Pomazánky s bylinkami

Malá jídla Rychlé Vegetariánské

 // 

Pomazánek není dost, stejně jako receptů na ně. Tím spíš, když se blíží závěr roku nebo se chystá nějaká oslava. Pomazánek se dá vytvořit snad nekonečný počet podob, jsou hotové jedna dvě, zpracovat se do nich dá většina nejrůznějších zbytků. A nemalou výhodou je i to, že obstarat se teď dají – narozdíl od časů našich babiček – i prakticky jakékoli sezonní suroviny, čerstvé bylinky nevyjímaje.

A právě s čerstvými bylinkami počítají i dnešní recepty na následující pomazánky: konkrétně s pažitkou, bazalkou a koriandrem.

Pažitka

Pažitková pomazánka

  • doba přípravy: asi 10 minut
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

suroviny:

  • 250 g plnotučného tvarohu
  • 50 g másla
  • 1 velký svazek pažitky
  • 1 zelená naťová cibulka
  • 1 stroužek česneku
  • mletý bílý pepř
  • sůl
  • špetka krupicového cukru

k podávání:

  • pečivo

postup:

Tvaroh v hlubší misce utřu vidličkou dohladka se změklým máslem. Přidám omytou, osušenou a nedrobno nakrájenou pažitku a naťovou cibulku, oloupaný a prolisovaný stroužek česneku, mletý bílý pepř, sůl a špetku cukru. Vše dobře promíchám a hned podávám s pečivem, ideálně domácím.

Ještě něco k tomu:

  • Tato pomazánka, podobně jako i jiné s čerstvými bylinkami, je určena k prakticky k okamžitému podávání. Není totiž nic horšího, když nakrájené bylinky v pomazánce zavadnou a pomazánka zřídne.
  • Základní recept na pažitkovou pomazánku lze obměnit třeba špetkou chilli, plnotučné, ale i ostřejší hořčice nebo opraženými semínky slunečnice.

Sýr balkánského typu bývá u nás v lednici docela často, a tak i docela frekventovaná je následující pomazánka. Její chuť stojí mimo jiné i na pokud možno čerstvé bazalce.

Pikantní pomazánka z balkánského sýra

Pikantní pomazánka z balkánského sýra

  • doba přípravy: asi 10 minut
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

suroviny:

  • 250 g sýra balkánského typu
  • 100 g pomazánkového másla
  • 1 menší červená cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 až 3 lžíce drobně nasekaných naložených jalapeno papriček
  • šťáva z 1 menšího citronu
  • 1 lžička krupicového cukru
  • 1 lžička čubrice
  • mletý černý pepř
  • sůl
  • 4 lžíce hruběji nasekaných lístků čerstvé bazalky

k podávání:

  • pečivo

postup:

Balkánský sýr nastrouhám do větší misky, přidám pomazánkové máslo a vidličkou dobře promíchám. Přidám oloupanou a nadrobno nakrájenou červenou cibuli, oloupané a prolisované stroužky česneku, nadrobno nasekané jalapeno papričky, citronovou šťávu, cukr, čubricu, čerstvě mletý pepř a sůl. Opět dobře promíchám. Nakonec do pomazánky vmíchám nasekanou bazalku.

Podávám hned s pečivem, nejlépe domácím.

Ještě něco k tomu:

  • Dobrá jsou do téhle pomazánky místo jalapenos papriček i sterilované kapie, ale také pokrájená sušená rajčata nebo olivy.
  • Když nemám po ruce jalapeno papričky, do pomazánky přidám špetku, dvě chilli.
  • Čubricu částečně nahradí sušená saturejka se špetkou mleté pálivé papriky.
  • Čerstvou bazalku mimo sezónu nahrazuju alespoň sušenou. Dobrá je také petrželová nať.

Říká se, že koriandr buď miluješ, nebo nenávidíš. Já ho tedy mám rád, a to nejen do pomazánek. Je ale fakt, že se to s ním nesmí přehnat. Ideální je proto ochutnávat a koriandr přidávat do jídla postupně.

Avokádová pomazánka s koriandrem

Avokádová pomazánka s koriandrem

  • doba přípravy: asi 15 minut
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

suroviny:

  • 2 větší avokáda
  • 2 lžíce plnotučného tvarohu
  • 1 lžíce majonézy
  • 1 menší citron
  • 1 malá cibule
  • 2 až 4 stroužky česneku
  • špetka chilli
  • mletý černý pepř
  • špetka cukru
  • sůl
  • 1 svazek čerstvého koriandru

k podávání:

  • pečivo

postup:

Do kuchyňského kutru dám slupky a pecky zbavené a na kostky pokrájené avokádo, tvaroh a majonézu, přileju šťávu z citronu a rozmixuju dohladka. Přidám oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli, oloupané a prolisované stroužky česneku, chilli, čerstvě mletý pepř, cukr a sůl. Vidličkou velmi dobře promíchám. Nakonec do pomazánky také vidličkou vmíchám omytý, osušený a drobněji nasekaný koriandr.

Hned podávám společně s pečivem.

Ještě něco k tomu:

  • Zralé avokádo je na stisk lehce měkké, uvnitř ale rozhodně ne kašovité. Příliš tvrdé avokádo je nezralé, dozrát ho nechávám při pokojové teplotě do změknutí, trvá to většinou okolo pěti dnů.
  • Přesné množství koriandru i česneku volím podle chuti.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *