Michelinský šéfkuchař Roman Paulus je pro mě už řadu let jednou z nejjasněji zářících, nejobdivovanějších a průběžně sledovaných stálic na českém gastronebi. Mám na něm moc rád řadu věcí, nejen co se samotného stylu vaření týče, ale třeba i jeho sympatickou neokázalost 🙂
Už před několika lety jsem u Romana Pauluse narazil na zase jinou bábovku, kterou má prý v oblibě a kterou peče podle osvědčeného receptu svojí maminky. Pochopitelně jsem ji musel vyzkoušet… A výsledek? Chválu jsem poslouchal hned několik dnů po sobě, dokud se u nás doma tahle skvělá bábovka nesnědla. Je fakt úžasná, voňavá a pořád stejně vláčná, s moc dobrou polevou, přitom jednoduchá a velmi rychlá 🙂

Šlehačková bábovka paní Paulusové
- doba přípravy: celkem asi 35 minut + asi 65 minut pečení + asi 2 hodiny chladnutí
- obtížnost: velmi snadné
suroviny:
- 250 g hladké mouky
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 4 vejce
- 250 g krupicového cukru
- 1 vanilinový cukr
- špetka soli
- 250 ml smetany ke šlehání
- 1 lžíce kakaa
na polevu:
- 200 g smetany ke šlehání
- 200 g čokolády na vaření
- hrst vlašských ořechů
na vymazání a vysyání formy:
- máslo
- hrubá mouka
postup:
Troubu nechám předehřát na 180 stupňů, bábovkovou formu vymažu máslem a vysypu hrubou moukou.
Hladkou mouku proseju společně s kypřícím práškem. V druhé větší míse prošlehám vejce s krupicovým a vanilinovým cukrem a špetkou soli do světlé, hladké pěny. Pak přidám smetanu a prošlehám, nakonec přisypu moučnou směs a znovu prošlehám.
Asi dvě třetiny těsta rovnoměrně naleju do vymazané formy. Do zbytku těsta proseju a dobře v něm rozmíchám kakao, těsto rovnoměrně doplním do formy.
Bábovku peču v předehřáté troubě 60 až 65 minut, po čtvrthodině teplotu snížím na 150 stupňů.
Zda je bábovka dobře upečená vyzkouším špejlí. Upečenou bábovku asi po 10 minutách vyklopím z formy a na kuchyňské mřížce nechám zcela zchladnout.
Na vychladlou bábovku připravím polevu. Nalámanou čokoládu v rendlíku zaleju horkou smetanou a rozmíchám v kompaktní hmotu. Když poleva v rendlíku trochu ztuhne a tekutá je už jen mírně, rovnoměrně s ní poleju bábovku. Zasypu trochu rozlámanými jádry vlašských ořechů a polevu nechám ztuhnout.
Ještě něco k tomu:
- Uvedené množství surovin vystačí na středně velkou bábovkovou formu. Na vymazání používá Roman Paulus sádlo, já jsem zvyklý na máslo.
- V keramické formě se bábovka peče asi o 5 až 10 minut déle.
- Čokoláda na polevu musí být opravdu kvalitní, s obsahem kakaa minimálně 60 procent.