Jsem foodie a všechno kolem jídla mě tuze zajímá. Všechno, zdaleka nejen to, co mám v žaludku. Příběh a kvalita surovin, jejich cesta na talíř, kuchyňské technologie a trendy, restaurace a jejich know-how, stravovací zvyky v místě a čase, vše, kde se píše a mluví o gastru, cesty za jídlem. Svou vášeň k tomu všemu ale také moc rád sdílím. A proto jsou tu i moje občasné glosy.
Co že mě tedy poslední dobou zaujalo? Ať už v dobrém nebo v tom horším?
To sladké
Roboti už začali obsluhovat hosty kavárny pražského Obecního domu. Provozovatelé očekávají, že novinka zefektivní a zrychlí servis a také že přiláká nové hosty. Přes svoji počáteční skepsi myslím, že současný akutního nedostatek zaměstnanců v gastru je určitě pádným důvodem, proč tuhle novinku nevyzkoušet.
Zase znovu mě dostává televizní MasterChef a jeho nejnovější řada. Nejen samotné, až na pár výjimek dechberoucí výkony soutěžících, ale i bezbřehá kreativita a příkladná profesionalita tvůrců si zaslouží hlubokou poklonu.
Moc mě těší, že i po několika letech existence pořád báječně funguje kvásková mapa. Zrovna nedávno jsem se o svůj žitný kvas podělil s dalšími zájemci, kváskovými začátečníky, kteří se ozvali hned ze sousední vesnice. Ještě větší radost mně pak udělalo, když po necelém měsíci zavolali znovu, aby se pochlubili, že si s úspěchem upekli už tři kváskové chleby.
To kyselé
Už se to prý nedá dál vydržet. Mikolášovi, rodinná farma z Posázaví s třicetiletou tradicí ohlásila, že svojí mlékárnu kvůli enormě rostoucím nákladům zavírá a že krávy bude chovat už jen na maso. I já mohu potvrdit, že třeba tvaroh byl od Mikolášů fakt skvělý. Zemědělský svaz očekává. že další farmy budou brzy následovat. Za viníka označuje mimo jiné i nečinnost současné vlády.
Největší česká mlékárna brzy nebude mít na zaplacení elektřiny. Náklady na energii meziročně vzrostly už o sto procent, svoji současnou finanční situaci Madeta označuje za třaskavou a neví, kudy kam. Tvrdí, že přitom třeba máslo dráž, než za 70 korun už neprodá. Mezitím se ale třeba u nás ve vesnickém konzumu máslo vyšplhalo už na 80 korun. Zda a jak stát, potažmo Evropská unie podá pomocnou ruku, je otázka.
Chvílemi až jako nepovedená parodie na vaření před kamerami působí nový soutěžní pořad Babičko, vař! s moderátorem Pavlem Berky na Televizi Seznam. Jakkoli je téma babičkovské kuchyně jistě nosné, výsledek je prakticky po všech stránkách zoufalý a z pohledu diváka je jen ztrátou času.