Kynuté vafle nasladko i naslano

Moučníky a dezerty Vegetariánské

 // 

Pakliže bych měl uvést pár jídel, se kterými se moje kuchyň ještě před časem nepotkala a která patří u nás doma mezi novinky, pak mezi těmi top „objevy“ rozhodně nebudou chybět vafle. Opravdu hodně jsme si je prakticky hned napoprvé zamilovali, a tak hlavně o víkendových snídaních bývají vafle na našem stole docela často. Předloni koupený vaflovač prostě u nás doma nezahálí. Však jsem si také nejeden recept na vafle už na blog uložil.

Radost z „objevení“ vaflí však donedávna tak trochu kazila jedna věc: Všechny mnou zatím vyzkoušené vafle byly z těsta s kypřícím práškem, zatímco ty „opravdové“ belgické vafle bývají z těsta kynutého, tedy s použitím droždí. Dlouho se mně kvasnice zdály pro „snídaňové vaflování“ dost nepraktické, těsto totiž ne zrovna krátkou dobu pochopitelně musí kynout, což přípravu snídaně dost protahuje.

Pak ale moje zvědavost na ty „pravé“ vafle přece jen zvítězila a já začal zkoušet recepty s droždím. Nakonec jsem dospěl k tomu, že pokud použiju vlažné mléko a droždí sušené, kynutí těsta zabere zhruba půlhodinku, čili akorát tak čas na přípravu čaje a ochuceného tvarohu, jogurtu nebo šlehačky a ovoce k vaflím. Zvlášť když si jednotlivé ingredience připravím předem večer a ráno pak nový den přípravou těsta hned začnu, k žádnému většímu zdržení víkendové snídaně nemusí dojít 🙂

A hlavně: Ty vafle z kynutého těsta jsou vážně famózní. Nadýchané, křupavé, navíc prakticky bez cukru, takže použitelné nejen nasladko, ale i naslano 🙂

Kynuté vafle

Kynuté vafle (nasladko i naslano)

  • doba přípravy: asi 10 minut + asi 30 minut kynutí těsta + pečení vaflí
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 2 až 4

suroviny:

  • 160 g mléka
  • 20 g másla
  • 40 g hustého řeckého jogurtu
  • 1 vejce
  • 75 g hladké špaldové mouky
  • 50 g celozrnné hladké pšeničné mouky
  • 3 g sušeného droždí
  • půl lžičky cukru
  • 2 špetky soli

k podávání nasladko:

  • ovoce nebo domácí zavařenina
  • ochucený tvaroh, řecký jogurt nebo skyr, šlehačka, zmrzlina nebo čokoládový krém
  • ořechy, granko nebo skořice
  • moučkový nebo vanilinový cukr, tekutý med nebo javorový sirup, slaný karamel

k podávání naslano:

  • pomazánkové nebo ochucené bylinkové máslo, rozhuda, žervé
  • vejce naměkko, na hniličku nebo míchaná, sýr, šunka, rozpečená anglická slanina, uzený losos
  • čerstvá zelenina, olivy
  • dušený špenát

postup:

V mikrovlnné troubě, ve větší nádobě pro to určené mírně ohřeju mléko. Přidám máslo, které nechám za občasného zamíchání rozpustit, pak řecký jogurt, znovu promíchám a nakonec ruční metličkou prošlehám s vejcem.

Mezitím do misky proseju obě mouky, přisypu sušené droždí, cukr a sůl. Promíchám, vsypu do nádoby s tekutou směsí a ruční metličkou dobře promíchám. Zakryté utěrkou nechám při pokojové teplotě asi 30 minut kynout.

Ke konci kynutí dobře rozpálím vaflovač, ve kterém pak postupně peču jednotlivé vafle. Na tom mém vaflovači pečení jedné várky vaflí trvá asi 7 minut.

Ještě něco k tomu:

  • Vafle budou ještě křupavější, pokud se pečou o pár okamžiků déle, než je potřeba.
  • Během pečení vaflí ukládám ty hotové na kuchyňskou mřížku, aby se z nich odpařila přebytečná vlhkost a byly křupavé. Upečené hotové vafle lze teplé udržet asi hodinu na roštu ve velmi mírně vyhřáté troubě, zhruba na 60 stupňů. 
  • Vaflovač musí být na počátku pečení každé várky vaflí vždy dobře rozehřátý, jinak se hotové vafle k němu mohou přilepit. Pokud je teflonová plocha vaflovače nepoškozená, vaflovač (kromě prvního použití) není třeba vymazávat. Těsta se do vaflovače snažím dávat jen tolik, aby po zaklopení nevyteklo. Během pečení se vaflovač snažím otvírat co možná nejméně. Po pečení vaflovač nečistím saponátem, ale teflonovou plochu jen vytírám papírovými utěrkami.
  • Na sladkou verzi kynutých vaflí někdy do těsta přidávám trochu drcené sušené citronové nebo pomerančové kůry, vanilkovou pastu nebo třeba trochu skořice.
  • Do slané verze přidávám do těsta nasekané čerstvé bylinky, hrstičku strouhaného tvrdšího sýra, nasekaných oliv nebo například sušených rajčat.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *