Libeček je úžasná, všestranně využitelná bylinka (nebo spíš bylina, vzhledem k možným až dvěma metrům výšky), ne nadarmo jí už naše babičky říkaly zelené maggi. Ostatně před časem se mně do ruky dostala anketa mezi známými šéfkuchaři o tom, kteréžeto koření mají nejraději. A odpověď nejednoho z nich? Libeček!
Já to mám také tak, v sezóně pro čerstvý libeček sahám prakticky denně, tenhle zázrak nám u domu roste hned na několika místech. Protože ale sezóna libečku není aspoň u nás zas až tak moc dlouhá, snažím se ho využít, jak to jen jde. Však taky mezi jednotlivými ingrediencemi receptů tady, na blogu, patří libeček mezi ty, které používám nejčastěji. A když už v plném létě začnou keře libečku pomalu odcházet, ořežu ho prakticky všechen a nasuším, případně zpracuju do mrazáku, třeba na báječné libečkové pesto.
Asi nejčastější využití má libeček v polévkách, skvělá je třeba libečková polévka s vejcem. „Polévkový“ je i následující recept, kdy mezi surovinami je libečku požehnaně. Dnešní libečková polévka je s kroupami a se slaninou, přijde do ní i vydatná dávka česneku a taky osmažených kostiček starého chleba, tak jak to často dělávala i moje babička 🙂
Libečková polévka s kroupami
- doba přípravy: asi 20 minut + asi 45 minut varu
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- 50 g špeku
- 2 lžíce ječných krup
- 1200 ml zeleninového vývaru
- 1 svazek libečku
- 1 palice česneku
- mletý černý pepř
- sůl
- 2 menší mrkve
na chlebové krutony:
- velký krajíc starého chleba
- 1 lžíce sádla
postup:
V hrnci, v němž budu připravovat polévku, nejdřív na sádle osmažím do křupava na kostky nakrájený starý chléb. Osmažené krutony vyndám a odložím stranou.
Špek nakrájím na drobné kostičky, dám do hrnce a nechám vyškvařit. Přihodím oprané a okapané kroupy, které za častého míchání asi minutu, dvě na vyškvařeném špeku orestuji. Zaleju zeleninovým vývarem, přidám opranou a nahrubo nakrájenou nať libečku, zbaveného tužších stonků, přidám i oloupané a na plátky nakrájené stroužky česneku. Opepřím, osolím a vařím asi 45 minut, dokud kroupy nezměknou. Na posledních asi 10 minut přihodím očištěnou, omytou a na kolečka nakrájenou mrkev.
Talíře s polévkou doplním osmaženými krutony.
Ještě něco k tomu:
- Pokud mám chuť na pikantnější verzi téhle polévky, na začátku varu přidám do vývaru špetku, dvě mletého chilli. Dochutit je polévku možné i špetkou majoránky.
- Vedle mrkve je tato polévka dobrá i se zeleným hráškem, kouskem celeru nebo třeba s hrstí růžičkových kapustiček.
- Pokud má špek kůži, nevyhazuji ji, ale dám ji společně s kroupami do polévky vyvařit, báječně ji ovoní. Stejnou práci zastane i uzený vývar namísto zeleninového 🙂