Srnčí sekaná

Hlavní jídla

 // 

Sekanou mám vážně moc rád. Vím, tvrdím to tady často o lecjakém jídle. Ale kdybych měl sestavit žebříček svých úplně nejoblíbenějších, prostě těch top jídel, tak právě sekaná by zcela jistě byla mezi první desítkou 🙂

Jedním z důvodů téhle mojí obliby je nejen mleté maso jako takové, ale ještě víc to, že pokaždé, když sekanou doma dělám, ji mohu přizpůsobit své momentální chuti. Přizpůsobit tomu, jaké maso mám zrovna k dispozici, jaké druhy masa chci vzájemně zkombinovat, jakou strukturu po semletí bude sekaná mít, zda ji chci chuťově obohatit nějakou další ingrediencí, jako je například strouhaný sýr, ale taky přizpůsobit sezóně, to v podobě použitých bylinek nebo třeba přidané zeleniny. A další věcí je i pak samozřejmě možnost náplně uvnitř sekané, například uvařených vajec nebo párků, a vlastně i tvar sekané, třeba to, zda ji peču ve tvaru šišky, ve formě, jako nákyp v pekáčku… Je toho prostě moc, čím vším se sekaná dá ozvláštnit a tím tak prakticky pokaždé vytvořit míň nebo víc odlišný originál. Tohle všechno mě na mletém masu vážně moc baví 🙂

A protože u nás, na venkově nemáme nouzi o maso ze zvěřiny, pochopitelně se čas od času na stole objeví i zvěřinová sekaná. Zatím naposledy to byla sekaná srnčí. Samozřejmě, podobně jako maso prakticky z jakékoli zvěřiny, i maso srnčí je třeba vhodně dochutit, dochutit trochu jinak, než například pomleté maso vepřové nebo hovězí. A druhá, ne nepodstatná věc: Srnčí maso je samo o sobě málo tučné, a tudíž při kuchyňské úpravě dost náchylné k vysušení. Proto srnčí v sekané doplňuju masem vepřovým a krom toho také kouskem špeku. Peču ji ve formě na biskupský chlebíček nebo v srnčím hřbetu. Tady je recept 🙂

Srnčí sekaná

  • doba přípravy: asi 60 minut + půlden až den odležení masové směsi + asi 60 až 70 minut pečení
  • obtížnost: snadné

suroviny:

  • 600 g srnčí kýty (nebo plece)
  • 500 g vepřové plece
  • 4 starší rohlíky
  • 200 ml mléka
  • 100 g špeku
  • 2 větší cibule
  • 1 lžíce sádla
  • 5 stroužků česneku
  • 1 lžíce sušeného rozmarýnu
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 lžička sušeného oregana
  • mletý černý pepř
  • 2 lžíce bramborového škrobu
  • 5 vajec
  • sůl

na potření sekané:

  • dijonská hořčice

postup:

Srnčí i vepřové maso očistím, opláchnu pod studenou vodou, osuším a nakrájím na středně velké kostky, tak, aby se vešly do mlýnku.

Rohlíky nakrájím na silnější kolečka, v rendlíku zaleju mlékem a nechám stát, než se mléko do pečiva vsákne.

Špek nakrájím na malé kostičky a v kastrůlku nechám zvolna zpola vyškvařit. Mezitím oloupu a nadrobno nakrájím cibuli, kterou pak přidám společně s trochou sádla k částečně vyškvařenému špeku a za občasného míchání orestuju do sklovata. Potom nechám zchladnout.

Nakrájené maso společně s namočenými rohlíky umelu najemno do větší mísy. Přidám vychladlou orestovanou cibuli se špekem a oloupané a prolisované stroužky česneku. Přidám i všechno koření, tedy sušený rozmarýn, oregano, tymián a mletý černý pepř, předem promíchané s bramborovým škrobem. Mleté maso s kořením důkladně promíchám. Nakonec přidám vejce a sůl a masovou směs znovu velmi dobře promíchám. Pak ji uložím do chladu aspoň na půl dne.

Troubu nechám rozehřát na 200 stupňů. Formu na biskupský chlebíček vyložím na míru sestřiženým a ve vodě namočeným pečícím papírem. Do takto připravené formy urovnám masovou směs. Dám péct nezakryté do rozehřáté trouby na 10 minut, aby se sekaná trochu zátahla. Pak teplotu v troubě snížím na 180 stupňů, formu překryju alobalem a takto zakryté peču dalších 35 minut.

Nakonec sekanou opatrně vyklopím z formy na plech, vyložený pečícím papírem a povrch i boky sekané potřu dijonskou hořčicí. Vrátím do trouby a při 180 stupních dopékám asi 15 až 25 minut, na posledních 5 až 10 minut troubu přepnu na funkci gril.

Srnčí sekanou nejčastěji podávám s brambory a kyselou okurkou, případně s lehčím bramborovým salátem.

Ještě něco k tomu:

  • Koření do srnčí sekané obměňuji podle momentální chuti, rád do pomletého srnčího masa přidávám třeba mletý jalovec nebo mleté nové koření. Dobrá je v sekané i trocha kůry, ostrouhané z bio citronu nebo kuličky naloženého zeleného pepře.
  • I srnčí sekaná se dá doplnit v ní zabalenými vařenými vejci.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *