Tenhle recept jsem před časem dostal od jedné sousedky u nás ve vsi. Poprosil jsem o něj, když jsem ochutnal její moc dobré, filigránsky vypiplané a pikantní domácí zavařeninou plněné šátečky z tvarohového těsta. Úžasná laskomina, a to přitom moc nejsem na sladké. Možná mně chutnaly proto, že v samotném těstě nebyl ani gram cukru, ale naopak trocha soli. Ze stejného těsta ona sousedka prý dělá i štrůdl.
A právě to mně zaujalo a utkvělo v paměti, a tak jsem se do štrůdlu záhy pustil. Ostatně zbytek loňských jablek ve špajzu se musí spotřebovat, proto onen recept přišel v pravou chvíli 🙂
Závin to byl opravdu skvělý a ani jeho příprava nijak složitá. S tvarohovým těstem se skvěle pracuje, chce to jen zadělat s předstihem, protože těsto se musí v chladu uležet, ideálně přes noc. Mělo to pouze jednu jedinou chybu: Takhle rychle ještě snad žádný štrůdl u nás ze stolu nezmizel 🙂

Jablkový závin z křehkého tvarohového těsta
- doba přípravy: celkem asi 40 minut + asi 12 hodin odpočinutí těsta + asi 35 až 40 minut pečení
- obtížnost: snadné
- počet: dva záviny
suroviny:
na těsto:
- 250 g polohrubé mouky
- 250 g měkkého tvarohu
- 250 g másla
- špetka soli
na náplň:
- asi 500 g jablek
- asi 2 lžíce krupicového cukru
- půl lžičky skořice
- hrst vyloupaných vlašských ořechů
- 2 lžíce nastrouhaného perníku
na podsypání těsta při vyvalování:
- hladká mouka
na potření a posypání štrůdlů před pečením:
- 1 vejce
- asi lžíce krupicového cukru
k podávání:
- moučkový cukr
postup:
Z prosáté mouky, tvarohu a ne úplně tuhého másla svižně vypracuju rukama hladké kompaktní těsto. To zabalím do potravinářské fólie a uložím do lednice přes noc odležet.
Druhý den nejdřív připravím náplň. Jablka omyju, osuším, zbavím jádřinců a stopek a neoloupaná nakrájím na menší kostky. Promíchám s cukrem, skořicí a nahrubo rozlámanými vlašskými ořechy. Troubu nechám předehřát na 175 stupňů a připravím si i nastrouhaný perník.
Vychlazené odležené těsto rozdělím na dvě poloviny. Postupně každou z nich na lehce pomoučeném vále rozválím na stejnoměrně silnou placku, jen o něco málo menší, než je velikost klasického plechu na pečení.
Střed plátu těsta podélně posypu polovinou nastrouhaného perníku, na něj rovnoměrně navrším polovinu jablečné náplně. Těsto postupně z jedné a pak z druhé strany přehnu přes náplň, uzavřu okraje štrůdlu, horní spoj těsta lehce přimáčknu a závin opatrně přenesu na plech, vyložený pečícím papírem. Podobně zaroluju a na druhou polovinu plechu přenesu i druhý závin.
Záviny potřu rozšlehaným vejcem, posypu trochou krupicového cukru a dám péct do předehřáté trouby na 35 až 40 minut.
Závin krájím částečně zchladlý, sypu jej moučkovým cukrem.
těsto přes noc (aspoň 2 hodiny) – propíchat
175 stupňů 35 až 40 minut
Ještě něco k tomu:
- Tvaroh musí být hladký, ne hrudkovatý, balený v alobalu, ne ten z vaničky, který bývá hodně řídký.
- Místo másla někdy použiju i Heru.
- Pokud nemám perník na strouhání, nahradím jej nasucho trochu opraženou strouhankou.
- Pokud jsou jablka příliš sladká, pokrájená je promíchám s trochou kyseliny citronové. Někdy do náplně štrůdlu přidávám i rozinky, předem namočené v rumu a pak dobře okapané, dobré jsou i brusinky nebo trocha citronové kůry.