Možná se to bude zdát trochu zvláštní, teď, v létě, péct koláč bez ovoce. Ale svoji logiku to má, aspoň u nás doma určitě: Čerstvému ovoci totiž v době, kdy ho zatím pořád ještě až tak moc nedozrává, dáváme přednost v tepelně neupraveném stavu. Nejlépe čerstvě natrhané ovoce každodenně snídáme, doplněné domácím jogurtem, granolou a celozrnnými sušenkami. A navíc je tu ještě jedna věc: U rozpálené trouby v současných horkých dnech chci stát co možná nejmíň, což právě mimo jiné i dnešní superrychlý mrkvový koláč umožňuje 🙂
Z mrkve jsem na blogu sice už dvakrát pekl, byla to mrkvová bábovka podle bezmála sto let starého receptáře, a pak ještě jedna, mrkvová bábovka s vlašskými ořechy a kandovanou citronovou kůrou. Těsto toho dnešního mrkvového koláče je ale zase přece jen trochu jiné, ale také to je díky mrkvi dlouho vláčné, svěží, hodně jedlé a přitom ne úplně obvyklé. A citronová poleva? Ta dělá divy! 🙂
Mrkvový koláč s brusinkami, ořechy a citronovou polevou
- doba přípravy: celkem asi 20 minut + asi 35 minut pečení + asi 45 minut zchladnutí koláče před dokončením polevou
- obtížnost: velmi snadné
suroviny:
- 150 g polohrubé mouky
- půl sáčku kypřícího prášku do pečiva (6 g)
- 150 g krupicového cukru
- špetka mletého zázvoru
- špetka strouhaného muškátového oříšku
- špetka soli
- 2 středně velké mrkve
- 50 g sušených brusinek
- 50 g vlašských ořechů
- 40 g másla
- 75 g rostlinného oleje
- 2 lžíce mléka
- 3 vejce
na polevu:
- 30 g citronové šťávy
- 150 g moučkového cukru
- 1 lžíce rostlinného oleje
na vymazání a vysypání formy:
- máslo
- hrubá mouka
postup:
Troubu nechám rozpálit na 180 stupňů, formu vymažu máslem a vysypu hrubou moukou.
Polohrubou mouku proseju společně s kypřícím práškem a krupicovým cukrem do větší mísy, přidám špetku mletého zázvoru, strouhaného muškátového oříšku a soli, vše dobře promíchám.
Do jiné misky nastrouhám najemno (na sýrovém struhadle) očištěnou a omytou mrkev, trochu ji promíchám s nahrubo rozlámanými ořechy a s brusinkami.
V mikrovlnné troubě, v rendlíku pro ni určeném rozehřeju máslo, ale jen tak, aby bylo tekuté, rozhodně ne horké. K rozehřátému máslu ůřidám rostlinný olej, mléko a vejce a ruční metlou dobře prošlehám.
Tekutou směs vleju do mísy se sypkou moučnou směsí, ruční metlou dobře promíchám. Pak krátce, ale dobře vmíchám nastrouhanou mrkev s ořechy a brusinkami.
Těsto vleju do připravené formy a dám péct do rozehřáté trouby na 35 minut. Špejlí se přesvědčím, zda je těsto upečené a nechám je zchladnout.
Na jen mírně vlahý koláč připravím polevu. V menším rendlíku promíchám ruční metlou dohladka citronovou šťávu s moučkovým cukrem, pak zašlehám olej. Rendlík dám do trochu většího kastrolu s horkou vodou a polevu zahřeju asi na 35 stupňů. Ještě jednou promíchám a polevou přeleju koláč.
Před krájením a podáváním nechám koláč zcela zchladnout.
Ještě něco k tomu:
- Uvedené množství surovin vystačí do kulaté formy o průměru 26 až 28 centimetrů, nejčastěji používám formu keramickou.
- Olej, mléko i vejce by měly mít před zpracováním těsta pokojovou teplotu, z lednice je proto vyndavám s předstihem. Olej používám řepkový.
- Pokud chci mít citronovou polevu kyselejší, společně s cukrem do citronové šťávy vmíchám ještě špetku kyseliny citronové.