Jak si na sladké vůbec nepotrpím a pro mě by prostě nemuselo existovat, vánoční cukroví nevyjímaje, tak existuje několik málo výjimek. Jednou z nich je linecké cukroví, pochopitelně to slepované pikantní rybízovou zavařeninou. To tedy můžu, miluju je už od dětství, se vzpomínkou na naprosto bezkonkurenční babiččin domácí rybízový džem 🙂
Není proto divu, že když jsme se letos u nás doma usnesli, že na Vánoce postačí jen jeden druh cukroví (jsme jen dva a ze sladkého bude o svátcích ještě vánoční štola), volba jednoznačně padla na slepované linecké.
Základem receptu na linecká srdíčka, kolečka a já nevím jaké ještě tvary, je poměr tuku, mouky a cukru 3 : 2 : 1. Toho se držím i já, k tomu na 100 gramů cukru dávám 2 žloutky. Dalším pravidly jsou pak studené máslo, rychlé vypracování těsta (pokud možno co nejméně rukama, aby se moc nezahřálo) a taky asi půlhodinové odležení těsta v lednici. Déle tam ale těsto nenechávám, hůře se s ním pak dál pracuje. Někdo do těsta přidává ještě to či ono koření, třeba mletou skořici, hřebíček, muškátový oříšek nebo nové koření, já jsem ale pro jednoduchost, jen pro špetku mleté vanilky a trochu citronové kůry, tu nejraději dávám mletou sušenou.
Těsto by mělo být rozválené stejnoměrně, na tloušťku zhruba dvou až tří milimetrů. Ohlídat je třeba to, jak dlouho cukroví zůstane v troubě, já volím klasický horní a dolní ohřev (tedy ne horkovzduch) na 12 až 15 minut. Stačí ale i necelá minuta navíc a těsto po okrajích zlátne, což sice až tak nevadí (pokud cukroví už není nahořklé), ale já jsem pro vyndání těsně před tím, než okraje začnou tmavnout. U lineckého se totiž nemůže stát, že by těsto, pečené nějakých 12 až 15 minut, zůstalo ještě trochu syrové.
Další podstatnou otázkou je, kdy linecké před svátky péct a kdy pak spojit džemem. Záleží totiž mimo jiné na podmínkách, kde bude cukroví uložené, tedy v jaké teplotě a vlhkosti, přičemž krabice by měla být dobře uzavřená. Já linecké peču mezi první a druhou adventní nedělí, uskladněno je mám v dost chladné spíži v krabici, vyložené alobalem. S promazáním a slepováním nespěchám, stačí týden před podáváním, aby cukroví pěkně zvlhlo. I já volím samozřejmě pikantní rybízovou zavařeninu, většinou máme domácí 🙂
Linecké slepované cukroví
- doba přípravy: celkem asi 45 minut + odležení těsta + odležení upečených polotovarů
- obtížnost: snadné
- počet: zhruba 30 až 35 slepených kusů
suroviny:
- 200 g másla
- 300 g hladké mouky
- 100 g moučkového cukru
- půl lžičky soli
- půl lžičky jemně mleté sušené citronové kůry
- dvě špetky mleté vanilky
- 2 žloutky
- 1 lžíce studené vody
na podsypání těsta při vyvalování:
- hladká mouka
na slepení:
- rybízová zavařenina
k podávání:
- moučkový cukr
postup:
Do mísy rozkrájím máslo, proseju mouku a cukr, přidám sůl, sušenou ciktronovou kůru, mletou vanilku, žloutky a studenou vodu. Nejdříve nožem a pak vidličkou vše propracuju do jemně drobivé struktury. Pak krátce prsty zpracuju do kompaktního hladkého těsta. To zabalím do mikrotenové fólie a na půl hodiny uložím do lednice.
Troubu nechám předehřát na 160 stupňů. Odležené těsto na velmi lehce pomoučeném vále stejmoměrně rozválím do tloušťky asi 2 až 2 milimetry a tvořítky vykrajuju jednotlivé tvary. Ty opatrně, aby se nezdeformovali, přenesu na plech, vyložený pečícím papírem. Odřezky znovu zpracuju a vykrájím.
V předehřáté troubě peču asi 12 až 15 minut, vyndám těsně před tím, než cukroví začne po okrajích zlátnout. Upečené cukroví nechám několik minut odpočívat na plechu, pak teprve přenesu na kuchyňskou mřížku zchladnout. Pak uložím do chladna zavřené v krabici.
Cukroví slepuju asi týden před podáváním. Podávám lehce posypané moučkovým cukrem.
Ještě něco k tomu:
- Místo na pomoučeném vále těsto rozvaluju na sklokeramické desce, kde není třeba podsypávat.
- Potřebnému zvlhnutí lineckého cukroví prospěje, když k němu do krabice přidám kousek rozkrojeného jablka.