Na květákový mozeček dobré vzpomínky rozhodně nemám, za celý svůj dosavadní život jsem mu na chuť vlastně nikdy nepřišel. Nejvíc mně pokaždé vadila ona nažloutlá voda, která se z „mozečku“ nevábného vzhledu vždycky po talíři roztékala… Nejhorší to bývávalo ve školních a závodních jídelnách, kde přitom květákový mozeček s vařenými bramborami dělávali docela často. Ale ani doma od mojí matky nemělo tohle jídlo o moc lepší podobu…
Zkrátka a dobře, květákový mozeček sám zásadně nedělám, prostě nikdy. Tak velký jsem k tomuto jídlu získal despekt 🙁 A to přito vůbec, opravdu vůbec nejsem v jídle vybíravý…
Jenže: I já uznávám, že samotná chuť květáku a vajíček se docela dobře doplňuje, že tohle duo má něco do sebe. A tak mě před časem, nad hlávkou květáku napadla trochu jiná podoba oné „mozečkové“ symbiózy: Vyzkoušel jsem a postupně vypiloval „svou“ verzi květáku s vajíčkem, a to v podobě květákové omelety, doplněné trochou anglické slaniny.
Vtip je v tom, že na růžičky rozebraný květák se za syrova opéká na pánvi, dokud nezměkne. Trvá to asi dvacet minut, květák přitom zůstává stále křupavý a hlavně nepouští žádnou vodu, jeho typická chuť se navíc zvýrazní a růžičky krásně zezlátnou. No a pak už stačí do pánve přihodit pár kostiček anglické slaniny a trochu pokrájené cibule, ideálně červené, už jen krátce orestovat, zalít vše rozšlehanými vejci a nechat srazit. Skvělá květáková omeleta se slaninou je na světě 🙂 Kam se hrabe květákový mozeček 🙂
Květáková omeleta se slaninou
- doba přípravy: asi 15 minut + asi 20 až 25 minut restování květáku + asi 5 až 10 minut zatuhnutí omelety
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 2
suroviny:
- půlka malého nebo čtvrtka většího květáku
- 2 lžíce ghí
- 1 menší červená cibule
- 50 g anglické slaniny (krájené na plátky)
- 4 vejce
- 1 lžíce mléka
- mletý černý pepř
- sůl
k podávání:
- pečivo nebo vařené brambory
postup:
Květák zbavím dřevnatých částí košťálu, opláchnu, nechám okapat a osuším. Rozeberu na malé, krátké růžičky, zbylé košťály nakrájím na kostičky. V rozehřáté pánvi nechám rozpustit ghí, přidám květák a ne úplně zprudka, za občasného míchání opékám, dokud květák nezačne zlátnout a nezměkne, měl by však zůstat stále křupavý. Trvá to asi 20 až 25 minut, květák nesolím.
Mezitím oloupu a drobněji nakrájím červenou cibuli, plátky anglické slaniny nakrájím na kostičky. Připravím si i vejce, rozšlehaná s mlékem, čerstvě mletým černým pepřem a solí.
Do pánve k orestovanému květáku přihodím cibuli a anglickou slaninu, dvě, tři minuty opékám. Pak květák s cibulí a slaninou zaleju připravenými vejci, ztlumím plotýnku na minimum, pánev přiklopím poklicí a omeletu pod ní nechám zatuhnout.
Hotovou omeletu rozpůlím a přesunu na talíře. Podávám jako lehčí večeři s pečivem nebo s vařenými a omaštěnými bramborami k obědu.
Ještě něco k tomu:
- Pokud připravuju víc, než dvě porce, všechen květák orestuju najednou ve větší pánvi, třeba ve woku. Pak orestované růžičky rozdělím po dvou porcích a na pánvi jednotlivé omelety připravím postupně. Hotové omelety do doby servírování uschovám v teple.
- Po zalití květáku vejci je omelety možné posypat trochou strouhaného sýra, v sezóně přidávám jemněji nasekanou hladkolistou petrželku.