Skutečně pořádná česnečka

Polévky

 // 

Česnečka se žloutkem, osmaženým chlebem a sýrem

Snad žádný recept jsem nevypiplával tak, jako recept na tuhle česnečku. Jednoduchá polévka, že jednodušší snad ani být nemůže. A přesto i ta se dá připravit na mnoho způsobů. Rozhodně nechci tvrdit, že ta ode mne je nejlepší. Ale po letech experimentování i vychytávání nejrůznějších drobností při její přípravě tvrdím, že právě takhle mně česnečka chutná nejvíc. 🙂

Česnečka se žloutkem, osmaženým chlebem a sýrem

  • doba přípravy: asi 20 minut + 15 minut varu
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

 

suroviny:

  • 1200 ml hovězího vývaru
  • 2 palice česneku
  • 2 lžíce sádla
  • 1 střední cibule
  • 4 střední brambory
  • 1 menší mrkev
  • asi 100 g bulvy celeru
  • menší kousek pórku
  • 100 g uzené vepřové krkovice
  • 1 snítka libečku
  • 1 lžička celého kmínu
  • 1 lžíce odrhnutých lístků čerstvé majoránky
  • mletý černý pepř
  • sůl

 

na vložku do polévky:

  • 2 lžíce sádla
  • 4 menší hrsti kostek starého usušeného chleba
  • 4 žloutky
  • 4 lžíce strouhaného tvrdého sýra

 

postup:

Na sádle zpěním nahrubo nakrájenou cibuli, zaliju vývarem a přidám na střední, stejně velké kostičky nakrájené oloupané brambory a všechnu zeleninu – mrkev, celer, pórek a také uzenou krkovici, na plátky nasekané oloupané stroužky česneku, jemně posekaný libeček, kmín, mletý černý pepř a sůl. Přivedu k varu a vařím asi 15 minut, ke konci varu přidám odrhnuté a nahrubo posekané lístky a podle potřeby ještě dosolím.

Během varu polévky osmažím na sádle kostky chleba. Do každého talíře dám žloutek, zaliju horkou polévkou, posypu jemně nastrouhaným sýrem a posypu osmaženým chlebem.

 

Ještě něco k tomu:

  • Pokud chcete docílit trochu ostřejší chuti česnečky, můžete do ní těsně před podáváním rozmíchat ještě jeden stroužek česneku navíc, oloupaný a utřený se solí.
  • Čerstvou majoránku můžete nahradit sušenou, stejně tak libeček.
  • Chléb na krutony mám skoro vždycky v zásobě. Starší nespotřebovaný chléb totiž ještě před tím, než stihne zplesnivět, rozkrájím na kostky, usuším na sucho na plechu v troubě a uschovám ho pro další použití. Báječně se hodí právě na krutony, používám ho občas ale i třeba místo housky do špekových knedlíků.
  • Jako sýr do česnečky je vhodná například gouda, čedar nebo ementál.
  • Neupotřebené bílky schovávám do mrazáku, když se jich nahromadí dostatečné množství, můžete je využít například na biskupský chlebíček (recept najdete zde).

 

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *