Mrkvový koláč s brusinkami a ořechy

Moučníky a dezerty Rychlé Vegetariánské

 // 

Možná se to bude zdát trochu zvláštní, teď, v létě, péct koláč bez ovoce. Ale svoji logiku to má, aspoň u nás doma určitě: Čerstvému ovoci totiž v době, kdy ho zatím pořád ještě až tak moc nedozrává, dáváme přednost v tepelně neupraveném stavu. Nejlépe čerstvě natrhané ovoce každodenně snídáme, doplněné domácím jogurtem, granolou a celozrnnými sušenkami. A navíc je tu ještě jedna věc: U rozpálené trouby v současných horkých dnech chci stát co možná nejmíň, což právě mimo jiné i dnešní superrychlý mrkvový koláč umožňuje 🙂

Z mrkve jsem na blogu sice už dvakrát pekl, byla to mrkvová bábovka podle bezmála sto let starého receptáře, a pak ještě jedna, mrkvová bábovka s vlašskými ořechy a kandovanou citronovou kůrou. Těsto toho dnešního mrkvového koláče je ale zase přece jen trochu jiné, ale také to je díky mrkvi dlouho vláčné, svěží, hodně jedlé a přitom ne úplně obvyklé. A citronová poleva? Ta dělá divy! 🙂

Mrkvový koláč s brusinkami, ořechy a citronovou polevou

  • doba přípravy: celkem asi 20 minut + asi 35 minut pečení + asi 45 minut zchladnutí koláče před dokončením polevou
  • obtížnost: velmi snadné

suroviny:

  • 150 g polohrubé mouky
  • půl sáčku kypřícího prášku do pečiva (6 g)
  • 150 g krupicového cukru
  • špetka mletého zázvoru
  • špetka strouhaného muškátového oříšku
  • špetka soli
  • 2 středně velké mrkve
  • 50 g sušených brusinek
  • 50 g vlašských ořechů
  • 40 g másla
  • 75 g rostlinného oleje
  • 2 lžíce mléka
  • 3 vejce

na polevu:

  • 30 g citronové šťávy
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 lžíce rostlinného oleje

na vymazání a vysypání formy:

  • máslo
  • hrubá mouka

postup:

Troubu nechám rozpálit na 180 stupňů, formu vymažu máslem a vysypu hrubou moukou.

Polohrubou mouku proseju společně s kypřícím práškem a krupicovým cukrem do větší mísy, přidám špetku mletého zázvoru, strouhaného muškátového oříšku a soli, vše dobře promíchám.

Do jiné misky nastrouhám najemno (na sýrovém struhadle) očištěnou a omytou mrkev, trochu ji promíchám s nahrubo rozlámanými ořechy a s brusinkami.

V mikrovlnné troubě, v rendlíku pro ni určeném rozehřeju máslo, ale jen tak, aby bylo tekuté, rozhodně ne horké. K rozehřátému máslu ůřidám rostlinný olej, mléko a vejce a ruční metlou dobře prošlehám.

Tekutou směs vleju do mísy se sypkou moučnou směsí, ruční metlou dobře promíchám. Pak krátce, ale dobře vmíchám nastrouhanou mrkev s ořechy a brusinkami.

Těsto vleju do připravené formy a dám péct do rozehřáté trouby na 35 minut. Špejlí se přesvědčím, zda je těsto upečené a nechám je zchladnout.

Na jen mírně vlahý koláč připravím polevu. V menším rendlíku promíchám ruční metlou dohladka citronovou šťávu s moučkovým cukrem, pak zašlehám olej. Rendlík dám do trochu většího kastrolu s horkou vodou a polevu zahřeju asi na 35 stupňů. Ještě jednou promíchám a polevou přeleju koláč.

Před krájením a podáváním nechám koláč zcela zchladnout.

Ještě něco k tomu:

  • Uvedené množství surovin vystačí do kulaté formy o průměru 26 až 28 centimetrů, nejčastěji používám formu keramickou.
  • Olej, mléko i vejce by měly mít před zpracováním těsta pokojovou teplotu, z lednice je proto vyndavám s předstihem. Olej používám řepkový.
  • Pokud chci mít citronovou polevu kyselejší, společně s cukrem do citronové šťávy vmíchám ještě špetku kyseliny citronové.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *