Velikonoční špenátový salát

Malá jídla Rychlé

 // 

Včera, na Bílou sobotu jsme u nás doma měli tenhle salát. Myslím, že se k Velikonocům náramně hodil: Sytě zelená barva, symbolizující jaro a nový život, byla na talíři zastoupena lístky baby špenátu, chybět pochopitelně nemohl ani další symbol Velikonoc, totiž vejce. O křupavost salátu se postaraly tenké plátky ředkviček, o lákavý šmak zase trochu osmahnuté anglické slaniny. A v zálivce sehrála prim dijonská hořčice s medem a s kapkou balzamika a olivového oleje. A k tomu? Nasucho dělané topinky. Přišla velká pochvala 🙂

Špenátový salát s vejcem a slaninou

  • doba přípravy: celkem asi 20 minut
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

suroviny:

  • 4 vejce
  • 200 g anglické slaniny (nakrájené na plátky)
  • 200 g čerstvého baby špenátu
  • 1 svazek ředkviček
  • 1 menší červená cibule
  • 1 lžička rostlinného oleje

na dresink:

  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • 2 lžíce olivového oleje
  • půl lžičky mletého sušeného česneku
  • mletý černý pepř
  • sůl

k podávání:

  • topinky

postup:

Vejce uvařím natvrdo, trvá to 10 minut, pak je asi na minutu zchladím v ledové vodě, oloupu a nechám zchladnout. Plátky anglické slaniny nakrájím na asi centimetrové nudličky, ty na troše rostlinného oleje trochu opeču a nechám mírně zchladnout.

Listy baby špenátu důkladně operu pod tekoucí vodou, dobře osuším a dám do velké místy. Ředkvičky zbavím natě a kořínků, omyju, osuším, nakrájím na velmi tenké plátky (nejlépe to jde na mandolíně) a přidám ke špenátu. Na velmi tenké plátky nakrájím i oloupanou červenou cibuli, všechnu zeleninu v míse zlehka promíchám.

Na zálivku prošlehám dijonskou hořčici, med, balzamiko, olivový olej, mletý sušený česnek, mletý černý pepř a sůl. Přidám k zelenině a dobře, ale opatrně promíchám.

V talířích na salát rozdělím opečené, ještě vlahé nudličky anglické slaniny a na klínky nakrájená uvařená vejce. Hned podávám, nejlépe s topinkami, dělanými nasucho.

Ještě něco k tomu:

  • Zálivku salátu solím opatrně, dijonská hořčice bývá dost slaná.
  • I na vyprání a osušení baby špenátu používám odstředivku na salát.
  • I tento salát může mít desítky možných obměn. Ke špenátu je možné přidat třeba tenké nudličky mrkve, nakládaná sušená rajčata, černé olivy, nakrájené kyselejší jablko nebo trochu opražená jádra vlašských ořechů.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *