Rychlá a lehká večeře? Třeba krémová zeleninová polévka s knedlíčky

Polévky Vegetariánská

 // 

Celerový krém s drožďovými knedlíčky

Tentokrát sáhneme po celeru a polévce z něj. Chuť celeru jde báječně dohromady s chutí kvasnic, docela často proto celerovou polévku doplňuji drožďovými knedlíčky. Ty jsme už spolu na těchto stránkách vařili, nicméně abyste nemuseli hledat v archivu blogu, připojuji recept na ně také. Samotná celerová krémová polévka je velmi jednoduchá, rychlá, ale tuze dobrá.

 

Celerový krém s drožďovými knedlíčky

  • doba přípravy: asi 25 minut + vaření 15 a 10 minut
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

 

suroviny:

na polévku:

  • půlka menšího celeru
  • 2 střední brambory
  • 1000 ml zeleninového vývaru
  • 1 lžička sekaného libečku
  • 50 ml smetany na vaření
  • 1 lžíce másla
  • hladkolistá petrželka k podávání

 

na drožďové knedlíčky:

  • 2 balení čerstvého droždí
  • 3 lžíce másla
  • 1 velká cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 vejce
  • 4 lžíce strouhanky
  • půl lžičky polohrubé mouky
  • 1 lžíce sušené petrželové natě
  • půl lžičky mletého kmínu
  • špetka mletého muškátového květu
  • mletý černý pepř
  • sůl

 

postup:

Do zeleninového vývaru dám vařit oloupané a na větší kostky nakrájené brambory a celer společně s libečkem. Po patnácti minutách varu nechám mírně zchladnout a důkladně promixuji tyčovým mixerem. Pak do polévky přidám smetanu a máslo, podle chutí osolím a opepřím, promíchám a přihřeju, již ale nevařím.

Na talířích doplním drožďovými knedlíčky a sekanou petrželkou.

 

drožďové knedlíčky:

Na másle zpěním velmi drobně nakrájenou cibuli, přidám rozdrobené droždí. Za stálého míchání nechám droždí rozpustit, zahřívám a míchám do té doby, než drožďová kašička zhnědne a začne se oddělovat od tuku. Pak nechám zcela zchladnout. Přidám strouhanku rozmíchanou s moukou, sušenou petrželovou nať, mletý kmín, mletý pepř, muškátový květ, oloupaný a do jemna rozetřený česnek a vejce. Případně ještě podle chuti dosolím a dobře promíchám. Pokud je hmota příliš mazlavá, přidám ještě trochu strouhanky, pokud je naopak hodně tuhá a drobí se, přidám pár kapek mléka.

Mokrýma rukama tvaruji menší knedlíčky (velikosti asi angreštu). Do většího hrnce napustím vodu, přivedu ji k varu, hodně ji osolím a vhodím do ní knedlíčky, které vařím asi 10 minut. Poté je vyndám a vložím do talířů s nalitou horkou polévkou.

 

Ještě něco k tomu:

  • Pokud chcete mít polévku výraznější, „celerovitější“ chuti, vynechte brambory a celeru dejte víc. 🙂
  • Zelený libeček můžete samozřejmě nahradit sušeným.
  • Místo smetany můžete do polévky přidat kostku taveného sýru (bez dalších přísad a příchutí!), sýr rozmixujte společně s brambory a celerem.
  • Pokud vám uvařené knedlíčky už vystydly, nechte je chvíli prohřát v hrnci s horkou polévkou ještě před tím, než li budete nalévat do talířů.
  • Drožďových knedlíčků můžete udělat víc a ty, co vám zbydou, uschovat do zásoby na příště. Velmi dobře se totiž zmrazují.

Napsat komentář