Jemné, křehké maso, oproti kuřecímu výraznější chuti, s lehce zemitějším nádechem divočiny, trochu připomínajícím maso bažantí, maso tmavší, s kratšími vlákny, rozhodně ne „houževnaté“, s nižším obsahem tuku. Takové jsou křepelky, ne nadarmo považované za delikatesu. Jejich maso se dá péct, dusit, smažit, vařit, samozřejmě i grilovat, přičemž ideální porcí je jedna celá křepelka (dospělá váží kolem čtvrt kilogramu). Podobně jako třeba kuřecí je i křepelčí maso dobré ochránit před vysušením, například před pečením zabalením do plátků slaniny.
Už druhým rokem jsou křepelky u nás domovem. Průběžně jejich chov omlazujeme, a tak ani maso křepelčí není u nás v kuchyni žádnou výjimkou. Nu a když na dně zelňáku čeká na spotřebování už jen malý zbytek loni kysaného zelí, není moc o čem přemýšlet: Křepelky tentokrát budou pečené na kysaném zelí.
Křepelky na kysaném zelí
- doba přípravy: celkem asi 30 minut + asi 1 hodina odležení + asi 50 až 60 minut pečení
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- 4 vykuchané křepelky
- 1 lžíce drceného kmínu
- 1 lžíce provensálského koření
- 1 lžíce mleté sladké papriky
- mletý černý pepř
- sůl
- 1 kg kysaného zelí (i se šťávou)
- 4 středně velké cibule
- 4 stroužky česneku
- 1 lžíce krupicového cukru
- 4 bobkové listy
- 2 lžíce másla
- 150 g anglické slaniny (nakrájené na plátky)
postup:
Vykuchané křepelky očistím, pod tekoucí vodou opláchnu zvenčí i zevnitř a dobře osuším. V širší míse smíchám drcený kmín, provensálské koření, mletou sladkou papriku, mletý černý pepř a sůl. V této směsi koření křepelky rovnoměrně obalím, koření vetřu i do masa uvnitř. V chladu nechám křepelky asi hodinu odležet.
Troubu nechám předehřát na 200 stupňů. Kysané zelí trochu pokrájím a promíchám s oloupanou a nahrubo nakrájenou cibulí a s oloupanými, na plátky nakrájenými stroužky česneku. Do kastrolu (širokého tak, aby jeho dno křepelky pokryly) rozložím směs zelí, cibule a česneku, kterou zaleju šťávou ze zelí (pokud je šťávy málo, přileju trochu vody), rovnoměrně pocukruju a přidám bobkové listy. Pak na zelí rozložím okořeněné a odleželé křepelky, které pokladu vločkami másla a nakonec zakryju plátky anglické slaniny.
Nezakrytý kastrol dám do trouby, rozehřáté na 200 stupňů, péct asi na 20 minut. Pak snížím teplotu na 180 stupňů a křepelky dopékám asi 30 až 40 minut, dokud jejich maso není měkké.
Křepelky pečené na kysaném zelí podávám nejlépe s bramborovým knedlíkem.
Ještě něco k tomu:
- Přesná doba pečení křepelek záleží na jejich velikosti a stáří.
- V sezóně přidávám ke kysanému zelí i trochu čerstvých bylinek, třeba nať libečku nebo odrhnuté lístky tymiánu, rozmarýnu…