Tak se to občas stane, že se ve špajzu, někdy i nečekaně, sejde větší množství paprik. Ano, i teď, na prahu jara, se to u nás přihodilo… Jako jedno z jídel, ve kterých se papriky dají báječně zužitkovat, mě na první dobrou napadl – samozřejmě vedle leča a plněných paprik – také následující paprikový guláš s pikantní klobásou, samozřejmě že s paprikovou 🙂
Je to jídlo docela rychlé, které může být míň nebo i víc pálivé podle momentální chuti. Je skvělé třeba k večeři, zvlášť když je po ruce čerstvě upečený domácí kváskový chleba. A pokud možno i orosený půllitr piva 🙂
Paprikový guláš s pikantní klobásou
- doba přípravy: celkem asi 30 minut + asi 15 minut restování
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- asi 1 kg čerstvých paprik
- 4 pikantnější paprikové klobásy
- 100 g špeku
- 2 větší cibule
- 4 stroužky česneku
- 2 lžíce mleté sladké papriky
- půl lžičky mleté pálivé papriky
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 400 ml zeleninového vývaru
- 1 lžíce sušeného tymiánu
- 1 lžička sušeného libečku
- 1 lžička drceného kmínu
- mletý černý pepř
- sůl
- 2 lžíce chlebové strouhanky
- asi půl lžičky krupicového cukru
- 1 lžička sušené majoránky
k podávání:
- domácí kváskový chléb
postup:
Nejdřív si připravím papriky, které omyju, zbavím stopek a semen a nakrájím je na asi centimetr silné proužky.
Paprikové klobásy nakrájím na kolečka a ve větším kastrole je nasucho opeču, pak je z kastrolu vyjmu a uložím stranou. Během opékání klobás nakrájím nadrobno špek a oloupu a nahrubo nakrájím cibuli i stroužky česneku.
Po vyjmutí opečených koleček klobás dám do kastrolu nakrájený špek a vyškvařím jej. Přidám nakrájenou cibuli a restuji ji do chvíle, než začne zlátnout. Přihodím pokrájený česnek a nechám krátce zpěnit. Přisypu sladkou i pálivou mletou papriku, jen velmi krátce zarestuji a přihodím nakrájené papriky. Dobře s cibulovo paprikovým základem promíchám, přidám rajčatový protlak a pokračuju v míchání a restování. Po krátké chvíli paprikový základ zaleju zeleninovým vývarem, okořením tymiánem, libečkem, drceným kmínem a čerstvě mletým pepřem a osolím.
Restuju za občasného míchání a v případě nutnosti občasného podlévání vývarem asi 10 až 15 minut. Během této doby by se většina tekutiny měla odpařit a paprika by měla být skoro měkká, ale ještě lehce na skus.
V závěru přisypu chlebovou strouhanku, za častějšího míchání ještě několik málo minut nechám restovat. Nakonec přidám odložená opečená kolečka klobás, cukr a majoránku, v případě nutnosti dosolím nebo dopepřím, promíchám a klobásy nechám v guláši prohřát.
Rozdělím na talíře a podávám, nejlépe s čerstvě upečeným domácím kváskovým chlebem.
Ještě něco k tomu:
- Pokud jsou klobásy příliš libové, místo nasucho je opeču na několika kapkách rostlinného oleje.
- Mletá sladká paprika může být i uzená, guláš pak bude mít výraznější chuť. Pokud chci, aby guláš byl výrazněji pikantní, místo pálivé papriky přidám špetku, dvě chilli.
- Chlebovou strouhanku získám ze staršího, na kostičky nakrájeného a nasušeného chleba, který najemno rozmixuju v kutru.
- Bylinky používám v sezóně čerstvé. Využít se dá i medvědí česnek, který do guláše přidávám těsně před dokončením nahrubo nasekaný.