Květákový mozeček jinak

Hlavní jídla Malá jídla Sezónní

 // 

Na květákový mozeček dobré vzpomínky rozhodně nemám, za celý svůj dosavadní život jsem mu na chuť vlastně nikdy nepřišel. Nejvíc mně pokaždé vadila ona nažloutlá voda, která se z „mozečku“ nevábného vzhledu vždycky po talíři roztékala… Nejhorší to bývávalo ve školních a závodních jídelnách, kde přitom květákový mozeček s vařenými bramborami dělávali docela často. Ale ani doma od mojí matky nemělo tohle jídlo o moc lepší podobu…

Zkrátka a dobře, květákový mozeček sám zásadně nedělám, prostě nikdy. Tak velký jsem k tomuto jídlu získal despekt 🙁 A to přito vůbec, opravdu vůbec nejsem v jídle vybíravý…

Jenže: I já uznávám, že samotná chuť květáku a vajíček se docela dobře doplňuje, že tohle duo má něco do sebe. A tak mě před časem, nad hlávkou květáku napadla trochu jiná podoba oné „mozečkové“ symbiózy: Vyzkoušel jsem a postupně vypiloval „svou“ verzi květáku s vajíčkem, a to v podobě květákové omelety, doplněné trochou anglické slaniny.

Vtip je v tom, že na růžičky rozebraný květák se za syrova opéká na pánvi, dokud nezměkne. Trvá to asi dvacet minut, květák přitom zůstává stále křupavý a hlavně nepouští žádnou vodu, jeho typická chuť se navíc zvýrazní a růžičky krásně zezlátnou. No a pak už stačí do pánve přihodit pár kostiček anglické slaniny a trochu pokrájené cibule, ideálně červené, už jen krátce orestovat, zalít vše rozšlehanými vejci a nechat srazit. Skvělá květáková omeleta se slaninou je na světě 🙂 Kam se hrabe květákový mozeček 🙂

Květáková omeleta se slaninou

  • doba přípravy: asi 15 minut + asi 20 až 25 minut restování květáku + asi 5 až 10 minut zatuhnutí omelety
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 2

suroviny:

  • půlka malého nebo čtvrtka většího květáku
  • 2 lžíce ghí
  • 1 menší červená cibule
  • 50 g anglické slaniny (krájené na plátky)
  • 4 vejce
  • 1 lžíce mléka
  • mletý černý pepř
  • sůl

k podávání:

  • pečivo nebo vařené brambory

postup:

Květák zbavím dřevnatých částí košťálu, opláchnu, nechám okapat a osuším. Rozeberu na malé, krátké růžičky, zbylé košťály nakrájím na kostičky. V rozehřáté pánvi nechám rozpustit ghí, přidám květák a ne úplně zprudka, za občasného míchání opékám, dokud květák nezačne zlátnout a nezměkne, měl by však zůstat stále křupavý. Trvá to asi 20 až 25 minut, květák nesolím.

Mezitím oloupu a drobněji nakrájím červenou cibuli, plátky anglické slaniny nakrájím na kostičky. Připravím si i vejce, rozšlehaná s mlékem, čerstvě mletým černým pepřem a solí.

Do pánve k orestovanému květáku přihodím cibuli a anglickou slaninu, dvě, tři minuty opékám. Pak květák s cibulí a slaninou zaleju připravenými vejci, ztlumím plotýnku na minimum, pánev přiklopím poklicí a omeletu pod ní nechám zatuhnout.

Hotovou omeletu rozpůlím a přesunu na talíře. Podávám jako lehčí večeři s pečivem nebo s vařenými a omaštěnými bramborami k obědu.

Ještě něco k tomu:

  • Pokud připravuju víc, než dvě porce, všechen květák orestuju najednou ve větší pánvi, třeba ve woku. Pak orestované růžičky rozdělím po dvou porcích a na pánvi jednotlivé omelety připravím postupně. Hotové omelety do doby servírování uschovám v teple.
  • Po zalití květáku vejci je omelety možné posypat trochou strouhaného sýra, v sezóně přidávám jemněji nasekanou hladkolistou petrželku.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *