Křupavý smažený celer

Hlavní jídla Rychlé Vegetariánské

 // 

Mám tu zase jedno jídlo, které je nejen opravdu hodně jednoduché, ale taky moc dobré. A které – aspoň mám ten pocit -se za časů našich babiček připravovalo daleko častěji, než je tomu dnes. Pravda, dřív bylo výrazně levnější, než na kolik vyjde dnes, ale to už je jiná kapitola.

Smažený celer, předtím trochu předvařený a pak obalený v trojobalu, je v doprovodu tatarské omáčky a vařených brambor prostě úžasnou lahůdkou. Pokaždé, když ho u nás na stole máme, si říkám, že ho musím zase brzy udělat, což bohužel ne vždy splním. Zatím naposledy jsme smažený celer měli včera, po několika letech… Slibuju, že tentokrát se k němu opravdu brzy vrátím, tahle dobrota za to určitě stojí 🙂

Křupavý smažený celer

  • doba přípravy: celkem asi 30 minut
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

suroviny:

  • 2 středně velké bulvy celeru
  • 2 lžíce hladké mouky
  • mletý černý pepř
  • 3 vejce
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • 3 hrsti kukuřičných lupínků

na smažení:

  • rostlinný olej

postup:

Od středu bulev celeru nakrájím asi centimetr silné, co možná největší plátky; z každé bulvy většinou po čtyřech plátcích, krajové zbytky celeru použiju jinde v kuchyni. Plátky celeru oloupu, trochu posolím a dám vařit do mikrovlnné trouby v páře do poloměkka, pak je nechám zchladnout.

Mezitím si připravím suroviny na obalení. V jedné širší misce promíchám hladkou mouku s trochou mletého černého pepře, v druhé misce rozšlehám vejce s oloupanými a prolisovanými stroužky česneku a trochou soli, do třetí misky nadrtím kukuřičné lupínky.

Zchladlé plátky celeru dobře osuším a postupně obaluju v mouce, vaječné směsi a nadrcených kukuřičných lupíncích. Obalený celer smažím zvolna po obou stranách dozlatova v trochu vyšší vrstvě rostlinného oleje.

Smažený celer podávám s tatarskou omáčkou a vařenými bramborami, případně se šťouchanými bramborami nebo bramborovou kaší.

Ještě něco k tomu:

  • Celerové plátky krájím na elektrickém kuchyňském kráječi, jsou pak stejně silné a pěkně rovné, což je důležité pro jejich stejnoměrné smažení. Na jednu porci počítám se dvěma většími plátky, případně rozpůlenými, aby se lépe vešly při smažení na pánev.
  • Předvařené plátky celeru by měly být ještě mírně na skus. Před obalováním je důležité je dobře osušit, jinak trojobal bude během smažení odpadávat.
  • Použít na obalení je možné i klasickou rohlíkovou strouhanku. Nadrcené kukuřičné lupínky ale používám raději kvůli větší křupavosti, která si s měkkým celerem báječně rozumí 🙂
  • Odkrojené zbytky celeru použiju jinde v kuchyni. Skvěle zemitou chuť mají celerové polévky, třeba celerová polévka s osmaženu slaninou nebo úžasně rychlá celerová polévka se sýrem a osmaženým chlebem, často dělávám i celerový krém s drožďovými knedlíčky. Jako méně tradiční, ale moc dobrá příloha poslouží celerovo bramborové pyré, napadají mě i dva saláty – celerový salát s jablkem a ořechy a úžasný retro celerový salát.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *