  • 90 g másla
  • 2 lžíce cukru krupice
  • cukr moučka

postup:

Rozinky na několik hodin před pečením namočím do rumu. Mandle asi na pět minut zaleju horkou vodou, pak je scedím, oloupu a nahrubo posekám.

Do vlažného mléka rozdrobím droždí, přidám asi 2 lžíce z receptového množství mouky a asi 2 lžíce z receptového množství cukru, nechám vzejít kvásek. Do hnětací mísy proseju zbytek mouky a cukru, přidám vanilinový cukr, špetku soli, kůru ostrouhanou z důkladně omytého citrónu, rozehřáté, ale jen vlahé máslo, žloutky a vzešlý kvásek. V robotu s hákem uhnětu poměrně tuhé, lesklé a nelepivé těsto, trvá to asi 8 až 10 minut. Pak do těsta krátce zapracuji důkladně scezené rozinky, posekané mandle a kandované ovoce a nechám asi 90 minut v teple a pod utěrkou kynout.

Vykynuté těsto vyklopím na lehce pomoučený vál a rukama těsto roztáhnu do podélné placky, dlouhé asi jako velký plech do trouby a široké asi do dvou třetin tohoto plechu. Obě delší strany těsta přehnu do středu placky, tu pak ještě podélně přeložím na polovinu a štolu opatrně přenesu na plech vyložený pečícím papírem. Ve středu těsto po celé délce zmačknu a vytvořím žlábek, dávám ale pozor, abych přitom těsto příliš „nerozplácl“ do šířky. Nechám ještě asi čtvrt hodiny pod utěrkou kynout.

Štolu na plechu dám do trouby předehřáté na 180 stupňů asi na 5 minut, pak teplotu snížím na 140 stupňů a peču dalších asi 50 – 55 minut. Pokud štola příliš hnědne, zakryju ji v druhé polovině pečení alobalem. Hotovou štolu poznám pomocí špejle, kterou po zapíchnutí do středu štoly vytáhnu bez jakýchkoli zbytků těsta.

Upečenou, ještě horkou celou štolu potřu rozpuštěným máslem, do něhož jsem rozmíchal krupicový cukr. Nakonec štolu důkladně posypu moučkovým cukrem a nechám na plechu zcela zchladnout.

Vánoční štola

Ještě něco k tomu:

  • Poměrně tuhého těsta se při hnětení nebojte. Pokud je totiž těsto volnější, při pečení se štola ráda „rozjede“ do nižší, nepříliš vzhledné placky. Vedle tužší konzistence těsta tomu můžete odpomoci i tím, že před vložením do trouby kolem štoly dáte několikacentimetrový prstenec z několika vrstev složeného alobalu.
  • Místo kandovaného ovoce můžete do štoly dát posekané sušené meruňky nebo sušené brusinky.
  • Upečená štola chce potřít opravdu velkým množstvím másla. Nebojte se toho, všechno máslo uvedené v receptu spotřebujte, nejlépe to jde mašlovačkou.

2 komentáře u „Krájíme ji prakticky okamžitě, jen co trochu vystydne“

  1. Také štolu nenecháváme uležet a jíme ji hned po vychladnutí:-) Mám podobný recept, jen trochu jiný poměr tuku a mouky a používám sušené droždí.

    Odpovědět

Napsat komentář: Eliška W. Zrušit odpověď na komentář

Vyžadované informace jsou označeny *