Rychlá jogurtová bábovka

Moučníky a dezerty Rychlé Vegetariánské

 // 

To jsme takhle, není tomu dávno, dostali jako dárek parádní bábovkovou formu. Skutečně nádhernou, keramickou silnostěnnou, uvnitř s nepřilnavou úpravou, v netradičním, ale velmi efektním tvaru srdce. Hodně potěšila 🙂

Forma na bábovku

Pochopitelně, mojí ambicí bylo tuhle formu „zasvětit“ co nejdřív, byť času jsem v oněch dnech zrovna moc neměl. Volba tak nakonec padla na následující rychlou jogurtovou bábovku. Její příprava je skutečně otázkou jen několika málo minut. Dělávám ji z domácího, hodně odkapaného a tudíž hustého a tučného jogurtu, čili jogurtu řeckého typu, který mám v lednici prakticky pořád. Sáhnout se dá ale i po nějakém kupovaném, hustějším a pokud možno smetanovém.

Rychlá jogurtová bábovka

  • doba přípravy: asi 20 minut + asi 50 minut pečení
  • obtížnost: velmi snadné

suroviny:

  • 250 g hladké mouky
  • 15 g kypřícího prášku do pečiva (1 a 1/4 sáčku)
  • špetka soli
  • 4 vejce
  • 200 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový lusk
  • špetka soli
  • 125 g rostlinného oleje
  • kůra z 1 bio citronu
  • 250 g hustého řeckého jogurtu

na vymazání a vysypání formy:

  • máslo
  • hrubá mouka

k podávání:

  • moučkový cukr

postup:

Troubu nechám rozehřát na 180 stupňů. Formu na bábovku vymažu máslem a vysypu hrubou moukou.

Hladkou mouku proseju společně s kypřícím práškem, pak ještě promíchám. Do velké mísy vyklepnu vejce, přidám cukr, vyškrábnutý vnitřek vanilkového lusku a špetku soli, ručním mixérem utřu do světlé, hladké bílé pěny. Do ní pak postupně zašlehám rostlinný olej s citronovou kůrou, jogurt a nakonec moučnou směs.

Těsto naleju a urovnám do připravené formy a dám péct do předehřáté trouby asi na 45 až 50 minut, po 15 minutách teplotu snížím na 160 stupňů. Špejlí vyzkouším, zda je bábovka dobře upečená.

Upečenou bábovku nechám asi 15 minut stát na kuchyňské lince, pak ji opatrně vyklopím a nechám zchladnout na kuchyňské mřížce.

Podávám posypanou moučkovým cukrem.

Ještě něco k tomu:

  • Těsto z uvedeného množství ingrediencí vystačí na středně velkou formu.
  • Všechny ingredience by před začátkem přípravy těsta měly mít pokojovou teplotu.
  • Někdy na tuto bábovku připravuju polevu, dobrá je třeba čokoládová poleva.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *