Pórkový nákyp se sýrem

Hlavní jídla Vegetariánské

 // 

Občas se u pórku stává, že ho je tolik, až nevíme, co s ním. Není divu, na záhoně je s ním jen minimum práce a sklízet se dá od začátku prázdnin vlastně až do konce zimy, pozdní odrůdy pórku totiž snesou i větší mrazy. A tak jsem se pórek, o který rozhodně nebývá nouze, naučil v kuchyni používat na mnoho způsobů 🙂

Z pórku nemusí být jen obligátní pórková polévka (třeba pórková polévka s krutóny, dobrá je i pórková polévka s brambory a taky krémová pórková polévka s knedlíčky). Skvělé jsou taky například nejrůznější pórkové koláče (pórkový koláč se sýrem a slaninou nebo kynutý pórkový koláč s rajčaty), moc rád mám i pórkové placky.

Pak tu ovšem je ještě jedno moc dobré „pórkové jídlo“, na které nesmím zapomenout: totiž pórkový nákyp se sýrem, který je vážně výtečný a hodně jedlý 🙂 A to je v něm prakticky jen pár ingrediencí: vedle pórku a polotvrdého sýra ještě brambory, smetana, vejce, trocha jogurtu a nějaké to koření. Prostě parádní vegetariánské hlavní jídlo 🙂 Tady je recept.

Pórkový nákyp se sýrem

Pórkový nákyp se sýrem

  • doba přípravy: asi 25 minut + asi 65 až 70 minut pečení
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4 až 6

suroviny:

  • 2 větší nebo 3 střední pórky
  • 2 lžíce másla
  • sůl
  • 5 středně velkých brambor (asi 600 g)
  • 200 g goudy
  • 1 lžíce provensálského koření
  • půl lžičky drceného kmínu
  • mletý černý pepř
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 100 g hustého řeckého jogurtu
  • 3 vejce

na vymazání a vysypání pekáčku:

  • máslo
  • strouhanka

postup:

Troubu nechám předehřát na 180 stupňů, středně velký pekáček vymažu máslem a vysypu strouhankou.

Pórek zbavím kořínků a všech zažloutlých částí listů, horní část oddělením a rozeberu na jednotlivé listy. Pórek velmi důkladně pod tekoucí vodou omyju a osuším, pak nakrájím na silnější, asi centimetrová půlkolečka, zvlášť světlejší a zvlášť tmavší část.

V rendlíku na másle nakrájenou světlejší část pórku mírně osolím a orestuji, dokud trochu nezměkne. Pak přihodím tmavší zbytek nakrájeného pórku a ještě pár minut dusím. Podušený pórek odstavím z plotny a nechám zchladnout.

Brambory oloupu, omyju a nastrouhám do větší mísy nahrubo, tedy na okurkovém struhadle. Stejně tak nahrubo nastrouhám sýr, asi dvě třetiny přidám k bramborám, zbytek odložím stranou.

Do mísy k bramborám přidám i provensálské koření, drcený kmín, mletý černý pepř a zchladlý pórek. Ve smetaně rozšlehám hustý řecký jogurt, vejce a trochu soli, vleju k bramborovo pórkové směsi. Vše velmi dobře promíchám a urovnám do připraveného pekáčku, povrch posypu zbytkem strouhaného sýra.

Peču v předehřáté troubě asi 65 až 70 minut do zlatavé barvy.

Ještě něco k tomu:

  • Uvedené množství surovin vystačí do vyššího pekáčku o velikosti asi 20 krát 35 centimetrů.
  • Pokud by se nákyp během pečení začal zvrchu připalovat, zakryju jej alobalem.
  • Po upečení nechám nákyp asi 10 minut zatuhnout, bude se pak lépe porcovat.
  • Polotvrdý sýr používám kvalitní, vedle goudy se hodí třeba leerdammer, madeland nebo ementál.
  • V sezóně se do pórkového nákypu používám čerstvé bylinky, například majoránku, oregano, libeček, tymián nebo rozmarýn.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *