Určitě rád brzy zopakuji

Hlavní jídla Vegetariánská

 // 

brambory-zapecene-s-balkanskym-syrem-a-porkem

Na zapékané pokrmy jsem tady pěl chválu už několikrát, mám je opravdu moc rád. A to jak kvůli prakticky neomezeným možnostem kombinování jednotlivých ingrediencí a všech možných koření, bylinek a ochucovadel, chutí a vůní, ale třeba i pro to, že přinášejí možnost kulinářských experimentů a v neposlední řadě i zužitkování nejrůznějších zbytků z lednice.

Z této kategorie jídel jsou i následující zapečené brambory s balkánským sýrem a pórkem. Zrodily se jednoho dne, kdy jsem si všimnul končící trvanlivosti balíčku se sýrem, kdy se u brambor, které jsme uskladnili na zimu, objevily první klíčky a kdy ani ve špajzu zapomenutý pórek už nebyl v nejlepší kondici. Řešení se nabídlo prakticky samo, stačila jen ještě smetana na vaření, trocha másla a nějaké to koření. Výsledek? Určitě rád brzy zopakuji.

 

Brambory zapečené s balkánským sýrem a pórkem

  • doba přípravy: asi 15 minut + asi 50 minut pečení
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

 

suroviny:

  • 800 g brambor
  • 400 g balkánského sýra
  • 1 menší pórek (bílá část)
  • 200 ml smetany na vaření
  • 3 lžíce másla
  • 2 lžíce provensálského koření
  • půl lžičky celého kmínu
  • mletý černý pepř
  • sůl

 

postup:

Oloupané brambory nakrájím na velmi tenké plátky, nejlépe to jde na mandolíně. Bílou část pórku omyji a nakrájím na velmi tenká kolečka.

Dno i boky pekáčku vymastím jednou lžící másla. Do pekáčku střídavě poskládám vrstvy bramborových plátků, koleček pórku a rozdrobeného balkánského sýra, rovnoměrně je přitom prosypávám provensálským kořením a mletým černým pepřem, mírně solím. Vrchní vrstvou jsou bramborové plátky.

Obsah pekáčku mírně upěchuji rukou, posypu kmínem a pokladu vločkami zbylého másla. Dám do trouby, předehřáté na 180 stupňů na 10 minut. Pak pekáček rovnoměrně přeleji smetanou a peču dalších asi 45 až 50 minut, dokud vrchní vrstva brambor není zlatavě hnědá.

Podávám se zeleninovým, nejlépe rajčatovým salátem.

 

Ještě něco k tomu:

  • Se solením při vrstvení pekáčku opatrně, balkánský sýr bývá dost slaný.
  • Vrchní, zelenou část pórku nevyhazujte, udělat z něj můžete třeba skvělou pórkovou polévku (recept najdete zde).

Napsat komentář