Už dlouho mě hodně baví domácí slané pečení. A nejen baví, ale hlavně moc chutná, a to nejen mně 🙂 Chleba, rohlíky, housky, dalamánky, bagety, ale i třeba chlebíčkovou veku jsme nekupovali už řadu let, tohle všechno máme domácí 🙂 Rozdíl oproti pečivu kupovanému, byť sebedražšímu nebo ze sebevyhlášenějších pekařství, je přímo propastný. A přitom vše většinou zabere vlastně jen deset, nejvýše dvacet minut čistého času práce, kterou je třeba si jen předem včas naplánovat. Jasně, po pozdním příchodu domů musí být brzy na stole večeře, ale ani v takovém případě není v době mrazáků, mikrovlnek a možnosti si domácí pečivo rozpéct co řešit.
Osvědčených receptů na domácí slané pečení mám uložených přehršel, tlustý sešit je už hodně popsaný. Sem na blog ale dávám takové recepty jen občas, jen ty nejoblíbenější, k nalezení jsou pod záložkou recepty na slané pečivo. Webovým stránkám uznávaných pekařů či častěji pekařek totiž konkurovat nehodlám, spíš se snažím od nich tu a tam něco nového pochytit 🙂
Z téhle kategorie je i dnešní recept. Paní Lída Gottwaldová patří už dlouho k jednomu z mých pekařských guru, a právě ona přišla před pár lety s věcí, která i pro mne byla do té doby nemyslitelná: s takzvaným slánkem, v němž „pekařské kouzlo“ obstará aspoň čtyři hodiny v chladu odleželé trio ve složení voda, sůl a čerstvé droždí. Kvasinky ve slané vodě překvapivě nezahynou, jejich schopnost nakypřit těsto se naopak zvýší, pečivo tak lépe nakyne a kvasnic není třeba tolik, což i na výsledné chuti pečiva je hodně poznat. Třeba lněné večky se slánkem, či chcete-li dalamánky nebo bulky jsou prostě úžasné 🙂
Lněné večky se slánkem
- doba přípravy: celkem asi 20 minut + aspoň 4 hodiny zrání slánku + celkem asi 25 minut hnětení + celkem asi 2,5 hodiny kynutí + asi 15 minut pečení
- obtížnost: snadné
- počet kusů: 12
suroviny:
na slánek:
- 100 g mírně vlažné vody
- 10 g soli
- 10 g čerstvého droždí
na těsto:
- slánek
- 460 g hladké mouky
- 40 g pomletého lněného semínka
- 1 lžíce ječmenné sladěnky
- 210 g mírně vlažné vody
- 20 g medu
- 20 g másla
na posypání:
- lněné semínko
postup:
Předem si připravím slánek. V jen mírně vlažné vodě v menší misce dobře rozpustím sůl, pak přidám čerstvé droždí a metličkou prošlehám. Zakryté uložím do lednice aspoň na 4 hodiny zrát.
Vyzrálý slánek naleju do mísy od robotu, pak do ní proseju mouku, přidám jemně pomleté lněné semínko, sladěnku (slad v prášku) a mírně vlažnou vodu, v níž jsem rozmíchal med. V robotu hnětu asi 10 až 15 minut, dokud se těsto není hladké a lesklé a nepřestane lepit na stěny. Potom přidám kousky změklého másla a hnětu dalších asi 5 až 10 minut. Těsto v míse zakryju a nechám při pokojové teplotě kynout asi hodinu až půldruhé hodiny. Svůj objem by mělo zhruba zdvojnásobit.
Vykynuté těsto vyklopím na nepřilnavou sklokeramickou desku, trochu propracuju, nechám chvíli stát a pak rozdělím na 12 stejně velkých kousků, z nichž vytvaruju kratší večky. Ty rozložím na dva plechy, vyložené pečícím papírem, zakryju dalším papírem nebo pečící fólií a nechám kynout asi 45 minut až hodinu.
Před koncem kynutí veček nechám troubu rozehřát na 190 stupňů v programu horkovzduch, na dno trouby připravím prázdný pekáč.
Vykynuté večky naříznu žiletkou nebo hodně ostrým nožem, postříkám mírně vlažnou vodou a posypu lněným semínkem. Připravím si také vařící vodu. Oba plechy najednou dám do rozpálené trouby, do prázdného plechu na dně trouby opatrně, ale rychle naleju vařící vodu a troubu hned zavřu. Peču asi 15 minut, po 10 minutách z trouby opatrně vyndám pekáč s horkou vodou, troubu hned zavřu a večky dopeču.
Upečené večky nechám vychladnout na kuchyňské mřížce.
Ještě něco k tomu:
- Se sušeným droždím slánek nefunguje.
- Při přípravě slánku musí být před přidáním čerstvého droždí sůl ve vodě dokonale rozpuštěná. Usnadňuju si to horkou a osolenou vodou, kterou před přidáním droždí nechám zchladnout. Slánek musí v lednici zrát alespoň 4 hodiny, může tam být ale klidně i jeden, dva dny.
- Těsto už nesolím, ve slánku je soli dost.
- Lněné semínko melu v elektrickém mlýnku na kávu, který používám jen pro tyto účely.
- Místo medu je možné do těsta přidat tmavý, třeba třtinový cukr.
- Těsto na jednotlivé kusy pečiva rozvažuji, různě velké večky by se neupekly stejně.
- Při manipulaci s pekáčem s horkou vodou na dně trouby je třeba postupovat rychle, ale opatrně. Také troubu je nutné kvůli nebezpečí opaření horkou párou otevírat opatrně.