Salátů není nikdy dost, aspoň já to tak určitě mám. Mám asi už od dětství, kdy moje matka přes léto skoro každý den odbíhala s nožem na zahrádku za domem pro hlávkový salát, který pak nejčastěji býval k večeři, většinou přelitý podmáslím a doplněný krajícem chleba s máslem. A podobné to bylo i u mojí venkovské babičky, tam salát nejčastěji zdobívaly půlky uvařených domácích vajíček 🙂
Právě vejce mají společně se salátem – tentokrát ledovým – hlavní slovo i v dnešním receptu. Důležitá je v něm ale ještě jedna ingredience, kterou mám už dob svého dětství taky moc rád: Totiž osmažená strouhanka, jež se dřív v kuchyni používala docela často, mimo jiné k posypání vařené zeleniny, a která v časech našich babiček vlastně tak trochu nahrazovala dnešní strouhaný parmazán 🙂
Následující recept s osmaženou strouhankou tedy nedává salátu úplně běžnou podobu, ale například jako večeře je vážně skvělý. Aspoň mně tedy chutná hodně 🙂
Salát s vejci a osmaženou pikantní strouhankou
- doba přípravy: asi 25 minut
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 2
suroviny:
- 4 vejce
- půlka menšího ledového salátu
- asi 8 koktejlových rajčat
- půlka středně velké červené cibule
- 2 lžíce oliv
- 6 lžic strouhanky
- 1 lžíce másla
- 2 špetky chilli
- mletý černý pepř
- sůl
- 3 lžíce nahrubo sekané natě hladkolisté petrželky
na zálivku:
- půlka většího citronu
- 3 lžíce olivového oleje
- krupicový cukr
- mletý černý pepř
- sůl
k podávání:
- pečivo
- bylinkové máslo
postup:
Vejce dám do vroucí vody uvařit natvrdo, trvat to bude 9 až 10 minut. Uvařená vejce hned přendám do ledové vody, nechám je trochu zchladnout, oloupu a nakrájím asi na půldruhého centimetru velké kostky.
Ledový salát omyju, dobře osuším a nahrubo nakrájím do větší mísy. Přidám koktejlová rajčata, která předem omyju, osuším a nakrájím na půlky nebo čtvrtky. Přihodím i oloupanou a na velmi tenké půlměsíčky nakrájenou červenou cibuli (nejlépe to jde na mandolíně) a taky olivy. Zeleninu v míse zlehka promíchám.
Připravím si i dresink, na který prošlehám citronovou šťávu, olivový olej, cukr, čerstvě mletý pepř a sůl.
Na pánvi rozpustím máslo a za častého míchání osmažím dozlatova strouhanku. K ještě teplé strouhance přidám chilli, mletý černý pepř a sůl, dobře promíchám. Přidám kostičky vajec a nahrubo sekanou petrželovou nať a velmi opatrně promíchám tak, aby se vejce v osmažené a ochucené strouhance obalila, ale co možná nejméně rozdrobila.
Do mísy s pokrájenou zeleninou naleju připravený dresink, salát šetrně promíchám a rozdělím do talířů, v nich posypu ještě vlahou ochucenou strouhankou s vejci.
Salát podávám s domácím pečivem a bylinkovým máslem.
Ještě něco k tomu:
- Do salátu je možné přidat i jinou pokrájenou zeleninu, základ by ale měl vždy tvořit ledový salát, alternativně salát římský nebo čekanka. Hlávkový salát na tento recept nepoužívám, zdá se mně moc křehký a po posypání vlažnou strouhankou hned zavadne. Dobré jsou v salátu například dvě, tři ředkvičky, nakrájené na velmi tenké plátky, pokrájený řapík celeru nebo třeba kousek kapie.
- Do dresinku je možné přidat i prolisovaný stroužek česneku. Dresinku nedělám víc, než je uvedeno v receptu, jinak by salát byl příliš mokrý a strouhanka by hned vlhkost nasála.
- Moc dobrý je tento salát i se strouhankou chlebovou. Tu snadno připravím rozmixováním kostek starého usušeného chleba.
- Salát po zkompletování okamžitě podávám, strouhanka by jinak zvlhla.
- V archivu blogu je i recept na domácí bylinkové máslo.