Křehký ořechový koláč

Moučníky a dezerty Vegetariánské

 // 

Tato variace křehkého koláče není zas až tak moc rozšířená, aspoň soudě podle okruhu mých známých a přátel. Recept, který mám ze Slovenska, tak trochu připomíná v dobách našich babiček hodně populární jablečný koláč ve stylu křehké těsto dole i nahoře a uprostřed jablečná náplň (na blogu mám hned tři verze – křehký jablečný koláč, dále babiččin křehký jablkový koláč a pak také jablkový linecký koláč). V těch dnešních křehkých řezech je ale náplň mezi těsty ořechová, kdy chuť umletých vlašských ořechů je zvýrazněna pikantní meruňkovou zavařeninou, medem a rumem.

Je to vážně úžasná záležitost, která z plechu velmi rychle mizí. Ještě lepší je tenhle koláč rozleželý, až druhý den po upečení 🙂

Křehký ořechový koláč

Křehký ořechový koláč

  • doba přípravy: celkem asi 30 minut + asi 30 minut odležení těsta + asi 30 až 35 minut pečení
  • obtížnost: středně obtížné

suroviny:

na těsto:

  • 600 g hladké mouky
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 200 g moučkového cukru
  • špetka soli
  • 250 g másla
  • 2 vejce
  • 2 lžíce mléka

na náplň:

  • 400 g vyloupaných vlašských ořechů
  • 200 g meruňkové zavařeniny
  • 2 lžíce medu
  • 60 g moučkového cukru
  • 100 g rumu

na vymazání plechu:

  • máslo

na vyválení těsta:

  • hladká mouka

k podávání:

  • moučkový cukr

postup:

Do mísy proseju hladkou mouku s kypřícím práškem, moučkovým cukrem a špetkou soli, promíchám a přidám změklé, trochu pokrájené máslo. To nejdřív nožem a potom vidličkou zpracuju s moučnou směsí do drobenky, během toho přidám vejce a mléko. Nakonec rukama krátce prohnětu do kompaktního těsta, které zabalím do potravinářské fólie a dám do lednice asi na půl hodiny odležet.

Mezitím připravím ořechovou náplň. Vlašské ořechy namelu, přidám k nim meruňkovou zavařeninu, povolený med, prosátý moučkový cukr a rum. Vše vidličkou dobře promíchám. Troubu nechám rozehřát na 190 stupňů, hluboký plech vymažu máslem.

Odležené těsto rozdělím na poloviny. První část těsta na lehce pomoučeném vále vyválím do velikosti plechu, pomocí válečku na plech přenesu a prsty urovnám, vytvořím mírně zvedlé okraje, případné zbytky těsta z krajů odříznu. Těsto rovnoměrně potřu ořechovou náplní. Pak vyválím společně s případnými odřezky i druhou polovinu těsta, přenesu ji na plech na ořechovou náplň, urovnám a vidličkou těsto trochu propíchám.

Peču v rozehřáté troubě asi 30 až 35 minut. Zda je koláč dobře upečený se přesvědčím pomocí špejle, okraje koláče se budou oddělovat od plechu.

Řezy koláče podávám posypané moučkovým cukrem.

Ještě něco k tomu:

  • Uvedené množství surovin je určeno na standardně velký plech do trouby.
  • Těsto vyvaluju nejraději na nepřilnavé sklokeramické desce, většinou tak není třeba ani podsypávat.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *