Hodně často tady v úvodu receptů píšu, že to či ono mám moc rád. Nejspíš proto působím jako pažravec, ale… když ono to tak skutečně je 🙂 K jídlu mám zkrátka vztah víc než vřelý a to, co nejím, by se dalo spočítat na prstech jedné ruky. Když o tom tak přemýšlím, asi to je hlavně výchovou z dětství, kterou jsem i u talíře měl přísnou. Dokud jsem nedojedl, nesměl jsem od stolu vstát a ani nic jiného k jídlu jsem nedostal…
Ale k dnešnímu receptu: Květák miluju určitě nejen já, myslím, že patří mezi všeobecně oblíbené suroviny, hlavně ten obalovaný a smažený, pochopitelně doplněný tatarkou 🙂 U mě ale hodně boduje i květák v polévce, však na blogu je už k dohledání květáková polévka s žemlovými knedlíčky, hlavně v létě u nás bývá často taky květáková polévka s rajčaty.
Ta dnešní karfiolová polévka je krémová. Není v ní ovšem jen samotný květák a pro krémové polévky obligátní smetana, ale taky další dvě trochu nečekané ingredience ze zeleninového šuplíku: kousek mrkve a petržele, tedy kořenu. Ty dodají výsledné chuti polévky větší zemitosti a mírné nasládlosti. A třešničkou na dortu je pošírované vejce 🙂
Krémová květáková polévka se ztraceným vejcem
- doba přípravy: celkem asi 40 minut
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- půlka menšího květáku
- půlka středně velké mrkve
- půlka středně velkého kořenu petržele
- 1 menší cibule
- 1 lžíce másla
- 1000 ml zeleninového vývaru
- mletý černý pepř
- sůl
- 200 ml smetany na vaření
k podávání:
- 4 vejce
- pažitka
postup:
Květák zbavím listů a případných dřevnatých částí košťálu, operu pod tekoucí vodou, nechám okapat a nahrubo nasekám. Mrkev i petržel očistím, oškrábu, omyju a nakrájím na silnější kolečka. Cibuli oloupu a nahrubo nasekám.
Ve větším hrnci na másle orestuju nakrájenou cibuli dosklovata. Přihodím květák, mrkev i petržel a za častého míchání zprudka opeču. Pak zeleninu zaleju zeleninovým vývarem, opepřím, osolím, přivedu k varu a vařím doměkka, trvá to asi 15 až 20 minut.
Mezitím připravím ztracená vejce: V hlubší pánvi přivedu skoro až k mírnému varu vodu, do které jsem přidal ocet a dost ji osolil. Těsně před tím, než se voda začne velmi mírně vařit, do vody opatrně, ale svižně postupně vyklepnu jedno vejce po druhém (nejlíp to jde pomocí naběračky, s jejíž pomocí vyklepnuté vejce do vody jedno po druhém vpustím). Asi půlminutu počkám a pak pomocí děrované kuchyňské obracečky nebo vidličky vejce opatrně ve vodě od sebe oddělím a otočím, aby se bílek kolem každého vejce lépe rovnoměrně zatáhnul. Plotýnku pod pánví vypnu, pánev přiklopím poklicí a vejce nechám podle velikosti asi 2 až 3 minuty pošírovat. Hotová vejce pomocí děrované naběračky z pánve vyndám do misky a přikryju poklicí nebo talířkem, aby nevystydla.
Uvařenou zeleninu rozmixuju, přileju smetanu, promíchám, v případě potřeby dosolím nebo dopepřím. Polévku prohřeju, ale už nevařím.
Do talířů rozdělím pošírovaná vejce, která přelevám polévkou, tu sypu nasekanou pažitkou.
Ještě něco k tomu:
- Místo smetany na vaření někdy používám tu ke šlehání, polévka je pak ale o něco vydatnější 🙂
- Někdy květákovou krémovou polévku doplním ještě hoblinkami parmazánu. Místo ztraceného vejce je dobrá i s rozdrobeným plísňovým sýrem.