Pomazánková klasika babiččiny kuchyně

Malá jídla Rychlé Vegetariánské

 // 

Drožďová pomazánka

Do babičkovské kuchyně rozhodně patřilo i droždí neboli kvasnice. Už jen kvůli kynutému těstu, ze kterého naše babičky pekly velmi často, určitě častěji, než se peče v dnešních domácnostech.

Jako malý kluk ještě pamatuju dobu, kdy kvasnice na pultech obchodů krájeli z velkých cihel a prodávali je na váhu. Někdy je měli v nažloutlém papíru „nabalíčkované“ už dopředu, protože droždí se při krájení pochopitelně drobilo a jeho krájení a vážení tudíž byla velká piplačka. U pultu přitom běžně bývalo slyšet „Dejte mně za dvacetník kvasnic“, takto v haléřích se potřebné množství droždí za časů našich babiček většinou uvádělo i v kuchařských receptech. Tedy nikoli v gramech, deset deka droždí stávalo dlouhé léta jednu korunu. 🙂

Krom kynutého těsta se z droždí často také dělávaly třeba drožďové knedlíčky do polévek (recept najdete zde – celerový krém s drožďovými knedlíčky), vařily drožďové polévky (drožďová polévka se zeleninou), babičky dělávaly i skvělou drožďovou pomazánku. A právě na ni se dnes spolu podíváme. 🙂

Drožďová pomazánka

  • doba přípravy: asi 30 minut
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

suroviny:

  • 210 g droždí (5 balení)
  • 6 vajec
  • 4 lžíce másla
  • 2 větší cibule
  • 3 zelené naťové cibulky
  • 3 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 lžička celého kmínu
  • sůl
  • mletý černý pepř

postup:

Ve středně velkém rendlíku rozpustím máslo, přidám oloupané a drobně nakrájené cibule a za občasného míchání osmažím do chvíle těsně před tím, než cibule začne zlátnout. Pak na cibuli rozdrobím droždí a přidám kmín. Droždí nechám rozpustit a míchám až do doby, kdy se droždí odděluje od tuku, trvá to asi 5 až 10 minut.

Poté na droždí rozklepnu vejce, osolím, opepřím, míchám a vejce nechám zcela ztuhnout. Odstavím z plotny a vmíchám jemně posekané zelené naťové cibulky a hořčici, případně ještě dochutím.

Drožďovou pomazánku mažu nejlépe ještě vlažnou na domácí celozrnný chléb, zdobím čerstvou zeleninou.

Ještě něco k tomu:

  • Pokud nejste vegetariáni, máslo můžete zaměnit za sádlo.
  • Do pomazánky můžete v závěru vmíchat i čerstvé, drobně nasekané bylinky, třeba petrželku, oregano nebo estragon.

1 komentář u „Pomazánková klasika babiččiny kuchyně“

  1. Drožďovku děláme často, milují ji i děti. Moje verze je se salámem nakrájeným na drobno, pomazánku mažu na nasucho opečený chleba, bohatě sypu pažitkou. Nejlepší je ještě teplá! 🙂

    Odpovědět

Napsat komentář: Vlasta P. Zrušit odpověď na komentář

Vyžadované informace jsou označeny *