Neobyčejně obyčejná

Polévky

 // 

fazolova_polevka

Tahle polévka mně vážně moc chutná a je přitom jednoduchá, jak facka. Tak strašně jednoduchá, že jsem chvíli až váhal, jestli sem recept na ni vůbec dávat. Hned jsem si ale vzpomněl, jak jsem před časem právě tuto polévku potkal v jedné vyhlášené pražské restauraci, kterou jsem navštívil společně s mým známým, notně zcestovalým gurmánem. A ten se právě nad talířem téhle polévky začal úplně rozplývat blahem. Přitom šlo vlastně jen o neobyčejně obyčejnou fazolačku…

Jasně, příprava vyžaduje krapet trpělivosti, protože i v tomto případě je fazole třeba den předem namočit. Stejně tak ani jejich samotné vaření v polévce neurychlíte. Ale krom vody, fazolí a dobrého hovězího vývaru stačí už jen něco málo kořenové zeleniny a česneku, trochu koření, poctivé jíšky a ještě malý kousek voňavého uzeného. A dobrota je na světě. Aspoň já bych se tedy téhle polévky ujedl!

 

Lehká fazolová polévka

  • doba přípravy: asi 20 minut + asi 8 hodin namáčení fazolí + asi 1 hodina varu
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

 

suroviny:

  • větší hrst fazolí
  • 1 menší bulva celeru
  • 1 středně velká mrkev
  • 4 stroužky česneku
  • 50 g anglické slaniny (v celku)
  • 600 ml hovězího vývaru (neslaného)
  • 1 větší cibule
  • 1 lžíce sádla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce sušeného tymiánu
  • 3 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • 5 kuliček černého pepře
  • mletý černý pepř
  • sůl

 

k podávání:

  • nať hladkolisté petrželky

 

postup:

Propláchnuté fazole dám namáčet do studené vody aspoň 8 hodin předem, ideálně večer předchozího dne.

Namočené fazole scedím a v hrnci zaliji asi třičtvrtě litrem čerstvé studené vody. Přidám bobkový list, nové koření, celý pepř a tymián a fazole přivedu k mírnému varu. Vařím podle druhu fazolí, minimálně asi hodinu.

Během vaření fazolí orestuji do sklovata v menším rendlíku na lžíci sádla oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli. Přisypu hladkou mouku a za častého míchání restuji asi 5 minut. Hotovou zásmažku nechám vychladnout.

Přichystám si i zeleninu. Očištěný a oloupaný celer a také mrkev nakrájím na menší kostičky, nahrubo posekám oloupané stroužky česneku. Na menší kostičky také nakrájím anglickou slaninu.

Když už fazole začínají být měkké, asi 15 minut před koncem jejich varu k nim přiliji hovězí vývar a přivedu znovu k varu. Pak vmíchám vychladlou zásmažku a přidám připravený pokrájený celer, mrkev, česnek a anglickou slaninu. Teprve teď polévku osolím, opepřím a dovařím až do úplného změknutí fazolí i zeleniny.

Z hotové polévky vyjmu bobkové listy, nové koření i celý pepř, v případě potřeby ji ještě dosolím a zjemním máslem.

V talířích sypu posekanou natí hladkolisté petrželky.

 

Ještě něco k tomu:

  • Kvůli přece jen zdlouhavému namáčení fazolí i jejich samotnému varu připravuji tuto polévku raději ve větším množství a její část pak dávám zamrazit.
  • Podobně jako jiné luštěniny i fazole vařím v neosolené vodě, jinak by nezměkly. Proto i hovězí vývar, který v průběhu vaření k fazolím přidávám, musí být neslaný.
  • Tuto polévku nikdy nedělám z fazolí v konzervě. Skvělou chuť polévky totiž dělá mimo jiné i vývar z fazolí.
  • Na vaření koření v polévce, které je před podáváním potřeba z ní vyjmout, jako je třeba právě bobkový list, nové koření nebo celý pepř, používám obyčejné kovové čajové vajíčko. Jedno takové mám odložené bokem právě jen na koření. Vyhnu se tak často poměrně zdlouhavému hledání a vybírání koření z hrnce nebo z talířů s hotovou polévkou.
  • Místo anglické slaniny můžete do této polévky samozřejmě použít i dobře vyuzenou krkovici. I tu ale přidávejte k fazolím až na poslední čtvrthodinu, aby si část svojí chuti maso ponechalo a nebylo v polévce úplně vyvařené, a tudíž prakticky bez chuti.

2 komentáře u „Neobyčejně obyčejná“

  1. Zdravím, moc se mi líbí Vaše stránky a recepty, spoustu jídel vařím úplně stejně, taky miluju zeleninu, peču kváskový chléb a taky jsem po letech hledání došla k tomu, že zdravá strava pro mě znamená pestré jídlo, které si uvařím z poctivých, opravdových surovin. Dnes jsem manžela rozesmála, když jsem na jeho otázku, co vařím, odpověděla, že „kuličky, které mě uhranuly“. K raceptu na tuto polévku nemohu než přidat zkušenost z posledního víkendu, kdy jsem z fazolové polévky na „Chate pri Zelenom plese“ ve slovenských Tatrách vylovila 28 kuliček pepře a nového koření. A přitom je to tak jednoduché..

    Odpovědět

Napsat komentář: Pavla Zrušit odpověď na komentář

Vyžadované informace jsou označeny *