I když na jedlých kaštanech si prý pochutnávali už staří Řekové a Římani, já měl odmalička zafixováno, že jde o něco podřadného, o něco nepříliš nevalné chuti. Moje matka každou zimu vzpomínala, jak si jako děcko horkými pečenými kaštany v kapsách hřála promrzlé ruce, ale jíst se to prý moc nedalo. Tohle mně v hlavě docela nadlouho zůstalo.
Teprve časem jsem jedlé kaštany docenil, poprvé to bylo tuším v moc dobré nádivce s krůtou, kdesi v lepší restauraci. I když kolem mě potom prošlo třeba kaštanové rizoto, ale taky kaštanová mouka, asi nejvíc mě zaujala svojí nezaměnitelnou chutí kaštanová krémová polévka 🙂 Mimochodem, docela mně spadla brada, když jsem narazil na zevrubnější informaci o tom, jak přínosné pro naše zdraví jedlé kaštany jsou. Takže žádné takové, že pečené jsou dobré akorát tak v zimě pro zahřátí zmrzlých rukou 🙂 Jen pozor, není kaštan jako kaštan, nezaměňovat ty jedlé s jinými, nejedlými druhy.

Ani pořádně nevím, jak se nám teď jedlé kaštany doma ocitly. I když jsem zaregistroval, že jsou docela náchylné k chycení plísní, u nás ve studeném špajzu vydržely bez jakékoli újmy minimálně dva měsíce. Nakonec jsem se odhodlal zpracovat je do zmíněné krémové polévky.
Krémová polévka z pečených kaštanů
- doba přípravy: celkem asi 30 minut + asi 35 minut varu polévky
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- 2 velké hrsti jedlých kaštanů
- 1 středně velká cibule
- 1 lžíce másla
- asi 100 g celeru
- asi 2 cm kořene zázvoru
- 1000 ml zeleninového vývaru
- 4 bobkové listy
- mletý černý pepř
- sůl
- 100 ml smetany na vaření
k podávání:
- chlebové krutóny
postup:
Kaštany na vypouklé straně naříznu do kříže do hloubky asi 3 až 4 milimetrů. Silnostěnnou pánev rozehřeju na plotýnce, zapnuté na střední výkon. Do rozehřáté pánve přihodím kaštany a za častého míchání a prohazování kaštany peču asi 10 minut, dokud jejich slupka nezhnědne, její okraje se nezačnou lehce kroutit a kaštany se nerozvoní.
Upečené kaštany vyndám z pánve a nechám lehce zchladnout, jen tak, aby v ruce nepálily a šly oloupat.
Cibuli oloupu, nakrájím najemno a v hrnci na rozpuštěném másle za občasného míchání orestuju do sklovata. Mezitím oloupu, omyju a na kostičky nakrájím celer, nadrobno nakrájím i omytý kořen zázvoru a společně s kaštany přihodím k zesklovatělé cibuli. Asi dvě, tři minuty restuji, pak zaleju zeleninovým vývarem, přidám bobkové listy, opepřím, osolím a přivedu k mírnému varu. Zvolna vařím asi 35 minut.
Z polévky vyndám bobkové listy a tyčovým mixérem ji dobře promixuju dohladka. Přileju smetanu, promíchám, případně ještě dosolím a dopepřím. Polévku prohřeju, už ale nevařím.
V talířích polévku doplním osmaženými chlebovými krutóny.
Ještě něco k tomu:
- Oloupat upečené kaštany je dobré co možná nejdřív. Je také možné je po upečení mírně pokropit vodou, zabalit do utěrky, trochu v ní poválet a nechat zabalené asi tři minuty. Lehce popraskaná slupka by měla jít lépe loupat.
- Na chlebové krutóny používám zbytky starého, na kostky nakrájeného a nasušeného chleba, které mám prakticky vždy po ruce. Usušené kostky chleba osmahnu na troše rostlinného oleje. Krutóny je možné udělat i z bílého pečiva, mně ale v téhle polévce víc chutnají krutóny chlebové.