Občas se u pórku stává, že ho je tolik, až nevíme, co s ním. Není divu, na záhoně je s ním jen minimum práce a sklízet se dá od začátku prázdnin vlastně až do konce zimy, pozdní odrůdy pórku totiž snesou i větší mrazy. A tak jsem se pórek, o který rozhodně nebývá nouze, naučil v kuchyni používat na mnoho způsobů 🙂
Z pórku nemusí být jen obligátní pórková polévka (třeba pórková polévka s krutóny, dobrá je i pórková polévka s brambory a taky krémová pórková polévka s knedlíčky). Skvělé jsou taky například nejrůznější pórkové koláče (pórkový koláč se sýrem a slaninou nebo kynutý pórkový koláč s rajčaty), moc rád mám i pórkové placky.
Pak tu ovšem je ještě jedno moc dobré „pórkové jídlo“, na které nesmím zapomenout: totiž pórkový nákyp se sýrem, který je vážně výtečný a hodně jedlý 🙂 A to je v něm prakticky jen pár ingrediencí: vedle pórku a polotvrdého sýra ještě brambory, smetana, vejce, trocha jogurtu a nějaké to koření. Prostě parádní vegetariánské hlavní jídlo 🙂 Tady je recept.

Pórkový nákyp se sýrem
- doba přípravy: asi 25 minut + asi 65 až 70 minut pečení
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4 až 6
suroviny:
- 2 větší nebo 3 střední pórky
- 2 lžíce másla
- sůl
- 5 středně velkých brambor (asi 600 g)
- 200 g goudy
- 1 lžíce provensálského koření
- půl lžičky drceného kmínu
- mletý černý pepř
- 200 ml smetany ke šlehání
- 100 g hustého řeckého jogurtu
- 3 vejce
na vymazání a vysypání pekáčku:
- máslo
- strouhanka
postup:
Troubu nechám předehřát na 180 stupňů, středně velký pekáček vymažu máslem a vysypu strouhankou.
Pórek zbavím kořínků a všech zažloutlých částí listů, horní část oddělením a rozeberu na jednotlivé listy. Pórek velmi důkladně pod tekoucí vodou omyju a osuším, pak nakrájím na silnější, asi centimetrová půlkolečka, zvlášť světlejší a zvlášť tmavší část.
V rendlíku na másle nakrájenou světlejší část pórku mírně osolím a orestuji, dokud trochu nezměkne. Pak přihodím tmavší zbytek nakrájeného pórku a ještě pár minut dusím. Podušený pórek odstavím z plotny a nechám zchladnout.
Brambory oloupu, omyju a nastrouhám do větší mísy nahrubo, tedy na okurkovém struhadle. Stejně tak nahrubo nastrouhám sýr, asi dvě třetiny přidám k bramborám, zbytek odložím stranou.
Do mísy k bramborám přidám i provensálské koření, drcený kmín, mletý černý pepř a zchladlý pórek. Ve smetaně rozšlehám hustý řecký jogurt, vejce a trochu soli, vleju k bramborovo pórkové směsi. Vše velmi dobře promíchám a urovnám do připraveného pekáčku, povrch posypu zbytkem strouhaného sýra.
Peču v předehřáté troubě asi 65 až 70 minut do zlatavé barvy.
Ještě něco k tomu:
- Uvedené množství surovin vystačí do vyššího pekáčku o velikosti asi 20 krát 35 centimetrů.
- Pokud by se nákyp během pečení začal zvrchu připalovat, zakryju jej alobalem.
- Po upečení nechám nákyp asi 10 minut zatuhnout, bude se pak lépe porcovat.
- Polotvrdý sýr používám kvalitní, vedle goudy se hodí třeba leerdammer, madeland nebo ementál.
- V sezóně se do pórkového nákypu používám čerstvé bylinky, například majoránku, oregano, libeček, tymián nebo rozmarýn.