Tahle rychlovka mě opravdu hodně baví, nejspíš i proto, že všechno, co kombinuje, mám moc rád. Na pohance ujíždím už hodně dlouho, a tak není divu, že když jsem před lety objevil japonské soba nudle, tedy těstoviny z pohankové mouky, byly okamžitě moje 🙂 A dál: Magicky zelené barvě brokolice prakticky nikdy neodolám, no a dokřupava orestovanými ořechy – v tomto případě vlašskými – rozhodně taky nepohrdnu 🙂
Takhle nějak se zrodilo následující jídlo, které může mít desítky variací, ať už díky obměně zeleniny, ale i ořechů, nebo různým složením zálivky.
Soba nudle s brokolicí a vlašskými ořechy
- doba přípravy: celkem asi 20 minut
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- 1 menší brokolice
- 300 g soba nudlí
- 4 stroužky česneku
- 2 hrsti vyloupaných vlašských ořechů
- 1 lžíce olivového oleje
- mletý černý pepř
na zálivku:
- 4 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce olivového oleje
- půl lžičky chilli omáčky
- 1 lžíce rýžového octa
- 1 lžíce medu
postup:
Z brokolice odstraním případné dřevnaté části košťálu, pod tekoucí vodou ji operu a nechám trochu okapat. Rozeberu ji na malé růžičky, košťály nadrobno pokrájím. Takto připravenou brokolici dám uvařit do mikrovlnné trouby v páře tak, aby po uvaření byla ještě na skus.
Mezitím uvařím v osolené vodě podle návodu soba nudle. Připravím si stroužky česneku, které oloupu a nahrubo nasekám. Na zálivku smíchám sójovou omáčku, olivový olej, chilli omáčku, rýžový ocet a tekutý med.
Ve větší pánvi nasucho za častého míchání orestuju trochu rozlámané vlašské ořechy, potom k nim přidám olivový olej a posekaný česnek, který trochu také orestuju. Přihodím uvařenou okapanou brokolici i soba nudle, přileju zálivku a vše nechám trochu prohřát, při tom zlehka, ale dobře promíchám.
Jednotlivé porce hned rozdělím na talíře a podávám.
Ještě něco k tomu:
- Nejlepší na přípravu je hluboká wok pánev.
- Někdy do zálivky místo rýžového octa dávám limetkovou šťávu.
- Jako zálivku občas alternativně použiju samotnou teriyaki omáčku.
- Do zálivky někdy také podle chuti použiju sušený mletý zázvor, případně přidám i čerstvé bylinky, například nať koriandru.